SELFY - proiect internațional, lansat la Piatra Neamț FOTO
Dimensiune font:
Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ a lansat, pe 30 noiembrie, proiectul „SELFY – Save Earth's Life For Youth“ - „Salvați viața pământului pentru tânăra generație“, lansare la care au participat Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, și Daniela Soroceanu, secretarul general al județului. Proiectul se adresează elevilor cu vârste între 14 și 18 ani și pune accent pe predarea științelor în combinație cu Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC), arta, muzica și sportul.
Evenimentul, găzduit de către unitatea de învățământ pietreană, a reunit elevi și profesori din Italia, Grecia, Portugalia, Letonia, Turcia, urmând să ajungă și delegația din Germania, în schimb partenerii de proiect din Insulele Reunion – Franța nu au reușit să ajungă la Piatra Neamț din cauza problemelor ce țin de siguranța națională din țara lor. Directorul Colegiului Național „Calistrat Hogaș“, profesorul Florin Irimia a subliniat importanța a două dintre obiectivele proiectului - promovarea unor soluții economice pentru problemele de mediu din Europa și promovarea, în rândul tinerilor, a sentimentelor de dragoste față de natură și față de omenire, în general. „Consider că este o bună oportunitate pentru voi toți, cei prezenți la această lansare, să vă cunoașteți mai bine, să vă faceți planuri comune, să atingeți obiectivele proiectului“, a spus directorul Florin Irimia în deschiderea evenimentului.
Peste 200 de elevi din opt țări, parteneri în proiectul SELFY
De acest proiect beneficiază 208 elevi și 80 de profesori din cele opt țări partenere. La prima întâlnire, cea găzduită de Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ din Piatra Neamț, participă 52 de elevi – 26 din străinătate și 26 din România, și 12 profesori străini, alături de 10 profesori români.
Scăderea fără precedent a suprafețelor verzi, împădurite, atât la nivel mondial, cât și la nivel local, creșterea gradului de agresivitate la nivelul mediului prin acțiunile umane multiple, industrializarea, deversarea deșeurilor, catastrofele naturale sau provocate, epuizarea stratului de ozon, distrugerea ecosistemelor, efectul de seră și alte amenințări ale vieții umane sunt motive serioase pentru implementarea unor proiecte de protejare a Planetei. Astfel, printre obiectivele proiectului SELFY se numără: promovarea valorilor ecologice, formarea unei atitudini pozitive față de mediu, prin informarea elevilor din țările participante asupra problemelor de mediu din fiecare țară; creșterea conștiinței elevilor cu privire la necesitatea adoptării unei atitudini ecologice responsabile, atâta timp cât calitatea mediului este în strânsă conexiune cu calitatea vieții; îmbunătățirea competențelor lingvistice ale elevilor, de comunicare în diferite limbi ale Uniunii Europene, precum și a abilităților digitale prin utilizarea instrumentelor TIC și de colaborare virtuală; promovarea unei comunicări educaționale bazată pe respect reciproc, încredere, cooperare, toleranță, pe sentimentul identității și al apartenenței, pe acceptarea și recunoașterea diversității și promovarea strategiilor didactice eficiente pentru asigurarea unei educații de calitate în domeniul protecției mediului, pentru a ajuta cadrele didactice și elevii să integreze principiile și practicile de management de mediu în programele școlilor.
„Tinerii prezenți aici vor cunoaște România nu pe cale diplomatică, ci din viața de zi cu zi“
Prezent la eveniment, președintele legislativului nemțean a insistat pe importanța reunirii elevilor din satele partenere în proiect. „Sunt bucuros să fiu alături de dumneavoastră și mă bucur că județul Neamț găzduiește un eveniment atât de important și că reprezintă România în acest context. Îmi este greu să vorbesc despre performanțele dumneavoastră, pentru că nu le cunosc în mod special, dar știu că tinerii care sunt astăzi aici, dincolo de activitățile pe care le vor desfășura prin proiect, vor lega relații de prietenie și vor cunoaște România nu pe cale diplomatică, ci din viața de zi cu zi. Le mulțumesc cadrelor didactice pentru implicarea în acest proiect! Le mulțumesc copiilor care au depus eforturi pentru a intra în această echipă și vă doresc tuturor să vă simțiți bine împreună, iar oaspeților le doresc să se întoarcă sănătoși în țările lor și să povestească ce frumos este în România“, a spus președintele CJ Neamț, Constantin Iacoban. Ultima zi a șederii musafirilor la Piatra Neamț este sâmbătă, 5 decembrie.
Citeşte şi: Adrian Rugină este Cetăţean de Onoare la Piatra Neamţ
Alexandra DOBRESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau