Simpozionul „Sfântul Ioan Gură de Aur – model de dascăl creștin” la Bacău FOTO
Dimensiune font:
Simpozionul Județean „Sfântul Ioan Gură de Aur – model de dascăl creștin”, din seria activităților dedicate „Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și a marilor păstori de suflete din eparhii și Anului omagial al misiunii mănăstirii și parohiei”, a mobilizat la Școala Gimnazială „Spiru Haret” zeci de dascăli băcăuani. Modelul sfânt s-a dovedit a fi extrem de actual şi de adaptat condiţiilor societăţii din aceste timpuri.
Simpozionul Județean „Sfântul Ioan Gură de Aur – model de dascăl creștin”, organizat la inițiativa APRB (Asociația Profesorilor de Religie din Bacău) în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Inspectoratul Școlar Județean Bacău și Școala Gimnazială „Spiru Haret” Bacău, a debutat participarea invitaților și a profesorilor de religie la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica „Sfântul Ioan” din Bacău.
În prima parte a Simpozionului toți cei prezenți au ținut un moment de reculegere în amintirea victemelor de la clubul bucureștean Colectiv. Apoi, prof. univ. dr. Constantin Cucoș, care a vorbit despre „Complementaritatea și continuitatea dintre Școală și Biserică privind formarea religioasă”.
„Am venit cu mare drag la acest simpozion pentru a ilustra prin expunerea mea legătura care există între Biserică și Școală. Chiar și la nivel universitar trebuie să vedem legătura care există între aceste instanțe ale formării omului, Biserica și Școala, pentru a spiritualiza și culturaliza persoana umană. Este foarte important ca toate nivelurile de ordin educațional să se implice pentru a evidenția în aceste vremuri destul de destructurante importanța pe care o are discursul religios în amprentarea de ordin spiritual, pentru că avem nevoie în continuare de personalități bine conturate din perspectivă religioasă, lingvistică, istorică, geografică etc. Ori religia este un ax valoric ce ne reunește și ne poate ține treji și în același timp uniți pentru a răzbate în vremurile actuale și cele care vor veni”, a spus profesorul Constantin Cucoș.
Discuţiile au continuat cu Nicu-Romeo Moșoiu, consilier al ministrului (MECT) care a abordat tema implicării profesorului de religie în activitățile extrașcolare, despre relația dintre profesor, elev, școală și biserică și despre rolul APRB între celelalte asociații profesionale. „Întâlnirea de astăzi organizată de APRB a fost deosebit de importantă deoarece au fost abordate teme de actualitate și mai ales am discutat despre rolul profesorului de religie în școală. Am discutat despre rolul APRB ca asociație profesională așa cum există de altfel în sistemul de învățământ românesc și alte organizații profesionale. Am văzut la Bacău mult entuziasm în rândul profesorilor și a celor care doresc ca ora de religie să fie predată flosind metode moderne, am văzut profesori implicați care au multe activități în școlile lor, dezvoltă multe întâlniri cu elevii și de asemenea am constatat că împreună asociațiile profesorilor de religie doresc să întărească rolul educației religioase în formarea tinerilor din școala românească”, a subliniat domnul consilier Romeo Moșoiu.
În partea a doua a simpozionului au avut loc dezbaterile pe secțiuni, în care cei prezenți au discutat pe marginea textelor unor lucrări științifice apărute în volumul „Sfântul Ioan Gură de Aur-model de dascăl creștin”, încă o dată dovedindu-se actualitatea învăţăturii sfinte.
Sonia PAVELESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau