Sindicatul Liber din Învăţământ ameninţă cu grevă
Dimensiune font:
Nemulţumirile sunt legate de salariile mici ale personalului nedidactic
Sindicatul Liber din Învăţământ (SLI) – filiala Bacău a demarat o campanie de solidaritate cu personalul nedidactic din şcoli. S-au alăturat demersului şi colegii lor din judeţele Iaşi şi Suceava, dar sunt semnale că se vor alia toate filialele ce fac parte din federaţie. Concret, acest demers presupune susţinerea salariaţilor din sistemul de învăţământ, angajaţi pe posturi nedidactice (îngrijitori, femei de serviciu, paznici, fochişti etc) care, în acest moment, sunt plătiţi cu salarii foarte mici – 640 lei net, cu promisiuni de a ajunge, urmare a creşterii salariului minim pe economie, la 725 lei net. Campania vizează calcularea corectă a salariului acestui personal din sistemul de învăţământ preuniversitar, şi anume încadrarea lui având în vedere salariul de bază minim brut pe economie, la care se adaugă sporul de vechime, nu ce se întâmpla acum, când pe încadrări nici nu ajung la salariul minim pe economie. „Calculul greşit al acestor salarii a pornit din momentul în care a fost emisă Legea salarizării bugetare, în care personalul nedidactic din învăţământ a fost pur şi simplu omis”, a declarat prof. George Adrian Purcaru, preşedintele SLI Bacău.
Ultimatum în scandalul gunoiului
Acţiuni de protest
Campania a pornit şi ca urmare a mai multor sesizări care au ajuns pe masa preşedintelui SLI. El, la rândul său, a avut o iniţiativă legislativă şi într-o comisie de dialog social organizată la Prefectura Bacău, iar demersurile au ajuns chiar şi la nivel central. Alături de colegii din întreaga ţară, au fost şi negocieri în acordul cu Guvernul, dar, spun tot liderii sindicali, se pare că nu au fost ascultaţi. Sindicatul este susţinut în acest demers de tot personalul din sistem, inclusiv de profesori, prin strângere de semnături pentru schimbarea legislaţiei salarizării personalului nedidactic din învăţământ. Campania este, deocamdată, programată să se organizeze pe întreaga lună februarie. În aceste condiţii, dacă nu se identifică soluţii pentru mărirea salariilor nedidacticului din învăţământ, SLI Bacău este hotărât să înceapă acţiunile de protest. „Există solidaritate şi sunt convins că aceste acţiuni sindicale nu vor fi numai în Bacău, ci se vor organiza în toată ţara”, a mai spus liderul. În judeţul Bacău, lucrează în sistemul de învăţământ preuniversitar în jur de 1.500 de salariaţi ca personal nedidactic.
Ionuţ ŞERBAN
„Sunt şcoli în care nedidacticul, chiar dacă are un salariu foarte mic, lucrează sub normativ şi prestează inclusiv munca altora. Şi nu este corect” - George Adrian Purcaru, liderul SLI Bacău
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau