Singurul aparat RMN zace într-un subsol
Dimensiune font:
Interesul politic şi lipsa de omenie a unor aleşi locali îi obligă pe bolnavii de cancer să bată drumurile Moldovei când au nevoie de investigaţii tomografice * Bacăul are, de şapte ani, un RMN într-un subsol, conectat la curent pentru răcire permanentă, dar care nu este folosit
În timp ce bolnavii de cancer din Bacău iau drumul altor judeţe pentru investigaţii medicale şi tratament, Spitalul Municipal Bacău, de câţiva ani buni, un RMN funcţional, conectat în permanenţă la curent electric pentru a nu se supraîncălzi, conform declaraţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean, Dragoş Benea „RMN-ul este conecat la curent pentru că necesită o răcire permanentă”, a precizat Benea.
O „poveste” din criptă
„Povestea” aparatului RMN depozitat într-un subsol a început în urmă cu mai mulţi ani, oadată cu achiziţionarea lui pentru Spitalul Municipal, care se află în construcţie din anul 2007. Cum fiecare judeţ din ţară are repartizat câte un RMN, Bacăul a primit unul pentru noul spital, al cărui termen iniţial de finalizare a fost 10 noiembrie 2011. Obiectivul de investiţii aparţinând Primăriei Bacău, aflată sub conducere PNL din anul 2004, nu este nici la acest moment finalizat, iar aparatura medicală, se află de câţiva ani depozitată spre păstrare. Cum aparatul RMN are nevoie de răcire permanentă, este conectat la curent, deci consumă. Ar fi existat o posibilitate de a-l repartiza Spitalului Judeţean, însă conflictele politice nu au permis.
Aparatura zace într-o sală, pacienţii fac naveta
Spitalul Judeţean este în subordinea Consiliului Judeţean, condus de Dragoş Benea, membru PSD. PNL nu a renunţat în favoarea pacienţilor la aparatul aprobat de Ministerul Sănătăţii pentru Spitalul Municipal. Aceasta a fost şi situaţia peste care a dat ministrul Sănătăţii, Bănicioiu, în judeţul Bacău, în vizita sa din vara anului 2015. Înţelegând perfect contextul politic, Bănicioiu a decis să aprobe un al doilea RMN pentru judeţul Bacău.
În acest context, aleşii judeţeni PNL au sărit ca arşi la declaraţiile preşedintelui CJ Bacău legate de spital şi RMN. „Aţi amintit de Spitalul Municipal şi vreau să vă spun că nu este abandonat şantierul. Aparatura medicală este în siguranţă, softurile pot fi reactualizate, chiar dacă nu au fost fdolosite ani de zile”, a luat poziţie consilierul judeţean PNL Costică Marcu.
Dragoş Benea a ţinut să dea o replică consilierului PNL Costică Marcu, supărat de situaţia creată. „Pentru aparatură sunt plăţile făcute din 2007-2008-2009 şi zace undeva, într-o hală în păstrare. Toate judeţele au un RMN în funcţiune, Bacăul îl are într-un garaj”, a replicat Dragoş Benea. Licitaţia pentru achiziția celui de-al doilea RMN, dar și a computerului tomograf de la Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean este programată la începutul lunii ianuarie.
Spitalul Municipal, folosit ca armă electorală
La aproximativ 4 ani de la data la care trebuia finalizată execuţia, conform termenelor prevăzute în contractul iniţial, Spitalul Municipal este în stadiu de şantier şi deteriorare. Departe de a face obiectul scenariului unui film, şi-a câştigat acest „drept” după ani de zile în care a fost folosit ca „armă” electorală. Scena politică a fost dublată, căci constructorul, o parte dintre firmele consorţiului care a câştigat licitaţie de execuţie, şi-a făcut ieşirea din „scena” lucrărilor printr-o convenabilă insolvenţă. Totul după ce Rapoartele Camerei de Conturi Bacău au scos la iveală plăţile ilegale de care a beneficiat constructorul. Conform rapoartelor Camerei de Conturi Bacău, contractul „Construire Spital Municipal Bacău” a fost marcat de decontarea unor materiale şi plăţi necuvenite de peste 280.000 lei. „Plata suplimentară efectuată eronat către SC ICCO Grup SRL Braşov se ridică la 284.073 lei.”, iar „pentru acest proiect s-a achitat necuvenit partenerului german, pentru facturile întocmite, TVA aferent în procent de 19 la sută (procent TVA pentru Germania), deşi, conform prevederilor legale, UAT Bacău avea obligeţia de a se înregistra în scopuri de TVA în România, neavând obligaţia să achite TVA partenerului extern. Valoarea TVA achitată necuvenit de UAT Bacău în 2011, partenerului german şi, implicit, statului german a fost estimateă la suma de 274.816 lei”, potrivit Camerei de Conturi Bacău.
Conform ultimelor declaraţii ale autorităţilor locale băcăuane, expertiza s-ar fi finalizat, iar rezultatul ar indica necesitatea refacerii unor lucrări de către constructor, pe cheltuiala sa. Lucrările neefectuate ar urma să fie scoase la licitaţie după finalizarea reparaţiilor, respectiv după jumătatea lunii decembrie, cel mai probabil la începutul anului 2016. Dar, nu puţine au fost cazurile în care procedurile de licitaţie, plus contestaţiile aferente, au întârziat cu până la doi ani de zile execuţia unor obiective de investiţii din judeţul Bacău.
Sonia PAVELESCU
Citeşte şi: Scandal pe banii pentru cultură
De circa un an de zile reprezentanţii autorităţilor locale, în speţă viceprimarii Bacăului, au declarat că este în derulare o expertiză, fiiind contrazişi în prima parte a anului de oponenţii politici care au susţinut că expertiza nu ar fi fost nici măcar începută.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau