Situaţie fără precedent în administraţia din Neamţ FOTO
Dimensiune font:
Cele mai importante instituţii publice din judeţ au rămas fără şefi * primarul Gheorghe Ştefan este după gratii de la finele lunii octombrie, iar în urmă cu două zile preşedintele Consiliului Judeţean, Culiţă Tărâţă, a încetat din viaţă * practic, cele două foruri sunt conduse în acest moment de subalterni * la CJ se vor organiza alegeri anticipate, cel mai devreme la începutul anului viitor, iar dacă situaţia juridică a edilului-şef Pinalti nu se va clarifica în favorea sa, aceleaşi proceduri ar putea fi demarate şi la Primăria Piatra Neamţ * şeful judeţului va fi înmormântat, mâine, la Roman
După ce oraşul Piatra Neamţ a rămas fără primar, Gheorghe Ştefan fiind arestat preventiv pentru 30 de zile, din 29 octombrie, în dosarul Microsoft, unde este cercetat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, acum şi judeţul a rămas fără şef. „Culiţă Tărâţă a murit în această noapte. Domnul preşedinte urma un tratament de mai mult timp, dar starea sănătăţii lui s-a agravat în ultimele două săptămâni”, a declarat sec, sâmbătă dimineaţă, Dan Manoliu (PSD), vicepreşedintele CJ Neamţ.
Şeful CJ Neamţ avea 62 de ani, iar în ultimele luni s-a aflat în concediu medical. Surse din cadrul CJ susţin că cei doi vicepreşedinţi PSD, Dan Manoliu şi Emilia Arcan, vor fi schimbaţi din funcţie la prima şedinţă de CJ şi alţi doi consilieri vor ocupa fotoliile de adjuncţi. Dintre aceştia va fi ales şi şeful interimar al instituţiei. Echipa de conducere va rămâne până la organizarea de alegeri anticipate, care trebuie programate în maximum 90 de zile, după ce solicitarea este trimisă de la Prefectură către Ministerul Administraţiei şi Internelor.
„Este prematur să discutăm în aceste momente, dar ceea ce va urma va fi stabilit în plen de consilierii judeţeni. În perioada în care domnul preşedinte a lipsit eu am avut dispoziţie să îl reprezint în toate atribuţiile aferente funcţiei şi nu au fost probleme de funcţionare la nivelul instituţie şi nu vor fi nici în continuare. Vor fi urmaţi toţi paşii legali pentru a nu exista probleme”, a spus Emilia Arcan (PSD), vicepreşedintele CJ Neamţ.
Afaceri în agricultură
Numele lui Culiţă Tărâţă se leagă de cel al Insulei Mari a Brăilei, locul unde vreme de zece ani omul de afaceri a exploatat o suprafaţă de circa 57.000 de hectare de teren agricol, cea mai mare suprafaţă lucrată de o companie din România. Înainte de a candida la funcţia de preşedinte al CJ, afacerile lui Culiţă Tărâţă în agricultură îl plasau în Top 500 Miliardari. În 2011, politicianul care controla TCE 3 Brazi era pe locul III în judeţul Neamţ în ceea ce priveşte valoarea afacerilor, după Dan Ostahie şi Aurel Kober. Holdingul TCE 3 Brazi, unde deţinea funcţia de preşedinte onorific, i-a adus cele mai mari venituri în anul 2011. Arendaşul celei mai mari exploataţii agricole din Europa spunea atunci că cifra de afaceri a firmelor a crescut în ultimul an cu 10-15%. Potrivit site-ului Ministerului Finanţelor, TCE 3 Brazi a ajuns să aibă în 2013 o cifră de afaceri de 88 milioane de lei şi un profit net de 5,5 milioane de lei, după ce în 2012 avusese afaceri de 461 milioane de lei şi profit net de 80,7 de milioane de lei.
Falimentul TCE 3 Brazi
TCE 3 Brazi, deţinută de Culiţă Tărâţă, a intrat în faliment după ce instanţa a admis în septembrie 2014 cererea de deschidere a procedurii de faliment al firmei. TCE 3 Brazi a avut în ultimii şase ani profit de 50 milioane euro, dar a acumulat şi datorii de 30 milioane euro. Firma a cerut în luna iunie 2014 falimentul la Tribunalul Neamţ, iar instanţa a admis cererea pe data de 10 septembrie. Instanţa a fixat termenul maxim de predare a gestiunii către lichidator la 22 septembrie, iar data limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor a fost stabilit pentru 14 noiembrie. În prezent, firma figurează în arhivele ADS cu un debit de 99 de milioane de lei, sumă provenită din resturi de plată la arendă în anii 2002-2007, la care se adaugă penalităţile aferente.
Lucia HACMAN, Alina FERENŢ
Culiţă Tărâţă s-a născut pe 6 decembrie 1952, în satul Iucşa, comuna Bozieni, judeţul Neamţ. A absolvit Institutul Agronomic „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, Facultatea de Horticultură. A profesat ca inginer în cadrul mai multor societăţi comerciale şi a fost director general la SC TCE 3 Brazi Piatra Neamţ între 1994 şi 2000. În perioada 2000-2004 şi 2008-2012 a fost deputat în Parlamentul României din partea PSD. În 2012 a candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Neamţ, sub sigla APEL (PDL+UNPR+PNŢCD), funcţie pe care a câştigat-o la alegerile din iunie. Tărâţă era singurul preşedinte de CJ din ţară din partea UNPR. Înmormântarea va avea loc mâine la Roman. Culiţă Tărâţă suferea de cancer, iar afecţiunea s-a agravat în ultimele două săptămâni.
Gheorghe Ştefan este în arest preventiv pentru 30 de zile, din 29 octombrie, în dosarul Microsoft, unde este cercetat sub acuzaţia de trafic de influenţă şi spălare de bani. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi, tot în stare de arest, fostul ministru Gabriel Sandu şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru. Gheorghe Ştefan s-a declarat independent politic, după ce în 2012 a fost ales primar din partea PDL. Până în acest moment, prefectul de Neamţ nu a decis suspendarea din funcţie a edilului-şef. În termen de 48 de ore din momentul în care va fi informat oficial de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie despre decizia luată în privinţa lui Gheorghe Ştefan, prefectul judeţului trebuie să emită un ordin de suspendare de drept a mandatului. Primăria va convoca apoi o şedinţă de Consiliu Local, iar cu votul a jumătate plus unu din numărul consilierilor în funcţie, se va alege, prin vot secret, care dintre viceprimari va prelua atribuţiile primarului. În acest moment, dreptul la semnătură pentru partea financiară îi aparţine city-managerului Bogdan Puşcaşu, iar delegaţie în locul primarului are viceprimarul Aurelia Simionică.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau