Şmenuri cu lemn la Schweighofer
Dimensiune font:
Primele concluzii ale controalelor făcute de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor la fabricile Holzindustrie Schweighofer din Rădăuţi şi Sebeş au fost date publicităţii de către Rise Project * potrivit documentelor, furnizorii români ai corporaţiei austriece sunt bănuiţi că vând material lemnos fără provenienţă legală * în plus, firmele care taie pădurea livrează mai mult decât prevăd contractele de bază * controalele au vizat fabricilor Schweighofer din Sebeş şi Rădăuţi, în perioada 1 ianuarie 2014 – 30 aprilie 2015
Aproximativ 166.000 de mc de material lemnos, livraţi prin 27 societăţi comerciale, direct sau indirect (prin intermediul altor firme) companiei Holzindustrie Schweighofer, sunt suspecte, potrivit inspectorilor, ca ar avea provenienţă ilegală, scrie www.riseproject.ro. Cantitatea uriaşă rezultă doar din eşantionul verificat de Ministerul Mediului în perioada controlului. Au fost analizate câteva sute de contracte dintr-un total de peste zece mii, reînnoite de Schweighofer în fiecare an. Alţi aproximativ 28 de mii de metri cubi de material lemnos, pentru care corporaţia nu a dovedit provenienţa legală sau care nu au fost raportaţi în bazele de date oficiale au fost identificaţi în fabrica din Rădăuţi.
Rapoartele insistă asupra faptului că Holzindustrie Schweighofer arde în instalaţiile de cogenerare buştean rotund, de cea mai bună calitate, în loc de lemn de foc, aşa cum prevăd contractele. Această practică pune presiune suplimentară asupra pădurii. Pentru biomasa rezultată, compania primeşte certificate verzi, deşi resturile exploatării, crăcile şi lemnul nefolositor putrezesc în pădure.
Care este situaţia la Rădăuţi
În perioada analizată de un an şi patru luni, Holzindustrie Schweighofer prin fabrica de la Dorneşti-Rădăuţi, a cumpărat de la furnizori 2,2 milioane mc lemn rotund răşinoase, din care aproape jumătate (1.054.000 mc) a provenit din Ucraina.
Volumul mare de sortimente de lemn superioare achiziţionate de Holzindustrie Schweighofer de pe piaţa internă se explică prin faptul că holdingul austriac este dispus să plătească în cadrul licitaţilor mai mult cu 20% faţă de oricare alt competitor. Dacă preţul mediu general de adjudecare a masei lemnoase la direcţiile silvice este de 173 lei/mc, corporaţia plăteşte în medie 208 lei/mc. Nu toate achiziţiile sunt făcute legal, lucru dovedit de un raport al ITRSV Suceava potrivit căruia anul trecut au fost confiscaţi 9.300 mc de lemn pentru că Holzindustrie Schweighofer nu a putut dovedi provenienţa legală.
Citeşte şi: Industria lemnului şi cea alimentară, reprezentative în judeţul Suceava
Andrei CĂLĂTORU
În urma verificărilor întreprinse la şapte ocoale silvice şi la 25 de firme care taie buşteni pentru Holzindustrie Schweighofer (Rădăuţi), inspectorii de la Mediu au identificat un număr de 47 de avize de însoţire material lemnos emise în condiţii suspecte, pentru un volum total de 1.882 mc de lemn rotund de răşinoase.
Aceleaşi verificări au arătat că avizele de însoţire au fost emise de o firmă care nu mai lucrează de patru-cinci ani. Această firmă figura ca furnizor de lemn către Schweighofer (Rădăuţi).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau