Şmenuri cu medicamentele bolnavilor de cancer
Dimensiune font:
Doi medici oncologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui şi un farmacist din Negreşti sunt cercetaţi penal de poliţişti pentru înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals * ei ar fi eliberat şi decontat peste o sută de reţete gratuite pe numele unor pacienţi bolnavi de cancer * practic, bolnavii care aveau nevoie de tratamente nu le-au primit niciodată, medicamentele fiind ridicate de alte persoane de la o farmacie din Negreşti
Potrivit poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) Vaslui, cei doi oncologi de la Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui ar fi prescris reţete gratuite şi compensate pe numele a peste o sută de persoane, care figurau ca bolnave de cancer în evidenţele medicilor în cauză, pe care apoi le decontau prin intermediul unei farmacii din Negreşti.
Povestea şmenurilor cu pastile
Medicamentele care erau decontate ulterior de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, prin programele naţionale de sănătate, nu figurau nici măcar intrate în farmacia din Negreşti. „Au fost identificate şi, în mare parte audiate, peste o sută de persoane sau rude ale bolnavilor de cancer întrucât, din anul 2012, atunci când s-au eliberat reţetele, o parte dintre pacienţi au murit. Când au fost audiaţi, aceştia au declarat că nu ştiau ca pe numele lor să fi fost eliberate reţete pe care apoi să le fi onorat acea farmacie din Negreşti. Practic, sunt bolnavi din întreg judeţul pe numele cărora s-au decontat fictiv respectivele reţete, nu doar din zona Vasluiului sau Negreştiului. Acum urmează să stabilim valoarea prejudiciului şi să dispunem măsurile legale”, a declarat şeful SICE Vaslui, Aurel Şălaru. Poliţiştii vasluieni au întocmit dosar penal pe numele celor doi medici şi a farmacistului din Negreşti pentru înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals. Poliţiştii de la SICE au demarat verificări la Secţia de Oncologie a SJU Vaslui, unde ar fi fost decontate reţete fictive pentru pacienţii bolnavi de cancer. Conform anchetatorilor, bolnavii care aveau nevoie de tratamente nu le-au primit niciodată, medicamentele fiind ridicate de alte persoane de la o farmacie din Negreşti.
Şefii spitalului nu ştiu de anchetă
Conducerea unităţii sanitare spune că nu a fost informată în mod oficial despre derularea acestei anchete. Managerul SJU Vaslui, Ana Rinder, recunoaşte că această anchetă reprezintă o nouă pată pe obrazul spitalului, după ce la începutul acestui an unitatea medicală a fost zguduită din temelii de un scandal de corupţie, două doctoriţe fiind arestate pentru avorturi ilegale şi luare de mită. „Nu am fost înştiinţaţi cu privire la ancheta referitoare la eliberarea reţetelor pentru bolnavii de cancer. Dacă acest lucru se confirmă, nu pot decât să-mi exprim regretul pentru astfel de practici”, a declarat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.
Citeşte şi: Decizie contestată în cazul adolescentei violate
Tudor IFRIM
„Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu în acest caz. Se fac verificări cu privire la eliberarea şi decontarea unor reţete medicale. A fost deschis dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals” -- Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau