Şmenuri la construirea Spitalului Municipal Bacău
Dimensiune font:
Un raport al Curţii de Conturi a scos la iveală mai multe nereguli în contractul „Construire Spital Municipal Bacău” * se vorbeşte de decontarea unor materiale şi plăţi necuvenite ce depăşesc 280.000 de lei
Primăria Bacău a deschis, în 2013, proces împotriva Curţii de Conturi prin care contestă o parte din raportul făcut de instituţie după auditul financiar din 2011. La sfârşitul lunii mai, Tribunalul a admis parţial acţiunea primăriei şi a anulat o parte din constatările Curţii de Conturi. Din acest motiv, şi Primăria şi Curtea de Conturi au făcut recurs. Una dintre problemele constatate de auditorii financiari se referă la lucrarea „Amenajare stradă general Ştefan Guşe”, în cazul proiectului „Management integrat al deşeurilor în municipiul Bacău şi comunele învecinate”, dar şi la contractul de lucrări „Construire Spital Municipal Bacău”.
Primăria îşi recunoaşte abaterile
Raportul Curţii de Conturi cuprinde nereguli la contractul de lucrări „Construire Spital Municipal Bacău”, legate de decontarea unor materiale şi plăţi necuvenite. În întâmpinarea Curţii de Conturi de la Tribunal, se precizează că plata suplimentară efectuată eronat către SC ICCO Grup SRL Braşov se ridică la 284.073 lei. Interesant este că, potrivit Curţii de Conturi, „prin însăşi acţiunea depusă, reclamanta (Primăria Bacău - n.r.) recunoaşte abaterea constatată de către auditorii publici externi (…), contestând şi arătând că estimarea efectuată de auditori nu corespunde cu valoarea întinderii prejudiciului stabilit de către entitate, deoarece o parte din valoarea acestuia a fost recuperată în timpul controlului, iar o altă parte urmează a fi recuperată”.
Lucrări oprite
Lucrările la Spitalul Municipal din Bacău au început acum şapte ani şi ar fi trebuit să fie gata la sfârşitul lui 2009. Termenele au fost amânate de câteva ori din lipsa de fonduri. Până când autorităţile locale au reuşit să facă un credit, dar şi să primească bani de la Guvern, costurile au crescut de la 125 de milioane de lei la 180 milioane de lei, fără TVA. Numai că după ce s-au găsit banii, firma de construcţie, care ar fi trebuit să se ocupe de finisajele clădirii a intrat în faliment. Tot în acest timp, o comisie de experţi şi proiectanţi trebuie să facă o nouă evaluare, adică un alt proiect. Costurile vor creşte din nou, spun reprezentanţii Primăriei, mai ales că în unele locuri construcţia a început să se degradeze. „Avem banii suficienţi, avem tot de la bugetul de stat nişte bani din anul anterior pe care nu i-am cheltuit toţi plus un credit, ca şi valoare ar fi vorba undeva la 30 milioane ca să fie finalizat tot. Aparatura este cea care este livrată şi aşteaptă să fie montată, va fi montată de către furnizori. Ei au obligaţia ca atunci când construcţia este gata să monteze şi să acorde garanţia din momentul montării”, a declarat Leonard Pădureanu, manager public la Primăria Bacău, la începutul anului. Spitalul Municipal, dotat cu 300 de paturi, ar trebui să preia o parte dintre pacienţii Spitalului Judeţean.
Citeşte şi: Noi reguli la instalarea centralelor individuale
Ionuţ ŞERBAN
„Chiar dacă primarul Bacăului a recuperat, în timpul controlului sau până la emiterea deciziei, prejudiciul estimat de echipa de audit sau dacă a stabilit o altă întindere a prejudiciului, prin decizia directorului Camerei de Conturi Bacău, era obligatorie solicitarea reverificării situaţiilor de lucrări în vederea stabilirii valorii reale a acestora pentru obiectivul «Spital Municipal Bacău» de către consorţiul SC ICCO SRL Braşov – SC GADA Healthcare Solution – SC Integrine SRL Bucureşti” – raportul Curţii de Conturi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau