Şoferii iadului
Dimensiune font:
În acest an, şoselele din nord-estul ţării s-au umplut de sânge * în primele nouă luni au avut loc accidente extrem de grave, în urma cărora zeci de oameni şi-au pierdut viaţa * numărul morţilor a crescut cu mult faţă de perioada similară a anului trecut * de multe ori chiar şoferii profesionişti au dovedit că sunt adevărate pericole publice pe şosele * pentru toţi se cer pedepse aspre
Cifrele ar trebui să-i trezească la realitate pe şoferii care ignoră regulile de circulaţie, dar şi pe acei pietoni care nu sunt deloc atenţi. Ca şi în anii trecuţi, viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum se află pe primul loc în clasamentul principalelor cauze generatoare de accidente grave, poziţia secundă fiind ocupată de neacordarea de prioritate.
Peste 50 de oameni au murit în accidente la Bacău
La Bacău, în primele nouă luni din 2013 s-au înregistrat 180 de evenimente cu urmări grave, 33 de persoane decedând. „Anul acesta, în urma producerii acestor evenimente rutiere, a rezultat decesul a 51 de persoane şi vătămarea corporală gravă a altor 167”, a spus inspectorul principal Narcisa Butnaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ). Poliţiştii spun că de multe ori de vină este viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, situaţie în care s-au produs 30 de accidente. Urmează neacordarea de prioritate auto sau pietonilor, cu 28 de evenimente.
Pedepse mai aspre pentru şoferii băuţi
O altă cauză este consumul de alcool. Când vine vorba de şoferii care se urcă băuţi la volan, fie că sunt profesionişti sau nu, vasluienii cer pedepse aspre. „Având în vedere numărul ridicat de accidente de circulaţie ce se înregistrează pe fondul consumului de alcool, cred că se impun măsuri mai aspre. În ultima perioadă au mai fost vehiculate astfel de idei privind modificarea legislaţiei. Şi nu vorbim doar de şoferii profesionişti, ci şi de cei amatori. Fapta e la fel de gravă pentru ambele categorii”, a spus comisarul şef Ioan Vârlan, de la Serviciul Poliţiei Rutiere Vaslui. Ca măsuri, unii sugerează anularea permisului de conducere sau, dacă alcoolemia este foarte mare, confiscarea maşinii indiferent dacă este personală sau aparţine unei firme.„Angajatorul este obligat şi el să răspundă pentru oamenii pe care îi are în subordine. Poţi să îi verifici prin sondaj, zilnic, dacă e nevoie şi nu ai încredere în ei. Nu e permis să se ducă băut la serviciu, pentru că de asta vorbim, de un loc de muncă şi să pună în pericol viaţa unor oameni nevinovaţi”, a spus viceprimarul Daniel Neacşu. Şoferii sunt de acord, dar cer reguli mai blânde când e vorba de greşeli minore în trafic.
„Tirişti” neatenţi
Şoferii profesionişti se urcă de multe ori băuţi la volan şi ajung să provoace tragedii. Sucevenii au avut parte de o dovadă în plus în acest sens, luni seară, când aproape de ora 19:00, şoferul unui TIR, beat criţă, a provocat un accident rutier în zona Metro. Bărbatul conducea o maşină încărcată cu praf de cărbune şi a încălecat scuarul care desparte cele două sensuri de mers. Două autoturisme au fost acroşate de autotren, iar şoferii au scăpat cu răni uşoare. Din păcate, acesta nu este singurul accident provocat de şoferii profesionişti în ultima lună. În weekend, o maşină de mare tonaj s-a răsturnat în curtea unui case din Prisaca Dornei. În aceeaşi curte s-a mai răsturnat un camion în luna mai a anului trecut. În accident au murit patru persoane.
Multe accidente pe drumurile naţionale
Verificarea şoferilor profesionişti se face de către instituţii abilitate după o metodologie agreată la nivelul Uniunii Europene. „Eu nu îmi permit să spun dacă şoferii profesionişti trebuie verificaţi la jumătate de an, la un an sau la cinci. Există o legislaţie în domeniu şi trebuie respectată”, a spus Ghiorghi Mihai, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Botoşani. Potrivit Poliţiei Rutiere, cele mai multe accidente mortale sau grave în judeţ au avut loc pe drumurile naţionale care leagă municipiul Botoşani de judeţul Iaşi, pe cel spre Dorohoi, dar şi drumul judeţean spre Bucecea. Poliţiştii fac activităţi de prevenire a tragediilor de pe drumurile publice, însă puţini ţin cont de sfaturile oamenilor legii.
Grupaj realizat de Lucia HACMAN
În Iaşi cele mai multe accidente grave au avut loc pe DN 28, la intrarea în Tomeşti, la Cotnari, pe drumul Iaşi-Botoşani, şi în localităţile Leţcani şi Budăi, pe DE 583
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau