Soluţii în războiul gropii de gunoi din Pasul Mestecăniş
Dimensiune font:
Oamenii spun că nu vor renunţa la plângerile făcute anterior pe adresa Consiliul Judeţean Suceava, dar nu vor mai face altele noi * ei sunt decişi să ajungă la un consens, convinşi fiind şi de necesitatea rampei de deşeuri
Pentru prima dată în ultimii trei ani, sătenii din comuna Pojorâta care sunt nemulţumiţi de construcţia depozitului ecologic din vârful Pasului Mestecăniş s-au întâlnit cu reprezentanţii firmei constructoare şi cu cei ai Consiliului Judeţean.
La întâlnire au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Flutur, dar şi Aristide Maxim, în calitate de reprezentant legal al oamenilor din zona de munte. „În sfârşit, după atâta timp am reuşit şi noi să dialogăm şi să scoatem din impas această situaţie. Cum o vom face, rămâne de văzut”, ne-a declarat ieri Aristide Maxim. El a explicat că nu va renunţa la demersurile legale făcute până acum în instanţă pentru blocarea proiectului, dar nici nu va face altele noi.
Plângere penală pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti
Reamintim că locuitorii din zona de munte au atacat în instanţă hotărârea Consiliului Local Pojorâta prin care a fost dat în administrarea Consiliului Judeţean terenul de sub depozitul ecologic. Este vorba despre nouă hectare de teren. La începutul acestui an, Curtea de Apel Cluj le-a dat dreptate sătenilor, numai că beneficiarul investiţiei care este executată cu fonduri europene nu a sistat lucrările de construcţie. Aspectul i-a nemulţumit pe săteni care au făcut o plângere penală in rem pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti. „Am ajuns la litigiu, nu din cauza noastră, ci pentru că nu am fost ascultaţi la timp”, a spus Maxim Aristide.
Citeşte şi
Reţetă de pierdut bani europeni pentru un parc de agrement
Acesta crede în continuare că amplasamentul depozitului nu este cel mai fericit. „Suntem în postura să stăm la masă şi să negociem şi să înghiţim găluşca aşa cum este. Suntem puşi în faţa faptului împlinit. Suntem două sate stâncă în faţa unei jumătăţi de judeţ”, a spus reprezentantul sătenilor. El s-a arătat încântat că şefii judeţului l-au chemat la discuţii. În ultimii trei ani, a mai fost o încercare de dialog cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor: „Am avut o tentativă care nu s-a materializat. S-a întâmplat în ianuarie, imediat după ce s-a pronunţat Curtea de Apel Cluj”.
Groapa în care va ajunge jumătate din gunoiul produs de suceveni face parte dintr-un amplu proiect al Consiliului Judeţean denumit Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Proiectul mai prevede construcţia unui depozit ecologie la Moara, precum şi construcţia a peste 1.100 de platforme de depozitare temporară.
Oana ŞLEMCO
Depozitul ecologic din Pasul Mestecăniş a fost executat în proporţie de 97 la sută.
Citeşte şi ANUNŢURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau