Sprijin financiar pentru femeile de la sate
Dimensiune font:
* Viorica Dăncilă, liderul eurodeputaţilor social-democraţi din România, militează pentru o orientare mai accentuată a economiei rurale, astfel încât potenţialul femeilor din aceste zone să fie valorificat
În răspunsul primit de la Comisia Europeană se specifică faptul că Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală oferă un set de măsuri menite să promoveze dezvoltarea economică şi socială durabilă a zonelor rurale, iar Fondul european de dezvoltare regională sprijină spiritul antreprenorial şi dezvoltarea infrastructurii. De asemenea, CE subliniază faptul că Fondul social european investeşte în măsuri de sprijinire a egalităţii de gen în ocuparea forţei de muncă.
Joacă tenis cu paleta legată de mână
Dumnezeu i-a dat forţa să trăiască... FOTO
„În ultima perioadă, numeroase studii arată o tendinţă accentuată de migraţie a femeilor dinspre mediul rural înspre mediul urban, acestea părăsind zonele rurale în căutarea unui loc de muncă. Acest fenomen creează însă un dezechilibru în rândul lucrătorilor din zonele rurale. În aceste condiţii, este esenţială îmbunătăţirea calităţii şi a accesibilităţii infrastructurii, a facilităţilor şi a serviciilor necesare pentru viaţa de zi cu zi”, arată Viorica Dăncilă în întrebarea adresată Comisiei Europene. Acest lucru ar trebui să includă şi servicii de îngrijire a copiilor ca parte din infrastructura exploataţiilor (ex. creşe de fermă), servicii medicale, instituţii de învăţământ, instituţii şi servicii de îngrijire pentru persoanele în vârstă şi alte persoane dependente, servicii de înlocuire în caz de boală şi de sarcină, magazine locale pentru bunurile necesare vieţii de zi cu zi şi oferte de recreere şi culturale.
Bani sunt, dar nu ştim să-i cheltuim
În răspunsul primit de eurodeputat, CE arată că „încurajează statele membre să profite pe deplin de fondurile structurale şi de investiţii europene (fondurile ESI), pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii din zonele rurale şi pentru a aborda problemele specifice ale femeilor. Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală oferă un set de măsuri menite să promoveze dezvoltarea economică şi socială durabilă a zonelor rurale”. Fondul european de dezvoltare regională sprijină spiritul antreprenorial şi dezvoltarea infrastructurii, inclusiv dezvoltarea unor servicii de îngrijire a copiilor accesibile şi de calitate, precum şi dezvoltarea unităţilor sanitare şi a altor infrastructuri sociale. În completarea sa, Fondul social european investeşte în măsuri de sprijinire a egalităţii de gen în ocuparea forţei de muncă, dar şi în măsuri de promovare a unei înalte calităţi a serviciilor de îngrijire a copiilor şi a altor servicii sociale, care pot elimina obstacolele din calea participării femeilor pe piaţa muncii şi le pot permite acestora să-şi realizeze potenţialul.
Din păcate, puţine femei din satele Bacăului se pot bucura de o astfel de facilitate. Multe nu au astfel de informaţii, nu ştiu că există, nici nu ştiu să acceseze. Ca urmare, fondurile rămân nefolosite, iar femeile de la sate au acelaşi trai greu. Poate aşa se şi explica de ce sunt aşezări băcăuane cu câţiva locuitori, şi aceia foarte bătrâni.
Eva TRANDAFIR
Potrivit sociologilor, cauzele pentru care femeile din satele Moldovei au o viaţă nu foarte uşoară este lipsa educaţiei, a motivaţiei, acces limitat la informaţii.
CITEŞTE ŞI ANUNŢURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau