Taxă pentru gunoiul de la râpă
Dimensiune font:
Locuitorii din mediul rural vor fi obligaţi să plătească o taxă de salubritate * dacă până acum sătenii duceau gunoiul în râpele de la marginea satului, acum resturile vor fi colectate * la Vaslui şi Botoşani este pentru prima dată când se impune plata unei taxe de salubritate în mediul rural
Locuitorii din mediul rural din Botoşani şi Vaslui vor fi obligaţi, din 2016, să plătească o taxă de salubritate de persoană pe lună. Acest nou bir va fi o problemă pentru unii, în condiţiile în care ţăranii nu au plătit niciodată până acum o astfel de taxă, gunoiul fiind depozitat, de regulă, la marginea satului, în locuri neamenajate, sau în râpele din localităţi. Astfel, pe lângă faptul că vor trebui să se obişnuiască să arunce chiar şi bălegarul la tomberon, vor trebui să plătească şi o taxă lunar. La Vaslui taxa este de 2,36 de lei de persoană pe lună, stabilită odată cu definitivarea proiectului „Sistemul integrat de management al deşeurilor”, în valoare de 49,3 milioane de euro, pe când la Botoşani este de 2,39 de lei de persoană pe lună.
Citeşte şi Bani pentru profesori
La Botoşani, haos total
În ceea ce priveşte colectarea gunoiului în mediul rural şi a taxei de salubrizare, în Botoşani e haos, pentru că unele primării au impus taxa, altele nu.
Petru Filip, patronul firmei Pavra Com, a declarat că totul diferă în funcţie de primărie. „La Mihai Eminescu avem contract de delegare gestiune şi încasăm noi direct, la alte primării este taxă de salubrizare şi noi avem contract cu primăriile şi încasăm de la ele, altele nu au taxă de salubrizare şi mergem la fiecare persoană în parte. Totul este împărţit, cam jumătate şi jumătate”, a declarat Petru Filip.
De altă parte, Răzvan Rotaru, comisar şef al Comisariatului de Mediu Botoşani, a declarat că situaţia este total încurcată şi că unele firme de salubrizare au dat în judecată primăriile pentru că ele au cărat gunoiul, dar primăriile nu au mai colectat bani de la populaţie pentru plata acestui serviciu.
La Vaslui, ţăranii nu vor taxă pe gunoi
Nici la Vaslui, lucrurile nu stau mai bine. După ce majoritatea primarilor au fost împotriva acestei taxe, se pare că nu au de ales. Gata cu gunoiul aruncat la nimereală.
Taxa a fost aprobată deja de către majoritatea consiliilor locale şi va fi aplicabilă din 2016, odată cu semnarea contractelor de atribuire a serviciilor de colectare, transport şi reciclare a deşeurilor. Autorităţile au declarat că, în cel mai scurt timp, vor fi semnate contractele cu operatorii astfel încât sistemul integrat de management al deşeurilor să devină operabil la nivelul judeţului Vaslui.
Odată ce sistemul va deveni funcţional, gunoiul menajer şi cel reciclabil va fi preluat de la populaţie în containere diferite, amplasate în peste 3.000 de platforme de colectare, atât în mediul urban cât şi în cel rural.
Ulterior, containerele vor fi ridicate şi duse spre cele patru staţii de transfer din oraşele Vaslui, Bârlad, Huşi şi Negreşti, de unde apoi deşeurilor vor merge către depozitul central din comuna Roşieşti pentru a fi prelucrate în staţia ecologică construită acolo. Cei de la sat nu văd cu ochi buni această taxă. „Au înnebunit toţi. Mâine, poimâine pe ce ne mai cere taxă? Mi se pare o aberaţie”, a declarat Mihai Ciobanu, localnic în comuna Codăeşti, Vaslui.
Roxana NĂSTASĂ
În celelalte judeţe ale Moldovei, taxa de salubrizare este impusă de mai mult timp. De exemplu, la Bacău locuitorii din mediul rural s-au învăţat deja cu eurocontainerele. Ei susţin că satele sunt mai curate acum şi chiar se plâng că nu au destule pubele. În Odobeşti (Bacău), taxa e de 10 lei pe an, în Secuieni (Neamţ) de 20 de lei. Pentru suma asta, firma de salubrizare vine o dată pe săptămână şi adună gunoiul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau