Tehnocraţilor nu le pasă de irigaţii
Dimensiune font:
În condiţiile unei secete crunte, în judeţ se irigă doar 0,5% din suprafaţa arabilă * deşi există o lege pentru investiţiile în irigaţii, Guvernul nu alocă banii
Senatorul Doina Federovici, preşedintele PSD Botoşani, acuză Guvernul de tehnocraţi şi pe colegii săi din PNL de dezinteres faţă de soarta agriculturii şi a fermierilor. Ea susţine că în judeţul Botoşani există 400.000 de hectare de teren care ar fi putut fi irigate în condiţii de secetă, dar numai doi agricultori beneficiază de sisteme de udare a culturilor iar din total doar 2.000 de hectare sunt irigate.
Citeşte şi
Lucrările la centura ocolitoare ar putea fi reluate în 2017
Doar doi agricultori sunt norocoşi
Seceta care s-a abătut în acest an asupra judeţului scoate la iveala o problemă stringentă: lipsa sistemelor de irigaţii. La nivelul judeţului Botoşani, în anul 2015 doar doi utilizatori organizaţi pentru apa de irigaţii aveau încheiate contracte cu ANIF. Unul se afla la Curteşti şi celălalt la Conceşti, iar în total din cele 400.000 de hectare, doar 2.000 de hectare sunt irigate.
„Ministrul Agriculturii ne spune în mod direct că nu contează ca noi parlamentarii am votat o lege prin care se aloca 1 miliard de euro pentru irigaţii, pentru că guvernul nu o va respecta şi nu o să aloce sumele prevăzute de lege! Realitatea este că Guvernul de tehnocraţi ca și partidul care îi susţine (PNL) nu sunt interesaţi de agricultura şi soarta fermierilor! Deşi ar trebui să ştie, este bine să-i reamintim domnului ministru că în judeţul Botoşani lipsa irigaţiilor are efecte dramatice asupra culturilor”, a declarat senatorul Doina Federovici.
Liderul PSD a prezentat şi date tehnice obţinute de la specialiştii în agricultură potrivit cărora în mod cert în acest an din cauza secetei producţia va scădea semnificativ iar calitatea recoltei nu va fi la nivelul aşteptat. În acest moment sunt afectate culturile de floarea soarelui, grâul, porumbul, orzul, orzoaica, sfecla, rapiţa şi soia. „Se pare că şansele ca mai mulţi agricultori să beneficieze de astfel de sisteme de irigaţii sunt aproape inexistente”, a completat Federovici.
Potrivit legii privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, sub condiţia asumării de către Guvern a Strategiei sectorului de irigaţii, va primi în perioada 2016-2020 suma de 1,015 miliarde euro necesară reabilitării infrastructurii principale de irigaţii, după cum urmează: în anul 2016, 145 milioane euro, urmând ca în următorii 4 ani fondurile alocate să crească anual cu circa 17%, astfel încât să se atingă plafonul aprobat aferent programului de investiţii multianual.
Alina CALINIUC
1,015 miliarde euro este suma pe care o va primit Ministerul Agriculturii pentru refacerea sistemului de irigaţii
Citeşte şi ANUNŢURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau