Tensiune maximă la Staţiunea de Cercetare Dancu
Dimensiune font:
Peste 60 de angajaţi ai Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Dancu acuză conducerea instituţiei că nu respectă contractul colectiv de muncă * sindicaliştii sunt nemulţumiţi că de luni de zile nu au avut dialog cu conducerea, fiind sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi * şefii staţiunii spun însă că lefurile sunt mai mari decât nivelul prevăzut de lege, iar plata salariilor este la zi
Sindicaliştii de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Dancu sar la gâtul conducerii, din cauza neînţelegerilor salariale. Angajaţii sunt nemulţumiţi din cauza negocierilor eşuate privind contractul colectiv de muncă şi acuză şefia instituţiei că nu aplică obiectiv legea salarizării. În total, peste 60 de oameni cer rezolvarea situaţiei, în caz contrar ameninţând că vor intra în conflict de muncă. „Este o situaţie fără ieşire, în cazul uneia dintre puţinele staţiuni de cercetare în acest domeniu. Natura muncii este destul de ingrată, salariaţii sunt induşi în eroare şi li s-a propus un salariu minim care nu este conform cu legea salarizării, respectiv Legea 284/2010. Ceea ce ne deranjează cel mai mult este că nu găsim deschidere pentru comunicare la o instituţie publică. În momentul în care s-a mers cu contractul colectiv la Inspectoratul Teritorial de Muncă, au fost descoperite nereguli. Apoi a fost înregistrat, însă nu s-a aplicat niciodată. Noi solicităm punerea în aplicare a contractului, în caz contrar, anularea lui. Nu s-a reuşit un dialog cu conducerea şi nu am primit deschidere pentru întâlniri cu conducerea”, arată conducerea sindicatului Agrostar, vocea unui număr de 43 de membri din totalul celor 62 angajaţi la staţiune.
Directorul staţiunii: „Salariile sunt peste nivelul prevăzut de lege”
Într-o adresă înaintată Prefecturii Iaşi, sindicaliştii subliniată că la începutul anului 2016 a expirat contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul staţiunii de dezvoltare, iar în luna aprilie conducerea staţiunii a deschis negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă. „Nu am fost convocaţi niciodată la negocierea contractului colectiv. Ulterior, sindicatul şi-a obţinut în instanţă reprezentativitatea negociind contractul colectiv care, de altfel, s-a şi semnat şi înregistrat la ITM. Numai că negocierea a fost formală, deoarece prevederile contractului colectiv de muncă nu se respectă de către conducerea staţiunii”, a precizat preşedintele sindicatului Agrostar, Ştefan Niculae. În continuare, sindicaliştii se plâng de faptul că administratorul staţiunii a propus cuantumuri salariale şi drepturi pentru salariaţi pe care nu ar fi avut intenţia să le respecte. În replică, reprezentanţii staţiunii spun că legea a fost aplicată corect şi aruncă vina spre sindicate, pentru destabilizarea instituţiei. „Staţiunea a devenit o unitate fanion la nivel naţional. Au existat mai multe contacte cu sindicatul şi mă miră reorientarea poziţiei dumnealor. Noi ne-am ocupat mereu de crearea condiţiilor de muncă, iar situaţia salarizării la nivelul instituţiei noastre este peste nivelul prevăzut de lege, iar cu salariile suntem la zi”, a declarat directorul staţiunii, Şteofil Creangă. Prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, a precizat că va merge săptămâna viitoare să analizeze situaţia semnalată de angajaţi.
Cea mai mare regională de drumuri riscă să rămână fără sediu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau