Tezaur de argint descoperit la Soloneţu Nou
Dimensiune font:
Doi tineri din comuna Pătrăuţi au descoperit cinci brăţări din argint care datează de pe vremea dacilor liberi * comoara a ajuns la Direcţia pentru Cultură * specialiştii au confirmat că modelul brăţărilor este tipic populaţiei autohtone de la începutului mileniului întâi
Fraţii Marius şi Cristi Hatnean locuiesc în comuna Pătrăuţi. În urmă cu câţiva ani, cei doi şi-au cumpărat detectoare de metale pentru care au obţinut toate autorizaţiile necesare. Investiţia s-a dovedit utilă. Recent, Marius şi Cristi au descoperit o comoară pe un drum forestier din zona Soloneţu Nou. Este vorba despre cinci brăţări de argint, patru întregi şi una fragmentată. Înainte să predea brăţările, cei doi fraţi le-au spus povestea. Au realizat un filmuleţ pe care l-au publicat pe www.you-tube.com, în care au explicat că nu se aşteptau să facă o asemenea descoperire, pentru că pe drumul respectiv trec utilaje grele care transportă lemne.
„Brăţările sunt foarte bine conservate”
Tinerii au predat brăţările la Compartimentul Protejarea Patrimoniului Cultural Naţional din cadrul Inspectoratului de Poliţie Suceava. La rândul lor, poliţiştii au adus brăţările la Direcţia pentru Cultură. Specialiştii au confirmat că modelul brăţărilor este tipic populaţiei autohtone de la începutul mileniului întâi. „Tinerii au făcut o descoperire de excepţie. Este vorba despre un grup de cinci brăţări care au aparţinut populaţiei care a locuit pe aceste teritorii cândva la începutul mileniului întâi, undeva pe la anul 100, 200, cel mult 300. Putem spune daci, dacii liberi. Brăţările sunt foarte bine conservate, din argint, într-o prelucrare tipică acelei perioade”, ne-a declarat Viorel Blănaru, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură Suceava. El a spus că argintul din care sunt confecţionate bijuteriile este de calitate. „Este un fir central mai gros din argint, îmbrăcat parţial de un fir mai subţire răsucit şi frumos prelucrat. Nu prezintă cizelări. Sunt brăţări frumoase, deosebite, care vor face încântarea tuturor vizitatorilor Muzeului de Istorie din Suceava, unde îşi vor găsi în scurt timp locul”, a mai spus consilierul de la Cultură.
Brăţările vor ajunge la Muzeul de Istorie, unde vor fi evaluate, restaurate şi apoi expuse. Cei doi tineri care le-au descoperit vor fi recompensaţi pentru corectitudinea de care au dat dovadă.
Oana ŞLEMCO
În 2014, în zona Soloneţu Nou a fost descoperit cel mai mare tezaur geto-dacic din România. Este vorba despre peste 300 de monede din argint brut care au intrat în patrimoniul Muzeului Bucovinei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau