Tineri din judeţul Suceava, studenţi peste hotare
Dimensiune font:
Ultimii ani au adus către tinerii din România din ce în ce mai multe oportunităţi de dezvoltare şi de interacţiune cu medii culturale diferite * programele de studii au fost internaţionalizate, elevii şi studenţii având posibilitatea să se informeze la workshopuri, seminarii sau chiar târguri specializate despre viaţa de student peste hotare * RIUF este un astfel de eveniment care va oferi posibilitatea informării * la acţiune, care va avea loc la Iaşi pe 9 octombrie, sunt aşteptaţi şi tinerii din judeţul Suceava, care pot afla mai multe detalii direct de la reprezentanţii instituţiilor
Ştefan Fodor, Andreea Teleagă şi Iustina Andrieş sunt doar trei dintre tinerii din judeţul Suceava care s-au informat şi au avut curajul să răspundă afirmativ oportunităţilor de aplicare în cadrul universităţilor internaţionale. Chiar dacă nu se cunosc, pentru că vin din oraşe diferite (Suceava, Rădăuţi şi Fălticeni) au în comun ambiţia şi visurile măreţe, trăsături care i-au motivat şi i-au adus unde sunt acum.
Danemarca, prima alegere
Ştefan a absolvit Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, apoi a ales ca destinaţie de studiu Danemarca. Nu a fost una dintre alegerile plănuite, dar a funcţionat, după cum spune şi el. „A fost o decizie pe care am luat-o în două zile şi fără să o gândesc prea mult înainte. Cochetam de mult timp cu ideea de a studia în străinătate, dar nu făceam nimic concret în privinţa asta. Am aflat de RIUF cu două zile înainte de a începe. Am făcut dosarul de aplicare pentru două universităţi, una din Marea Britanie, iar cealaltă din Danemarca. Am mers, am susţinut interviurile şi am fost admis la amândouă. A fost o decizie absolut spontană”, a spus Ştefan Fodor. El a ales Danemarca din mai multe motive. „În primul rând, specializarea m-a atras mult mai mult decât ce urma să fac în Marea Britanie. A urmat apoi mentalitatea daneză legată de ciclism, care mi s-a potrivit perfect. Însă motivul care a atârnat cel mai mult în balanţă a fost faptul că nu există taxele de şcolarizare, învăţământul fiind gratuit”, a mai spus Ştefan, student la Lillabaelt Academy.
Studenţie în Marea Britanie
Andreea Teleagă a absolvit liceul în Rădăuţi, la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” şi a ales ca domeniu universitar Fotografia, care este o tradiţie în Marea Britanie. A aplicat la University of Sunderland, unde a fost şi admisă. În câteva cuvinte, ea ne-a povestit despre sistemul britanic de învăţământ şi despre cum se descurcă din punct de vedere financiar. „Cum e la cursuri? Eu personal definesc sistemul lor prin proverbul «Cum îţi aşterni, aşa dormi» întrucât baza este studiul individual. Contează cel mai mult ce faci tu şi să realizezi că tot ceea ce faci, faci pentru dezvoltarea ta, nu pentru note sau pentru altcineva. Este adevărat că partea financiară poate fi un mare impediment. Viaţa este, într-adevăr, scumpă aici. În primul an m-am descurcat cu banii pe care i-am primit de la părinţii mei, însă anul acesta am găsit un loc de muncă cu jumătate de normă. Salariul pe care îl am aici îmi permite să mă întreţin singură şi să îmi cumpăr materialele necesare pentru facultate, care, de asemenea, sunt destul de costisitoare. Însă e adevărat că sunt anumite posibilităţi pe care ţi le oferă această experienţă: posibilitatea de a intra în contact cu diverse culturi şi mentalităţi, posibilitatea de a mă afirma în faţa unui public mai larg”, a spus Andreea.
Tot în Marea Britanie a ales să aplice şi Iustina, fostă elevă a Colegiului Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni. Communication and Public Relations a fost specializarea care i s-a părut potrivită, un program din cadrul University of Greenwich. Începutul nu a fost uşor, dar oportunităţile de care are parte şi ţelurile spre care tinde fac ca orice sacrificiu să merite. „Faptul că eşti la 2.000 de kilometri de casă e într-adevăr cel mai mare inconvenient, aş putea spune. Însă după un timp te obişnuieşti, înveţi că aici e altă lume, aici trăieşti tu, acasă e familia ce te motivează, îţi este alături, are încredere în tine, şi îţi oferă tot sprijinul moral pentru a avea forţa să mergi mai departe. Viaţa de student internaţional e interesantă. Sunt zile în care mă trezesc la 6.00 pentru a nu întârzia la cursul despre Finanţe, sunt şi dimineţi când mă trezesc la 10.00. «Călătoria» spre şcoală durează în jur de 60 de minute, în acest timp mă pot bucura de frumuseţea vechiului Greenwich, orăşel medieval, situate la sudul Tamisei. Cursurile ţin două ore, urmând o pauză de alte două ore, timp în care mergem la Student`s Union, un bar foarte drăguţ, deschis exclusiv studenţilor facultăţii. După cursuri, în general merg acasă, intru la cumpărături sau gătesc. Mereu este câte ceva de făcut”, a spus Iustina.
Ştefan, Andreea şi Iustina sunt bucuroşi să poată împărtăşi din experienţa lor internaţională, sfătuindu-i pe colegii mai mici să se gândească bine înainte de a lua această decizie, dar să aibă curajul de a face acest pas pentru că visurile trebuie să capete contur şi să devină realitate.
Tinerii suceveni pot afla mai multe despre oportunitatea studiilor în străinătate participând la RIUF – Romanian International University Fair, singurul târg de universităţi din zona Moldovei, va avea loc pe 9 octombrie la Congres Hall-Palas din Iaşi. Acolo se poţi întâlni cu consilierii EDMUNDO la RIUF, cel mai mare târg de universităţi internaţionale din Europa de Sud-Est. Pot afla informaţii personalizate despre studiul în străinătate, pot participa la workshop-uri şi seminarii şi pot afla ce înseamnă consilierea în carieră. Cei interesaţi de participarea la târg se pot înregistra înainte pe site-ul www.riuf.ro, pentru a maximiza beneficiile obţinute din participarea la târg.
Andrei CĂLĂTORU
Educativa este un grup de companii private şi organizaţii non-guvernamentale ce dezvoltă şi promovează împreună proiecte şi servicii ce oferă tinerilor români oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională. Principalele proiecte marca Educativa: EDMUNDO - serviciul gratuit de consiliere pentru studii în străinătate; Reviro – oferirea a cât mai multe oportunităţi de carieră interesante şi atractive tinerilor români cu experienţă academică şi/sau profesională în străinătate; RIUF – Romanian International University Fair, cel mai mare târg de universităţi din România.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau