Tineri din Vaslui studenţi în străinătate
Dimensiune font:
În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi tineri din România caută informaţii despre cum e să studiezi în străinătate şi care sunt programele pe care le oferă universităţile internaţionale * Adelina Sălăvăstru şi Samuel Haret, din judeţul Vaslui, sunt două dintre aceste exemple, doar că eforturile lor nu s-au oprit la căutare, ci au continuat până când statutul lor a devenit acela de student internaţional * informaţii şi noutăţi despre acest subiect au putut afla tinerii români la RIUF, cel mai mare târg internaţional de universităţi, care a avut loc la Iaşi, ieri
Adelina şi Samuel au cel puţin două lucruri în comun: pasiunea pentru economie şi visul de a deveni student internaţional. În ambele cazuri, aceste două coordonate au fost urmate pentru ca acum ei să fie mândri de locul în care au ajuns datorită ambiţiei pe care au avut-o. Adelina este fostă elevă a Liceului Teoretic „Emil Racoviţă” din Vaslui, iar acum studiază la Coventry University din UK programul de Afaceri şi Finanţe. Tânăra povesteşte care a fost motivaţia intrinsecă şi cum a depăşit momente dificile.
- De ce studii în străinătate? Care a fost motivaţia ta de a aplica în Marea Britanie?
- Am luat decizia să studiez în Marea Britanie în momentul în care cineva din Educativa ne-a vizitat liceul şi ne-a expus punct cu punct avantajele unei alegeri atât de îndrăzneţe. Chiar dacă în acel moment am avut nedumeriri în legătură cu procesul de aplicare şi condiţiile de acceptare, ideea de a-mi perfecţiona limba engleză şi prospectele de viitor mă încântau. Uitându-mă în spate, cred că motivaţia mea a fost să învăţ alături de oameni din toate colţurile lumii într-un mediu educaţional de excepţie.
- Cum e să ai 19 ani şi să fii la 2.500 km distanţă de casă?
- Venirea mea în UK a fost cea mai drastică schimbare pentru mine din multe puncte de vedere. Nefiind obişnuită să petrec mult timp departe de casă, mi-a fost extrem de dificil. Totuşi, am fost şi sunt conştientă că toţi trebuie să trecem printr-un astfel de moment măcar o dată în viaţă şi oricât de mult mi-aş fi dorit să mai rămân sub aripa protectoare a părinţilor mei, fără griji şi mereu pe primul loc în afecţiunea lor, a fost un lucru absolut necesar pentru maturizarea mea. Acum privesc în urmă la acele momente de cumpănă din septembrie cu un zâmbet pentru că distanţa şi timpul m-au ajutat să văd lucrurile prin altă prismă.
- Ce îţi place cel mai mult în şi la Marea Britanie?
- În primul rând, mi s-a părut excepţional cât de mult s-au străduit profesorii, secretarele, consultanţii şi studenţii mai mari să ne facă să ne simţim bineveniţi. În cazul majorităţii persoanelor, sunt foarte preocupaţi să zâmbească, să te lase să treci sau să ţină uşa deschisă pentru tine şi încă mi se pare ieşit din comun.
Student în Olanda
Samuel a absolvit studiile liceale în Bârlad, la Colegiul Naţional „Ghe. Roşca Codreanu”, cu gândul de a aplica în Olanda, la University of Applied Sciences Utrecht, unde este şi student în cadrul programului de International Business Management. Ne dă şi câteva sfaturi.
- Cum e sistemul de învăţământ din Olanda?
- Ce pot spune e că sunt destul de mulţumit de ceea ce fac. Profesorii par specialişti în domeniu, şi deşi cu toţii avem câte o problemă cu câte un curs, înţelegem importanţa fiecărei materii în curiculă. Prezenţa multor proiecte oferă dinamism studiului şi mai ia din partea teoretică uneori obositoare. Profesorii sunt gata să discute cu tine şi poate chiar să negocieze dacă ai o problemă cu o anumită parte a cursului sau a testelor sau proiectelor, în condiţiile în care vii cu argumente sănătoase.
- Partea financiară influenţează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?
- În momentul de faţă am o slujbă part-time stabilă la un restaurant, în bucătărie, lucrez ca blogger pentru departamentul de marketing al facultăţii, în colaborare cu Edmundo, şi fac parte din Ambasada facultăţii, fiecare din cele trei fiind plătite. În plus, muncind, primesc şi o bursă frumuşică. Îmi vin lunar ceva mai mult de 1.000 de Euro, dar munca se adună destul de mult peste studii, iar costurile nu se depărtează cu foarte mult de suma pe care o câştig.
- Care ar fi două sfaturi importante de care ar fi bine să ţină cont colegii tăi mai mici de liceu?
- În primul rând, seriozitatea e o trăsătură apreciată oriunde în lume, şi e bine să fie gravată adânc în personalitatea ta. Dacă te construieşti o persoană sinceră, de cuvânt, cu onoare şi coloană vertebrală, lumea va observa, şi vei ajunge departe, de devreme. Iar notele nu sunt atât de importante pe cât le facem noi să fie, însă va veni o vreme în care lungimea materiei de BAC va trebui să fie parcursă în una sau două seri, iar atunci vei face bine să ştii să înveţi. Inteligenţa nu va substitui niciodată munca până la capăt!
Anca POPESCU
Educativa este un grup de companii private şi organizaţii non-guvernamentale ce dezvoltă şi promovează împreună proiecte şi servicii ce oferă tinerilor români oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională. Principalele proiecte marca Educativa: EDMUNDO - serviciul gratuit de consiliere pentru studii în străinătate; Reviro – oferirea a cât mai multe oportunităţi de carieră interesante şi atractive tinerilor români cu experienţă academică şi/sau profesională în străinătate; RIUF – Romanian International University Fair, cel mai mare târg de universităţi din România.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau