Toate firmele din blocurile cu risc seismic vor fi închise
Dimensiune font:
Zeci de societăţi vor trebui închise, iar altele riscă amenzi de până la 70.000 de lei dacă vor continua să-şi desfăşoare activitatea în actualele spaţii * motivul îl reprezintă intrarea în vigoare a unui act normativ care interzice activitatea în clădirile cu bulină roşie şi sancţionează usturător firmele care desfăşoară activităţi comerciale, turistice şi de divertisment în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic * în această situaţie sunt sute de firme din Moldova * actul normativ a intrat ieri în vigoare
Legea 282/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente a intrat în vigoare ieri. Conform noii legi, desfăşurarea activităţilor comerciale, turistice şi de divertisment în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic este sancţionată drastic, cu amenzi cuprinse între 50.000 şi 70.000 de lei. Mai mult, organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, care implică aglomerări de persoane, vor fi interzise. Barurile şi cluburile din clădirile cu bulină roşie vor fi astfel închise. Acestea vor putea fi redeschise doar după terminarea lucrărilor pentru creşterea siguranţei la cutremur. „Se interzic organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) şi altele asemenea, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente”, se specifică în Legea 282/2015. Este vorba de spaţiile publice, cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, realizate pentru desfăşurarea de activităţi ce implică aglomerări de persoane. Aici sunt încadrate spaţiile pentru comerţ, sălile de spectacol, sălile de expoziţii, sălile de lectură, structurile turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea, conform legii. În plus, autorităţilor locale li se interzice emiterea autorizaţii de funcţionare pentru spaţiile în cauză.
Centrul Bacăului închis?
Legislaţia stabileşte că există patru clase de risc seismic: clasa I, clasa a II-a, clasa a III-a şi clasa a IV-a. În municipiul Bacău, în urma reevaluării expertizelor tehnice, se încadrează în clasa I de risc seismic blocurile nr. 4,7,9,10 si 12 de pe strada Mărăşeşti, aflate în centrul municipiului. Pentru anul 2015, fostul guvern a alocat la nivel naţional un buget de 5 milioane de lei pentru consolidarea blocurilor cu bulina roşie, din care Bacăul a primit, pentru elaborarea documentaţii tehnico-economice, 366.000 lei pentru toate cele 5 blocuri incluse în clasa I de risc seismic de pe strada Mărăşeşti.
La Bacău, doar un sigur imobil cu bulină roşie, blocul nr. 11, de pe strada Mărăşeşti, cu 48 apartamente, a fost consolidat după ’89, cu fonduri alocate de la Guvern. În blocurile Mărăşeşti nr. 4, 7, 9, 10, 12 din centrul Bacăului îşi desfăşoară activitatea zeci de agenţi economici care de astăzi ar putea să se mute, să se închidă sau să plătească amenzi usturătoare cuprinse între 50.000 şi 70.000 lei. Mai există şi varianta ca agenţii economici să realizeze lucrările de consolidare aferente. Costurile foarte mari nu justifică însă un sediu pe centrul Bacăului. Cât despre cei care deţin spaţii în aceste imobile de zeci de ani şi le închiriază pentru sume foarte frumoase, este timpul să şi investească nu doar să încaseze bani, conform noilor prevederi legale.
Obligaţii transferate proprietarilor
Potrivit noului act normativ, proprietarii, administratorii şi asociaţiile de proprietari vor avea obligaţia de a supraveghea clădirile, şi nu autorităţile locale sau central. Potrivit Legii nr. 282/2015, proprietarii şi administratorii de construcţii, precum şi asociaţiile de proprietari, vor avea obligaţia de a acţiona pentru urmărirea comportării în exploatare a construcţiilor din proprietate/administrare. Ei vor trebui să facă şi expertiza tehnică, asistată de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, a construcţiilor existente care prezintă niveluri insuficiente de protecţie la acţiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acţiuni seismice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie. Proprietarii vor trebui să transmită concluziile raportului de expertiză tehnică şi a încadrării construcţiei în clasă de risc seismic către autorităţile administraţiei publice locale competente, precum şi către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în termen de 30 de zile de la data primirii raportului de expertiză tehnică, în vederea asigurării monitorizării acţiunilor pentru reducerea riscului seismic, respectiv înscrierii în partea I a cărţii funciare a imobilului a clasei de risc seismic în care a fost încadrată construcţia existentă. În plus, vor trebui să aprobe decizia de intervenţie şi continuarea acţiunilor de proiectare a lucrărilor de intervenţie şi execuţia efectivă a acestora, în funcţie de concluziile fundamentale din raportul de expertiză tehnică.
Citeşte şi: UNPR s-a opus creării a 600 de noi locuri de muncă la Bacău
Sonia PAVELESCU
La Iaşi sunt 398 de clădiri cu risc, expertizate între anii 1992-2013, parte urmând să fie reabilitate termic. În municipiul Iaşi sunt 256 de imobile cu risc seismic, care au fost expertizate în anii 1992, 1993, 1994, 1995-1999, 2000 şi 2001. Mare parte dintre aceste blocuri sunt situate în Tărăraşi – str. Vasile Lupu şi Stejar, pe Splai Bahlui, Şos. Naţională, b-dul Socola, str. Republicii, b-dul Primăverii, Piaţa Unirii, str. Păcurari, str. Nicolina, str. Codrescu, str. Ciurchi, b-dul Tudor Vladmirescu, Aleea Rozelor, str. Decebal şi b-dul Carol. Acestei liste iniţiale i s-au mai adăugat alte 80 de imobile ce au fost expertizate în anii 2007, 2008 şi 2010, dar şi alte 62 de imobile expertizate în cursul anului trecut. La parterul multor blocuri de pe aceste liste se află sediile unor firme.
În judeţul Vaslui, cele mai multe spaţii cu bulină roşie sunt pe străzile Epureanu, Republicii şi Cetinei din Bârlad, Vidin, Ştefan cel Mare, Donici Călugăreni din Vaslui, 1 Decembrie şi Kogălniceanu din Huşi, dar şi pe Nicolae Bălcescu din Negreşti
Listă blocuri risc seismic Iaşi
Listă blocuri risc seismic Bacău
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau