Topul celor mai mari generatori de deşeuri spitaliceşti în judeţ
Dimensiune font:
Cantităţile de deşeuri medicale generate de unităţile spitaliceşti în judeţul Iaşi cresc de la un an la altul * autorităţile din mediul sanitar explică de ce s-a ajuns în această situaţie şi care sunt cei mai mari generatori de astfel de deşeuri
În ultimii ani, cantităţile de deşeuri spitaliceşti generate de spitalele ieşene au crescut simţitor. Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, cele mai mari unităţi generatoare de deşeuri medicale în judeţul Iaşi, în perioada 2013-2016 au fost Spitalul Clinic de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” Iaşi, Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi şi Fresenius Nephocare – Centrul de Dializă Iaşi.
Dacă în 2009, la nivelul judeţului Iaşi cifrele indicau cantităţi medii de 5.090 kilograme de deşeuri medicale generate în 24 de ore, în anul 2012, valoarea acestora era de 6.004 cantităţi medii de deşeuri medicale generate în 24 de ore. Reprezentanţii DSP Iaşi spun că aceste creşteri s-au datorat, de fapt, numărului tot mai mare de unităţi sanitare raportoare.
„Începând cu anul 2013 s-a aplicat noua metodologie de culegere şi raportare a datelor. Se observă o creştere a cantităţii de deşeuri generată, creştere datorată unei raportări mai complete şi exacte a cantităţii de deşeuri, prin aplicarea noii metodologii de culegere şi raportare a datelor, precum şi datorită includerii în baza de date şi a unor unităţi care generează deşeuri medicale şi care nu au făcut obiectul raportării până la aplicarea noii metodologii cum ar fi Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Institutul de Medicină Legală. În acest moment, împreună cu Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Iaşi desfăşurăm o acţiune comună de control în 12 unităţi sanitare cu paturi, care se va finaliza pe 30 iunie”, arată conducerea DSP Iaşi.
Potrivit raportărilor făcute în baza noii metodologii, în anul 2013 se înregistra o cantitade de deşeuri generată de 611.156 kilograme/an iar cantitatea de deşeuri înfecţioase era de 444.792 kilograme/an. În comparaţie, în 2016 s-au înregistrat 780.462 kilograme deşeuri medicale generate şi 551.894 kilograme/an deşeuri infecţioase. În judeţul Iaşi esistă trei echipamente pentru neutralizarea deşeurilor periculoase la nivelul unităţilor sanitare, respectiv la Spitalul Clinic de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi, Institutul Regional de Oncologie, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” Iaşi şi o staţie de tratare în mediul privat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau