Topul celor mai solicitante meserii
Dimensiune font:
Primul loc este ocupat de medici * urmează piloţii, pompierii şi profesorii * o consecinţă gravă, spun specialiştii, poate fi Sindromul de Oboseală Cronică
În opinia românilor, medicii au cea mai solicitantă meserie. Totuşi, această profesie lipseşte din topurile internaţionale recente. Lucian Bălăucă este un medic de familie dintr-o comună din judeţul Botoşani şi spune că stresul este uriaş în acest domeniu. Dacă până acum era doar stresul legat strict de profesia de medic, de punerea la curent cu ultimele noutăţi în domeniu, care sunt foarte multe în fiecare an, de câţiva ani a fost suplimentat şi de birocraţie. „Acum nu trebuie să ştii doar medicină, trebuie să ştii IT, trebuie să ştii şi contabilitate, trebuie să ştii să vorbeşti cu oamenii, trebuie să trimiţi raportări peste raportări la Casa de Asigurări”, a spus Bălăucă. El susţine că satisfacţia muncii de medic vine doar de la faptul că tratează bolnavi. „Omul vine şi îţi strânge mâna şi îţi mulţumeşte, este singura satisfacţie. În rest, balanţa financiară, stresul... ”, a completat Lucian Bălăucă. A doua cea mai stresantă profesie este cea de controlor de trafic aerian. „Această meserie este foarte grea şi este considerată cea mai stresantă din lume. Urmărirea şi dirijarea aeronavelor, prevenirea coliziunii între aeronave, menţinerea în siguranţă a unui flux de trafic aerian ordonat, sunt pe fişa postului unui controlor de trafic. Trebuie să ai reacţii rapide şi o atenţie foarte bună, şi, cel mai important, să ai capacitatea de a lucra în condiţii de stres ridicat”, a mărturisit Marilena P. pensionară, fost controlor de trafic pe Aeroportul Internaţional „George Enescu” Bacău.
Cauzele stresului - proiecte mari şi ore peste program
Potrivit studiului Secom, 6 din 10 angajaţi consideră că stresul şi suprasolicitarea sunt consecinţe ale orelor de lucru din afara programului, inclusiv în weekend, ale lipsei de energie, ale proiectelor de mare amploare la care lucrează şi ale interacţiunii cu persoane dificile. În acelaşi timp, peste 50% dintre angajaţii români declară că se simt obosiţi sau epuizaţi din cauza locului de muncă. De asemenea, doar 2 din 10 români consideră că timpul disponibil pentru activităţile de la serviciu este suficient. Femeile resimt aproape la fel ca bărbaţii stresul şi suprasolicitarea la locul de muncă. Din totalul persoanelor afectate, 54.5% sunt femei.
Simptomele suprasolicitării
75% dintre români se declară stresaţi şi suprasolicitaţi la locul de muncă, în timp ce 8 din 10 acuză boli şi manifestări cauzate de aceste stări. De asemenea, unul din zece angajaţi indică un nivel intens al stărilor de stres şi suprasolicitare. Dintre ei, majoritatea au meserii precum profesor sau educator, pompier şi angajat în domeniul IT sau programator. „Este adevărat că noi avem una din cele mai stresante meserii şi asta pentru că trebuie să salvăm oameni. Asta e misiunea noastră şi nu avem voie să greşim. Ştim că o eroare făcută de noi poate avea consecinţe neplăcute. Aşa că, suntem tot timpul încordaţi, atenţi să ne facem bine treaba. Şi asta cauzează stres. Din acest motiv la noi în unitate e nelipsit psihologul. Atunci când se vine din misiune, când sunt situaţii dificile, cu morţi, răniţi, situaţii care te pot afecta psihic, se discută cu specialistul. Sunt şi acele evaluări psihologice periodice”, a spus colonelul Neculai Olaru, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui.
În acest context, specialiştii atrag atenţia asupra implicaţiilor pe care suprasolicitarea şi stilul de viaţă modern le pot avea asupra sănătăţii. Una dintre cele mai grave consecinţe este Sindromul de Oboseală Cronică. Afecţiunea este caracterizată prin oboseală intensă, dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie, dureri musculare, articulare şi gastrointestinale, insomnie, migrene, depresie, alergii, tulburări hormonale, cadriovasculare, deficite imunitare, manifestări care persistă mai multe luni. Declanşarea Sindromului de Oboseală Cronică este favorizată de depăşirea capacităţii înnăscute de adaptare la factorii de stres, dar şi de nivelul scăzut şi dezechilibrat al nutrienţilor din organism.
Grupaj realizat de Lucia HACMAN
Topul celor mai solicitante meserii:
Medic
Pilot, controlor de trafic aerian
Pompier
Profesor, educator
Profesionist din domeniul IT
Şofer profesionist
Avocat, procuror, judecător
Profesionist din domeniul financiar
„Dacă oamenii care aleg să devină piloţi sau pompieri au înclinaţie spre astfel de meserii, alţii îşi aleg profesia întâmplător şi atunci apare întrebarea dacă eşti apt să practici în domeniul respectiv. Meseriile de profesor, medic, presupun nişte calităţi din partea celor care le practică. Gradul de solicitare este mai mare dacă nu eşti apt pentru domeniul în care lucrezi, la fel şi stresul” - Viorica Olaru, psiholog din Piatra Neamţ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau