Topul judeţelor cu cei mai mulţi asistaţi social
Dimensiune font:
Bacău ocupă locul doi în Regiunea de Nord-Est * lista este deschisă de Iaşi * pe locul al treilea se află Vaslui * în fiecare dintre aceste judeţe există peste 8.000 de beneficiari de ajutor social
Numărul mediu lunar de familii beneficiare de venit minim garantat (VMG) a crescut de la 241.682 în trimestrul I al anului trecut la 255.213 în trimestrul I 2015, cu 13.531 de familii, adică o creştere de 5,6%. În acest context, suma plătită în primele trei luni ale acestui an, de 174.895.478 lei, a fost mai mare cu 9,9 milioane de lei, o creştere cu 6%. Judeţele cu cele mai multe familii beneficiare de, adică peste 8.000, au fost Mureş, Olt, Argeş, Iaşi, Dâmboviţa, Bacău, Vaslui, Teleorman, Galaţi, Buzău şi Dolj. „Suma plătită corespunzătoare contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele din familiile beneficiare de venit minim garantat în trimestrul I 2015 a fost de 9.726.613 lei, cu 756.435 lei (8,4 la sută) mai mare decât în anul anterior”, se arată în raportul întocmit de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).
Ajutoare de urgenţă
În document se mai arată că 31.495 de familii care au primit VMG au beneficiat şi de plata asigurării obligatorii a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren, inundaţiilor, fiind alocată suma de 2.198.061 lei în primele trei luni ale acestui an. „Astfel, suma plătită din bugetul MMFPSPV pentru întreg programul de acordare a venitului minim garantat (ajutorul social, contribuţii pentru asigurările de sănătate şi asigurarea obligatorie a locuinţelor) a fost de 186.820.152 lei, mai mare cu 12.592.155 lei (7,2 la sută) decât în trimestrul I 2014”, rezultă din documentul menţionat. Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat prevede şi posibilitatea de acordare a unor ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea familiilor aflate în situaţii de necesitate din cauza calamităţilor naturale, incendiilor şi accidentelor, precum şi pentru alte situaţii deosebite datorate stării de sănătate ori altor cauze care pot conduce la excluziune socială. Din totalul resurselor gestionate de MMFPSPV pentru beneficii de asistenţă socială, cea mai mare parte a resurselor a fost direcţionată către alocaţia de stat pentru copii, respectiv 30,1 la sută, în plată fiind 3.728.938 de copii. Indemnizaţiile acordate persoanelor cu handicap au avut o pondere de 28 la sută în totalul beneficiilor de asistenţă socială, în plată fiind aproximativ 704.000 persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu.
Bani pentru copii
De asemenea, 19% din total cheltuieli cu beneficii sociale au fost alocate pentru indemnizaţiile pentru creşterea copilului, contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate aferente persoanelor beneficiare de această indemnizaţie, precum şi indemnizaţiilor şi sprijinului pentru creşterea copilului acordate persoanelor cu handicap, de acest program beneficiind 146.795 de familii. „În total, beneficiile de asistenţă socială bazate pe testarea mijloacelor de trai (programele de acordare a ajutorului social pentru asigurarea venitului minim garantat, ajutoare pentru încălzirea locuinţei şi alocaţiile de susţinere a familiei), respectiv adresate categoriilor de populaţie cu riscul cel mai mare de sărăcie şi excluziune socială, au reprezentat 16,7% din sumele cheltuite cu beneficiile de asistenţă socială”, se arată în documentul elaborat de MMFPSPV.
Citeşte şi: Calendarul lucrărilor la şoseaua de centură Bacău
Ionuţ ŞERBAN
Venitul minim garantat (VMG) se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau