Tradiţii de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii
Dimensiune font:
În fiecare an, în prima vineri după Paşte, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii * este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor * numele hramului aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului
Tradiţia spune că Leon cel Mare, cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, potrivit siteului crestinortodox.ro. El a întâlnit un bătrân orb, care i-a cerut să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Leon a căutat în apropiere un izvor, dar nu l-a găsit. La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: „Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând cu mâinile apă tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”. Leon a ascultat glasul şi a găsit izvorul cu apa căruia l-a vindecat pe orb. După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă izvor o biserică. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit răni şi suferinţe.
Credincioşii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetăţi a Constantinopolului) se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii.
Creştinii ortodocşi vin în aceasta zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Agheasma Mică.
Eva ROTARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau