Tranşeele ApaVital, vizibile şi la doi ani după intervenţii!
Dimensiune font:
Depăşirea termenelor anunţate iniţial şi calitatea îndoielnică a asfaltărilor rămân două dintre problemele nerezolvate de către şefii societăţii din Copou. Pe B-dul Primăverii, de exemplu, schimbarea conductelor de apă ar fi trebuit încheiată în decembrie 2012, însă acestea vor fi gata de-abia la finele lui 2014. Cât priveşte strada Aurel Vlaicu, unde echipele ApaVital au lucrat în 2012, urmele se văd cu ochiul liber şi în prezent!
În urmă cu doi ani, reprezentanţii ApaVital susţineau că vor demara un amplu proces de extindere a sistemului de canalizare în municipiul Iaşi, concomitent cu reabilitarea conductelor de apă în aproape tot oraşul. Era vorba de o investiţie din fonduri proprii în valoare de peste 44 milioane lei, sumă care se adaugă celor cheltuite în anii anteriori în aceleaşi scopuri: 17, 17 milioane lei în 2010 şi alte 27 milioane lei în 2011. Problemă constă în faptul că unele termene anunţate iniţial au fost depăşite, nemaivorbind de faptul că unele străzi, pomenite în 2012, nu au intrat nici astăzi în reabilitarea promisă.
Reporterii „Evenimentului Regional al Moldovei” au verificat ieri modul cum se prezintă câteva străzi, la doi ani după modernizarea conductelor. De exemplu, pe strada Aurel Vlaicu, urmele celor 2.879 metri de conducte schimbate se văd şi acum. Un şanţ lat de 30 de centimetri brăzdează carosabilul pe sensul de mers spre Dancu, existând porţiuni acoperite doar cu pământ bătătorit. Lucrările au fost terminate pe 27 decembrie 2012 (în loc de iunie 2012) şi nici după doi ani nu s-a reuşit aducerea porţiunii afectate de lucrări la aspectul anterior demarării acestora. Cel mai probabil, s-a mizat pe faptul că municipalitatea ieşeană are depus un proiect vizând schimbarea liniei de tramvai şi reabilitarea infrastructurii rutiere. Prin urmare, nimeni nu s-a mai obosit să asfalteze o stradă care, oricum, intra în „reparaţii capitale”! Oricum, aspectul zonei nu se va schimba mai devreme de anul viitor, când, în sfârşit, s-ar putea primi avizul pentru demararea şantierului.
Mixtură aruncată între linii
Interesant este faptul că strada care leagă cartierul Tătăraşi de una dintre cele mai importante suburbii ale Iaşului a avut parte anul acesta de o „atenţie specială” din partea celor de la RATP, care au aruncat câteva lopeţi de mixtură asfaltică între linii. „Au astupat o groapă, iar pe celelalte le-au lăsat de izbelişte. Dacă tot s-au apucat de peticit, de ce nu rezolvă toată porţiunea?”, au întrebat ieşenii din zonă. Atunci, cei de la RATP au motivat sistarea peticirilor la calea de rulare pe seama faptului că ApaVital are de efectuat lucrări în zonă. Lucrări care, evident, se terminaseră la finele lui 2012! Cu alte cuvinte, am asistat la o nouă pasare a responsabilităţii asfaltării, aşa cum de altfel, şi ApaVital face în multe situaţii...
O întârziere de doar... doi ani!
În schimb, Bulevardul Primăverii arată mult mai bine, comparativ cu strada Aurel Vlaicu. Şi această arteră era propusă drept şantier de către cei de la ApaVital. Un şantier care trebuia demarat în martie 2011 şi care ar fi trebuit finalizat în decembrie 2012. În acest caz, termenul a fost depăşit cu... doi ani, din moment ce oficialii ApaVital estimează că vor finaliza lucrările în decembrie 2014, lăsând să se înţeleagă că este vorba de o lucrare de anvergură. „Este vorba de înlocuirea conductelor reţelei de distribuţie apă şi de realizarea unor branşamente noi, atât pe B-dul Primăverii, cât şi pe str. Splai Bahlui mal drept şi şos. Ţutora. Vor fi înlocuite conducte pe o lungime totală de 4,2 km cu conducte din polietilenă de diferite dimensiuni. Termenul propus pentru finalizare este decembrie 2014”, spun aceştia.
Mult mai atenţi atunci când vine vorba de zona zero a oraşului!
În sfârşit, pe strada Lăpuşeanu, promisiunile au fost cât de cât respectate. Schimbarea a 800 metri de reţea de apă s-a încheiat pe 17 noiembrie, aici fiind vorba de o întârziere de o lună (termenul anunţat iniţial era septembrie 2011, schimbat apoi în decembrie 2011). Explicaţia respectării termenului o constituie valoarea mică a lucrărilor, de doar 169.000 lei, în vreme ce calitatea asfaltării nu poate fi pusă decât pe seama faptului că, la urma-urmei, vorbim de o stradă aflată în buricul târgului! Tudor DAMASCHIN
* * *
Pe strada Aurel Vlaicu, urmele celor 2.879 metri de conducte schimbate se văd şi acum. Un şanţ lat de 30 de centimetri brăzdează carosabilul pe sensul de mers spre Dancu, existând porţiuni acoperite doar cu pământ bătătorit. Lucrările au fost terminate pe 27 decembrie 2012 (în loc de iunie 2012) şi nici după doi ani nu s-a reuşit aducerea porţiunii afectate de lucrări la aspectul anterior demarării acestora.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau