Tranzacţiile cu maşini vechi au crescut la Bacău
Dimensiune font:
Autovehiculele rulate încă sunt la mare căutare la Bacău * 88,4% din maşinile înmatriculate au fost second hand
Bugetul este cel care dictează tipul maşinii pe care o cumpără băcăuanii, cei mai mulţi preferând autoturisme la mâna a doua. Majoritatea autoturismelor înmatriculate în anul 2014 în judeţ sunt maşini second hand. Din cele 7.146 de autoturisme înmatriculate, 88,4% au fost cumpărate de ocazie şi doar 11,6% au fost autoturisme noi. Evoluţia înmatriculărilor noi de autoturisme a înregistrat fluctuaţii de la an la an în perioada 2010-2014, cele mai puţine fiind în anul 2011 (52,4% din înmatriculările noi din 2010 şi 52,3% din cele înregistrate în anul 2014), conform datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS).
Băcăuanii se orientează din ce în ce mai mult spre achiziţia de maşini noi. Chiar dacă doar 11,6% din totalul maşinilor înmatriculate în 2014 în judeţ reprezintă autoturisme noi, numărul acestora a crescut semnificativ faţă de anul anterior.
O creştere la 122,1% s-a înregistrat la înmatriculările de vehicule noi în judeţul Bacău, anul 2014 fiind „vârful” ultimilor 4 ani.
Motoare la mâna a doua
La categoria „uşoară”, motociclete şi motorete, băcăuanii au cumpărat, în 2014, în special vehicule la mâna a două, acestea reprezentând 90,6% din înmatriculările noi efectuate pentru acest tip de vehicul pentru pasageri. Din cele 138 de motorete şi motociclete înmatriculate în judeţ, doar 13 au fost noi. Dinamica este una negativă, cererea scăzând la această categorie de vehicule în 2014 faţă de 2013. În schimb, a crescut cererea de autocare, autobuze şi microbuze. 48,5% au fost vehicule noi şi 51,5% au fost vehicule importate de ocazie.
A crescut numărul înmatriculărilor
Din bilanţul primelor şase luni de activitate a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) reiese că faţă de anul 2014, băcăuanii au înmatriculat mai multe maşini. Mai exact, au fost emise 9.058 certificate de înmatriculare, au fost eliberate 7.886 de autorizaţii de circulaţie provizorii şi s-au înregistrat 5.296 de radieri. „Într-adevăr, se observă o creştere de câteva sute de înmatriculări faţă de anul trecut, însă nu putem pune acest lucru neapărat pe seama creşterii nivelului de trai al băcăuanilor. În ceea ce priveşte autorizaţiile provizorii, acestea se eliberează pentru o perioadă ce nu depăşeşte 30 de zile. Vehiculului căruia i s-a acordat autorizaţie de circulaţie provizorie i se mai pot atribui autorizaţii succesiv până la 90 de zile, iar autorizaţia provizorie dă titularului dreptul de a circula numai pe teritoriul României”, a declarat comisarul-şef Constantin Mihăescu, şeful SPCRPCIV. El spune că în urma operaţiunilor înregistrate în cadrul serviciului pe care îl conduce, s-a încasat suma de 845.575 lei, bani care au fost viraţi la bugetul de stat.
Citeşte şi: Aduşi la disperare, fermierii dau în judecată Administraţia de Meteorologie
Sonia PAVELESCU
Înmatriculările şi achiziţia de vehicule la mâna a doua a scăzut în anul 2014 faţă de 2013.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau