Trei ani de muncă pentru noul centru de zi din Tătăraşi
Dimensiune font:
După trei ani de la startul lucrărilor, Centrul de zi „Stejarul” a fost inaugurat ieri, în prezenţa instituţiilor implicate în proiect * beneficiarii sunt 25 de familii din municipiul Iaşi care au un copil cu dizabilităţi până la vârsta de şapte ani
Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, împreună cu Asociaţia AD Plus Iaşi au inaugurat ieri cel mai nou centru de zi pentru copiii cu dizabilităţi din judeţul Iaşi. Proiectul „Echilibru – sprijin pentru familiile copiilor cu dizabilităţi din municipiul Iaşi”, demarat în 2014 prin programul RO 11 – Promovarea egalităţii de gen şi a echilibrului între viaţa profesională şi viaţa privată, în valoare totală de 317.560 euro, a rezultat în reabilitarea şi dotarea unei clădiri care astăzi poartă numele Centrului de zi „Stejarul”. Obiectivul general al proiectului este promovarea în municipiul Iaşi a egalităţii de gen şi a echilibrului între viaţa profesională şi cea personală pentru un număr de 25 de familii din municipiul Iaşi care îngrijesc copii cu dizabilităţi, cu vârste cuprinse între 0 şi 7 ani. „Mă bucur că am ajuns în ziua în care finalizăm acest proiect absolut necesar, care sper să fie un exemplu pentru toate primăriile din judeţ. Ca şi date statistice, ca să demonstrăm necesitatea acestui proiect, la nivelul judeţului Iaşi avem 3.400 de copii încadraţi în grad de handicap, dintre care 1.045 sunt pe raza municipiului Iaşi. Din grupul ţintă al proiectului se numără 390 de copii, iar 80% dintre ei au nevoie de terapie. Ceea ce am făcut noi astăzi cu aceşti 25 de copii şi familiile lor sper să fie replicat şi de autorităţile locale de la nivelul primăriilor. Proiectul se adresează şi copiilor, şi familiilor lor. Dacă cei mici au nevoie de terapii, părinţii au nevoie de consiliere, au nevoie să fie liberi pentru a fi în câmpul muncii şi să înveţe să lucreze cu copiii lor”, a declarat Florin Ion, directorul DGASPC Iaşi.
Luni de voluntariat până la deschiderea centrului
Deschiderea noului centru de zi a generat oportunităţi de angajare pentru specialişti în lucrul cu copii cu dizabilităţi. Însă, până la deschiderea oficială a centrului s-au făcut luni de zile de voluntariat şi pregătire profesională. „Conform cererii de finanţare am fost obligaţi să angajăm ca personal al centrului 10 persoane, şeful centrului, kinetoterapeuţi, logopezi, psihologi, asistenţi medicali, persoane specializate care au mai lucrat cu copii cu dezabilităţi de acest gen. Au fost selectaţi atât copii cu autism şi copii cu pareze, la care recuperarea necesită multă atenţie şi căldură”, a declarat Marieta Afilipoaie, manager de proiect pentru finanţarea prin mecanismul financiar SEE „Echilibru”. Printre beneficiarii proiectului se numără 20 de familii din municipiul Iaşi care au un copil cu dizabilităţi cu vârstă de până la 7 ani, cinci familii de etnie romă din municipiul Iaşi care au un copil cu dizabilităţi cu vârstă de până la 7 ani, 10 persoane de etnie romă care vor intra în componenţa reţelei interprofesionale pentru combaterea stereotipurilor de gen şi 10 persoane din instituţiile publice sau din ONG-urile din municipiul Iaşi. Cel mai mic copil aflat în grija Centrului de zi Stejarul are 9 luni, iar cel mai mare are vârsta de cinci ani.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau