Trei primari din Bacău şi-ar putea pierde mandatele
Dimensiune font:
Lăcomia şi şmenurile edililor din Oneşti, Prăjeşti şi Sascut le-au adus condamnări din partea instanţei * ei au primit pedepse cu închisoarea şi chiar dacă sunt cu suspendare, vor rămâne fără mandat * o situaţie specială este la Oneşti, unde şi viceprimarul a demisionat * el ar fi trebuit să ţină locul primarului ce riscă suspendarea
Aleşii condamnaţi la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendare condiţionată îşi vor pierde funcţia. Decizia aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a admis sesizarea formulată de Tribunalul Caraş-Severin, Secţia a II-a Civilă de contencios administrativ şi fiscal, cu privire la această speţă. La Oneşti s-a primit o adresă de la Instituţia Prefectului cu privire la existenţa deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. „În adresă se menţionează că aleşii locali care au condamnări prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa privativă de libertate, cu suspendare condiţionată, sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 393 din 2004, privind statutul aleşilor locali. Această lege prevede încetarea mandatului alesului local”, a spus secretarul primăriei, Daniel Spânu.
În judeţ sunt trei primari care ar putea intra sub incidenţa acestei decizii: Laurenţiu Neghină (UNPR), primarul municipiului Oneşti, Eugen Antica (PNL), primarul comunei Prăjeşti, ambii condamnaţi la 8 luni de închisoare cu suspendare în dosarul „mită la Bac”, şi Cristinel Bostan (PDL), primarul comunei Sascut, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj, prin hotărâre definitivă, şi la 6 luni într-un dosar de conflict de interese. Hotărârea nu este definitivă în ultima speţă.
Demisie la Oneşti
Cea mai gravă situaţie pare a fi la Oneşti. Primarul Victor Laurenţiu Neghină (UNPR) riscă să rămână fără mandat, iar viceprimarul Nicolae Gnatiuc şi-a dat demisia. „Am întocmit referat şi l-am înaintat Prefecturii Bacău să analizeze şi să vadă dacă sunt îndeplinite condiţiile de emitere a ordinului de încetare a mandatului”, a mai spus juristul Daniel Spânu. Dacă se va emite ordinul, viceprimarul preia atribuţiile primarului, iar un consilier local e numit viceprimar. Numai că viceprimarul Oneştiului, Nicolae Gnatiuc, şi-a înaintat demisia. „În urma informaţiilor conform cărora exista posibilitatea ca Laurenţiu Neghină să nu îşi poată duce la bun sfârşit mandatul de primar şi pentru a respecta votul cetăţenilor exprimat în urmă cu trei ani, mi-am înaintat demisia din funcţia de viceprimar. Consider că acest gest este unul de onoare, un gest de respect pentru oneşteni şi pentru parteneriatul de coaliţie cu UNPR”, a declarat Nicolae Gnatiuc. El a mai menţionat că „sunt un om responsabil ce respectă toate angajamentele făcute în 2012, eu fiind numit viceprimar cu susţinerea UNPR. L-am informat pe Laurenţiu Neghină asupra demisiei mele şi nu îmi doresc să obţin funcţia de primar în urma unei decizii a Prefecturii Bacău”. În şedinţa din 29 iunie a Consiliului Local Oneşti aleşii locali vor lua act de demisia viceprimarului Nicolae Gnatiuc şi vor alege un nou secund al administraţiei locale.
Citeşte şi: Tezaur pierdut prin tribunale
Ionuţ ŞERBAN
Edilul Eugen Antica a fost pus sub control judiciar, la sfârşitul săptămânii trecute, fiind acuzat de luare de mită. El a cerut 10 % din valoarea lucrărilor de construcţie la viitorul sediu al administraţiei locale. Şmenurile au avut loc în perioada 2006-2008, în buzunarul lui Antica intrând 43.746,98 lei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau