Ultima şansă pentru o clădire simbol a Iaşului
Dimensiune font:
Casa Beldiman, în care funcţionează Corpul B al Palatului Copiilor Iaşi, va intra, începând cu anul viitor, într-un proces de modernizare şi reparaţii capitale * încercări de reabilitare a cunoscutei clădiri de pe Strada Săulescu au mai existat în ultimii ani, însă acestea s-au sistat, din lipsă de bani * momentan, starea imobilului este una jalnică, existând riscul ca acesta să fie declasificat din lista monumentelor istorice şi demolat
Corpul B al Palatului Copiilor Iaşi, cunoscut de ieşeni sub numele Casa Beldiman, va intra, începând de anul viitor, într-un amplu proces de modernizare şi reparaţii capitale. Beneficiind de o alocare financiară de 2,7 milioane lei, lucrările vizează intervenţii la structura de rezistenţă, fundaţie, demolarea grupurilor sanitare vechi şi recompartimentarea integrală a tuturor spaţiilor. În urma acestor intervenţii, amplasamentul actual al birourilor va fi cu totul altul. „În prezent, clădirea dispune de şapte accese distincte, două originale şi cinci improvizate, dintre care patru se găsesc în extinderile parazitare de pe latura de Nord-Vest. Prin proiectul de reabilitare, demolare parţială şi amenajare a podului, se propune reducerea numărului de accese la două, considerate suficiente pentru nevoile de acces şi evacuare din imobil”, se arată în proiectul tehnic. În prezent, tâmplăria interioară şi exterioară din lemn, este într-o stare avansată de degradare, necesitând înlocuirea completă din cauza pierderilor de căldură cauzate de etanşeizările improprii. Pardoselile sunt, în mare parte, puternic degradate, iar la exterior, imobilul a fost cosmetizat cu var colorat simplu, în prezent fiind degradat de scurgerea apei din jgheaburile sparte sau rupte. Desfacerea unor pereţi de rezistenţă au dus la şubrezirea accentuată a imobilului, care nu mai poate asigura capacitatea de a rezista unui seism major, cerută de normativele în vigoare.
Clădirea riscă demolarea
În proiectul tehnic al clădirii se vorbeşte chiar de riscul postulizării Casei Beldiman, adică demolarea ei în următorii 30 de ani. „În cazul nefericit în care Corpul B al Palatului Copiilor va ajunge în situaţia de a fi declasat ca monument istoric şi se va propune demolarea sa, se vor lua măsuri de postutilizare a construcţiei. Declanşarea activităţilor de postutilizare în cazul său vor fi iniţiate doar de către Consiliul Local Iaşi”, se arată în proiectul tehnic.
Postulizarea se poate face doar după expirarea perioadei de garanţie a actualului proiect, adică 30 de ani, dacă imobilul nu prezintă siguranţă în exploatare şi nu poate fi reabilitat din acest punct de vedere, cerinţele de sistematizare pentru utilitate publică impun necesitatea desfiinţării construcţiei ori dacă decizia postutilizării imobilului se ia doar în condiţiile întocmirii unui studiu de fezabilitate care să demonstreze eficienţa economică a acestei acţiuni.
A doua încercare de reabilitare
Precizăm că imobilul din strada Săulescu a mai avut o tentativă de reabilitare cu aproximativ patru ani în urmă, însă lucrările au încetat subit, pe fondul lipsei banilor. Astfel, în urma licitaţiei organizate, în anul 2011, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, lucrările în valoare de 1.813.996, 97 lei, la care se adaugă 435.359, 27 lei TVA, au fost atribuite SC Comstart 93 SRL. Lucrările au fost întrerupte după doar câteva luni, invocându-se lipsa fondurilor, după ce s-au investit doar aproximativ 200.000 lei din suma totală. După rectificarea bugetară din august 2015 a fost obţinută alocarea a 2,7 milioane lei, reprezentând doar o treime din suma necesară lucrărilor. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, restul de bani va fi cuprins în bugetul pentru anul 2016.
Vezi si Ultima strigare pentru „Mausoleul lui Simirad”
Două secole de istorie
De-a lungul timpului, Casa Beldiman a îndeplinit, pe rând, funcţia de casă boierească, casă de locuit cu spaţiu comercial la parter, cămin şi instituţie publică. Situat pe strada Săulescu nr. 10 din municipiul Iaşi, imobilul a fost construită în anul 1819. Aparţinând unei vechi familii boiereşti din Moldova, Casa Beldiman a fost moştenită, în anul 1870, de Iorga Beldiman şi, apoi, trei ani mai târziu, vândută Adelei Cantacuzino. În 1920 a devenit proprietatea Casei Autonome a Monopolurilor, iar în anii 1898, 1928, 1933 au fost efectuate lucrări de reparaţii şi transformări care i-au modificat forma originală. Casa spătarului Dimitrie Beldiman a fost introdusă pe lista monumentelor istorice de interes regional, iar în prezent găzduieşte Palatul Copiilor din Iaşi, aflat în subordinea Inspectoratului Şcolar Judeţean.
2,7 MILIOANE LEI
Reprezintă estimarea lucrărilor constând în intervenţii la structura de rezistenţă şi fundaţie, demolarea grupurilor sanitare vechi şi recompartimentarea integrală a tuturor spaţiilor Casei Beldiman
Vezi si Un centru maternal funcţionează de 12 ani fără autorizaţie ISU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau