Ultimatumul privind locaţia viitorului Spital Regional de Urgenţe a expirat!
Dimensiune font:
Şefii Primăriei înclină spre amplasamentul din apropierea SC Antibiotice pentru construirea viitorului Spital de Urgenţe * ultimatumul dat de ministrul Sănătăţii în stabilirea locaţiei expiră astăzi
Zona Şes Bahlui rămâne în continuare în atenţia Primăriei Iaşi în ceea ce priveşte construirea unor complexe sportive, dar mai cu seamă a Spitalului Regional de Urgenţe. Terenul din spatele SC Antibiotice, pe care urma să fi construit iniţial Spitalul Regional de Urgenţe, a fost câştigat în instanţă de Primăria Miroslava. Acest lucru nu-i împiedică pe şefii Primăriei Iaşi să facă o evaluare tehnică asupra potenţialului pe care îl are terenul liber de sarcini pe de Şes Bahlui, în atragerea unor investiţii importante, precum Spitalul Regional de Urgenţe. „Chestiunea cu fundarea şi cu pânza freatică a fost o gogoriţă aruncată pe piaţă în momentul în care s-a ales vârful dealului, acel amplasament din Miroslava, la limita cu Valea Ursului. Pe acelaşi platou de pe şesul Bahluiului s-a construit Carrefour şi nu s-a pus problema fundării. Un exemplu elocvent în acest sens este complexul Palas, care a fost încastrat în fosta albie a Bahluiului, deci nu în şesul râului. Din punct de vedere tehnic, nu este nici o problemă, iar terenurile de fundare sunt aproximativ omogene, dintr-un anumit punct de vedere”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.
Citeşte şi Cum să baţi câmpii pe o investiţie de 200 de milioane de euro
Bălţile nu sunt o problemă
Potrivit acestuia, singura problemă în şesul Bahluiului este legată de pericolul de inundaţii, dar nu din cauza pânzei freatice, ci a intemperiilor. „Nu se pune problema pânzei freatice, cel puţin pe lunca Bahluiului, unde găsim un strat de argilă impermeabilă, consistentă, la cel puţin 7 metri adâncime, pentru că am forat pe toată albia râului, în momentul în care am făcut depozitul de deşeuri de la Ţuţora, şi ştiu. Toată apa de care se vorbeşte acolo este apă provenită din precipitaţii care, datorită faptului că dă de pernele de argilă impermeabilă, foarte densă, stă şi bălteşte pe acel teren”, a mai spus Chirica.
În cursul acestei zile se va afla cu precizie şi care va fi amplasamentul pentru spitalul regional care, la rândul său, mai mult bălteşte în promisiuni, decât îşi găseşte fundare în vreo locaţie oarecare. „Mâine (astăzi, n. r.), urmează să ne întâlnim pentru a bate în cuie varianta cea mai bună a locaţiei unde se va construi Spitalul Regional de Urgenţe. Îl aşteptăm şi pe dr. Vasile Cepoi să vină de la Bucureşti. Cel mai probabil, întâlnirea urmează să aibă loc fie la UMF, fie la Primărie. Cele mai mari şanse sunt pentru cele 16 hectare din zona complexului Era”, a declarat, la rândul său, prof. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi.
* * *
„Cele mai mari şanse sunt pentru cele 16 hectare din zona complexului Era” - prof. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau