Un an fără Grigore Caraza, martirul de la Aiud
Dimensiune font:
În urmă cu un an se stingea din viață la Piatra-Neamț Grigore Caraza, la vârsta de 85 de ani. Mai bine de jumătate dintre acești ani i-au fost însă confiscați, el fiind condamnat la aproape 5 decenii de suferință cruntă: a săvârșit mai bine de două decenii de detenție în condiții cumplite la Aiud, a fost condamnat la muncă silnică, a supraviețuit frigului, foamei și bătăilor, după care au mai urmat peste 20 de ani de exil. Toate acestea pentru că a fost lider al rezistenței anticomuniste din aceasta zonă a țării.
„Mi-e dor de Grigore Caraza pentru că a fost un caracter aparte și un om deosebit de cald. În el era întruchipată și istoria din ultimii 60 de ani cu toate suișurile și coborâșurile ei. A fost un om care a trăit sub istorie dar care în final a fost deasupra istoriei. Dumnezeu a făcut să fie salvați cei care pot să depună mărturie, iar Grigore Caraza a fost între mărturisitorii unei anumite perioade. E un model prin faptul că a pătimit , e model pentru că a rezistat și nu oricum ci exprimându-și un punct de vedere", a spus scriitorul Adrian Alui Gheorghe, prieten apropiat al martirului
Despre viața sa, despre arestare și despre ce a însemnat perioada comunistă în România Grigore Caraza a povestit în lucrarea Aiud Însângerat, ce a ajuns să fie publicată în 5 ediții. În concluzia cărții acesta mărturisea că viața l-a strivit, dar nu l-a învins. La una dintre ultimele sale apariții publice, Grigore Caraza spunea "Dacă aș lua viața de la capăt nu l-aș uita niciodată pe Dumnezeu, nu aș uita de ceruri și nu m-aș despărți niciodată de Muntele Ceahlău pe care când l-am urcat prima dată am spus că acum sunt rege."
Soarta însă a fost nedreaptă cu el încă o dată chiar în final. După ce a rezistat atâtor suferințe a fost răpus în plină zi, în centrul orașului de loviturile unui bolnav psihic.
Alina FERENŢ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau