Un important edificiu cultural stă să se prăbuşească! FOTO
Dimensiune font:
Una din cele mai importante atracţii culturale din comuna Mirceşti este în pericol de probuşire * Casa memorială Vasile Alecsandri, câştigată prin proces de Academia Română, a fost uitată de ani buni, ajungând să fie o ruină * Consiliul Judeţean nu poate interveni decât în baza unui acord cu Academia Română
Cu peste 3.000 de vizitatori anual, muzeul memorial înfiinţat în casa în care a locuit scriitorul Vasile Alecsandri a fost abandonat în nepăsare. Primarul comunei Mirceşti, Petre Antăluţ, trage un semnal de alarmă cu privire la starea clădirii de care, în mod normal, ar trebui să se îngrijească Academia Română. Problemele administrative au făcut ca imobilul să nu poată fi reabilitat de mai bine de 25 de ani. Academia Română a preluat clădirea în urma unui proces care a durat patru ani, dar nu a investit un leu în restaurarea muzeului. „A fost un proces între Academia Română şi Muzeul Literaturii Române, cu câţiva ani în urmă. De atunci, Academia Română nu a mai luat nicio măsură în privinţa casei memoriale, iar Muzeul Literaturii Române nu poate interveni. Casa memorială este deschisă publicului, dar este într-o stare avansată de degradare. Dacă mâine cade ceva din clădire noi nu putem investi. Este păcat de ea, pentru că există un flux de până la 4.000 de vizitatori pe an. În timpul vacanţelor sunt copii care vin din Bistriţa Năsăud, Constanţa şi alte localităţi”, a declarat primarul comunei, Petre Antăluţ. Culmea, personalul care se ocupă de Casa Memorială Vasile Alecsandri este plătit de Consiliul Judeţean (CJ).
Soluţiile se caută la Consiliul Judeţean
În soluţia judecătorească prin care Academia Română a câştigat imobilul muzeului nu s-a prevăzut şi transferul terenului, astfel că s-au creat o serie de blocaje administrative, motiv pentru care nu s-a putut interveni legal asupra structurii muzeului. „Lansez un avertisment cu privire la starea Casei Memoriale Vasile Alecsandri de la Mirceşti în care, din cauza situaţiei juridice incerte, nimeni nu investeşte pentru consolidarea ei. Acum cinci ani, clădirea muzeului a fost câştigată în instanţă de către Academia Română. Consiliul Judeţean, nemaifiind proprietar, nu poate să facă niciun fel de investiţie. Muzeul Literaturii Române care administrează muzeul memorial are aceleaşi constrângeri. Academia Română nu a definitivat trecerea în proprietate. Uite aşa, de la an la an, situaţia clădirii se deteriorează văzând cu ochii, după relatările angajaţilor muzeului. Voi face o interpelare la Consiliul Judeţean, în sensul de a se purta discuţii cu Academia Română şi de a se identifica urgent soluţii”, a precizat liderul grupului consilierilor judeţeni PNL, Romeo Vatră. Conacul familiei Alecsandri a fost construit între anii 1861-1867 după propriile planuri ale poetului Vasile Alecsandri şi sub atenta supraveghere a Paulinei Alecsandri (1840-1921), soţia poetului, în satul Mirceşti, aflat la o distanţă de 4 kilometri de drumul european Iaşi-Roman. Iniţial au fost construite două camere şi un hol, ulterior poetul extinzând casa pentru a o face mai încăpătoare.
Poetul Vasile Alecsandri a locuit în casa memorială de la Mirceşti între anii 1866-1890, compunând aici o parte a operei sale literare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau