Un medic şi un procuror au cele mai mari pensii din Iaşi
Dimensiune font:
Cea mai mare pensie din sistemul public ieşean este de peste 7.000 lei, iar cea mai mare pensie de serviciu depăşeşte 23.000 lei * la polul opus, judeţul Iaşi este fruntaş la numărul beneficiarilor de pensii minime
Cea mai mare pensie din sistemul public ieşean este a unui medic. Potrivit Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi, valoarea acesteia a fost, luna trecută, de 7.111 lei, fără să fie precizată identitatea beneficiarului. În plus, cea mai mare pensie de serviciu, cu o valoare de 23.817 lei brut, aparţine unui procuror (după unele informaţii, ar fi vorba despre Gheorghe Şuhan). În schimb, judeţul Iaşi este printre locurile fruntaşe pe ţară în ceea ce priveşte numărul beneficiarilor de pensia minimă, adică 400 lei, cu o cifră de 23.316 beneficiari. „Suntem pe primele locuri în ţară ca număr de beneficiari de pensie minimă şi, din păcate, nu există semnale că va creşte. În schimb, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”, a precizat Maria Andronache, directorul CJP Iaşi. Pentru anul 2016, valoarea punctului de pensie este 871,7 lei, majorată cu 5% faţă de 2015, deşi din aplicarea celor doi indicatori majorarea rezultată din calcul a fost 4,41. În prezent, valoarea punctului de pensie este 32,51% din câştigul salarial mediu brut. „Creşterea acestui raport la 45% înseamnă un efort bugetar considerabil, pe care statul nu-l poate susţine în prezent. Pensiile se impozitează întrucât, potrivit Codului Fiscal, sunt venituri impozabile peste suma de 1.050 lei”, a adăugat şefa CJP Iaşi.
Mitul pensiei de doi lei
În prezent, judeţul Iaşi se află pe locul 5 în ţară ca număr total de pensionari, adică 171.645 beneficiari, din care 23.586 sunt din sectorul CAP. La Iaşi, pensia medie este 911 lei în sectorul de stat, mai mică faţă de media pe ţară, de 930 lei, iar în sectorul CAP, de 378 lei, Iaşul ocupând locul 15 pe ţară la acest capitol. „Diferenţa dintre pensia medie şi indemnizaţia socială pentru pensionari în judeţul Iaşi este de 511 lei. Până la 30 iunie, am înregistrat 4.056 înscrieri noi la pensie şi un număr de 5.302 recalculări. Recalcularea pensiilor se face prin adăugarea perioadei nevalorificate la înscrierea iniţială la pensie, prin adăugarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare, doar pentru categoria de pensie limită de vârstă. S-au vehiculat des informaţii că anumiţi pensionari primesc pensii de câţiva lei, contextul în care se confundă termenii. Aceea nu este pensie, minimul fiind de 400 lei, ci un ajutor social”, a subliniat Maria Andronache. În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu veniturile cei pensionaţi pentru limită de vârstă, nevăzători, pensionari de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate şi copiii, pensionari de urmaş, cu vârsta de până la 16 ani sau dacă îşi continuă studiile până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
Cauți un loc de muncă? Vezi aici anunțurile de angajare!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau