Un pericol mortal îi pândeşte pe angajaţi
Dimensiune font:
Stresul profesional este boala angajatului ieşean, consideră conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi * interesul managerilor pentru riscurile psihosociale este sub 30%, iar în ultimii trei ani s-au înregistrat peste 300 accidente de muncă, din care 62 au fost mortale
O analiză recentă a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi arată că impactul stresului profesional la nivelul judeţului Iaşi este în continuă creştere, la fel şi accidentele de muncă. Asta se datorează atât legislaţiei, consideră experţii ITM Iaşi dar şi lipsei de interes a managerilor. În ultimii trei ani, numărul accidentelor la locul de muncă a atins cifra 333, din care 55 au fost cauze patologice, 52 de angajaţi în domeniul construcţiilor şi 44 accidente de circulaţie. Accidente de muncă s-au înregistrat şi în domeniile de colectare a deşeurilor nepericuloase, activităţi de protecţie şi gardă, fabricarea de piese şi accesorii pentru autovehicule, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, lucrări de instalaţii electrice, tratarea şi distribuţia apei ba chiar şi în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte. „La locul de munca, stresul apare atunci când exigenţele profesionale depăşesc resursele de care dispune fiinţa umană. România se află printre ţările în care interesul managerilor pentru riscurile psihosociale este sub 30%. Piaţa muncii, în continuă schimbare, prin reduceri de personal, externalizarea unor servicii, creşterea numărului de contracte de muncă pe perioadă determinată în detrimentul celor pe perioadă nedeterminată, nesiguranţa postului, volumul mare de muncă, salarizarea insuficientă, orele suplimentare, tehnologia avansată şi nu numai, creează o presiune asupra factorului uman. Dacă la aceşti factori adăugăm şi dezechilibrul ce apare între viaţa privată şi muncă, putem vorbi de o creştere a riscurilor de stres ocupaţional în rândul populaţiei active, chiar dacă statisticile din România nu oferă date cuantificabile”, a arătat George Albulescu, directorul ITM Iaşi.
ITM Iaşi cere modificări legislative
Conform analizei ITM Iaşi, dacă în 2014 erau numărate doar trei accidente mortale patologice. În 2015, această cifră s-a dublat, iar în 2016 numărul de cazuri a a crescut de patru ori faţă de 2014, la 12 decese patologice. În schimb, cifra accidentelor de muncă mortale cercetate s-a menţinut în ultimii trei ani: 20 în 2014, 22 în 2015 şi 20 în 2016. „Deşi România este parte a UE din 2007, nici astăzi legislaţia naţională nu include boli profesionale având riscurile psihosociale ca factori cauzali ce determina apariţia lor. La angajare, viitori lucrători, nu sunt testaţi de către un psiholog, în scopul verificării aptitudinilor necesare pentru exercitarea profesiei sau funcţiei. Controlul psihologic periodic este hotărât discreţionar de medicul de medicina muncii şi nu este obligatoriu. Nu pentru toate profesiile sau funcţiile care presupun solicitări neuro-psihice ridicate, legea prevede consiliere în vederea menţinerii stării de securitate şi sănătate”, a adăugat George Albulescu. În consecinţă, conducerea ITM Iaşi propune organizarea unor sesiuni de informare, cu angajatorii din judeţul Iaşi, privind impactul riscurilor psihosociale asupra securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, respectiv organizarea unor acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale privind asigurarea serviciilor medicale de medicina muncii, precum şi a modului de efectuare a acestora. În plus, ITM Iaşi a propus readucerea la forma iniţiala a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi asigurarea verificării aptitudinilor psihologice la angajare şi periodic, de către un psiholog, prin modificarea Hotărârii de Guvern privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, nr. 355 din 2007.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau