Una din trei şcoli funcţionează fără autorizaţii
Dimensiune font:
Intrarea în legalitate ar costa 84 de milioane de lei * detaliile au fost oferite de către prefectul Constantin Harasim
Statisticile arată că trei sferturi dintre unităţile de învăţământ din judeţul Suceava nu îndeplinesc criteriile pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare. „Suntem judeţul cu cele mai multe şcoli şi grădiniţe neautorizate”, a spus ieri Constantin Harasim, prefectul judeţului Suceava, într-o şedinţă de lucru care s-a desfăşurat la prefectură şi care a avut ca scop stabilirea unor măsuri concrete pentru civilizarea unităţilor de învăţământ. La întrunire a fost prezent şi Gheorghe Lazăr, şeful Inspectoratului Şcolar, care a explicat că în judeţ sunt 777 de unităţi de învăţământ şi că statisticile Direcţiei de Sănătate Publică arată că doar 266 au autorizaţie sanitară de funcţionare. „În aceste unităţi învăţă peste 33.000 de elevi, adică 29 la sută din copiii judeţului”, a declarat Lazăr.
Citeşte şi
Un elev de nota 6 a luat 10 la Evaluarea Naţională
Şeful de la învăţământ a arătat, de asemenea, că dintr-un total de 1.067 de corpuri de clădire, 259 mai au nevoie de autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Gheorghe Lazăr a mai spus că multe dintre şcolile care nu au autorizaţie sanitară au toaletele la interior. Problema este că apa de la reţeaua localităţii este nepotabilă şi a dat ca exemplu comuna Bosanci.
Şeful IŞJ a făcut un calcul şi a stabilit că lucrările de construcţie necesare autorizării şcolilor şi grădiniţelor din judeţ ar costa 84 de milioane de lei.
Prefectura cere sancţiuni
Pe de altă parte, Constantin Harasim a atras atenţia că şcolile sunt în administrarea primăriilor şi se întâmplă de multe ori ca edilii să dea dovadă de indolenţă în soluţionarea neajunsului. Prefectul a arătat că la Udeşti există 15 unităţi de învăţământ neconforme, iar la Dolhasca sunt 12 şcoli şi grădiniţe, toate neautorizate. Greu de înţeles, însă niciuna dintre cele 9 şcoli de la din Vicovu de Sus, oraş bogat care găzduieşte zeci de firme ale producătorilor de încălţăminte, nu are autorizaţie sanitară.
La sfârşitul şedinţei de lucru prefectul a anunţat că se vor face controale în toate şcolile cu probleme, se vor impune calendare de intrare în legalitate. Dacă termenele de intrare în legalitate nu vor fi respectate, atunci instituţiile cu atribuiţii de control vor aplica sancţiuni. Din comisia de control vor face parte specialişti de la Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Prefectură şi Consiliul Judeţean. Verificările vor trebui terminate până pe 20 august.
Oana ŞLEMCO
„În condiţiile în care există copii care merg la toaletă în afara clădării este foarte greu să spui că poţi face un învăţământ de calitate” - Gheorghe Lazăr, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava
Citeşte şi ANUNŢURI ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau