Ursul brun şi lupul sunt în pericol de dispariţie
Dimensiune font:
Numărul animalelor sălbatice din Regiunea de Nord-Est a scăzut foarte mult în ultimii ani * ursul brun şi lupul sunt ameninţaţi cu dispariţia din cauza braconajului * şi grădinile zoologice se închid rând pe rând * în schimb, se încearcă reintroducerea zimbrului în libertate
Situaţia se regăseşte şi la nivel mondial, unde numărul animalelor s-a înjumătăţit faţă de acum 40 de ani, potrivit ultimului bilanţ întocmit de Fondul mondial pentru natură (WWF) şi publicat în Raportul „Planeta Vie 2014”. Cauzele acestui declin sunt pierderea sau degradarea habitatelor (din cauza agriculturii, urbanizării, despăduririlor, irigaţiilor, barajelor hidroelectrice), vânătoarea şi pescuitul în exces şi schimbările climatice, conchide WWF. În România, problema principală este la ursul brun şi lup.
Zimbrii s-au reîntors în pădurile Neamţului
Dacă nu vom avea grijă la populaţii de urs şi lup, care, în ciuda numărului mic, încă se mai vânează, vom pierde aceste specii, pericol în care s-au aflat şi zimbrii. Acum situaţia s-a mai schimbat, mai ales în urma unui proiect unic derulat la Neamţ şi care şi-a propus să reintroducă zimbrul în libertate, după două secole de la dispariţia lui de pe teritoriul României. „Am reuşit să ne ţinem de promisiune ca an de an, începând cu 2012, să punem în libertate câte un grup de zimbri”, a spus Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Natural Vânători. În Neamţ trăiesc 40 de zimbri: 17 în libertate, 17 în semilibertate în ţarcul de aclimatizare de la Vânători Neamţ şi 6 în captivitate la Grădina Zoologică „Dragoş Vodă”.
Grădini zoologice închise
Probleme mari sunt nu doar în păduri, ci şi în grădinile zoologice. În Moldova mai sunt trei astfel de amenajări – la Bârlad, Rădăuţi şi Piatra Neamţ.
În judeţul Bacău nu mai există nicio grădină zoologică. Au existat două astfel de parcuri – unul la Buhuşi, închis în 2008, şi altul la Oneşti, unde ultimul bilet s-a vândut în 2007. Administratorii au transferat animalele la alte grădini din ţară sau chiar din străinătate. Procesul a fost destul de dificil, dovadă şi faptul că ultimii lei şi tigri de la Oneşti au plecat spre Africa abia anul trecut, după ce grădina a fost preluată de către Asociaţia austriacă „Vier Pfoten”. Parcul a fost închis atât pentru că nu mai respecta normele de spaţiu impuse de Uniunea Europeană, dar şi pentru că impunea un efort financiar pe care administraţia locală nu şi-l putea permite.
Lucia HACMAN
Ministerul Mediului a început o serie de consultări la nivel naţional privind managementul populaţiei de urs brun din România. Acestea vor avea loc între 24 noiembrie şi 4 decembrie în judeţele Bacău, Suceava, Neamţ, Mureş, Harghita, Prahova, Vrancea, Covasna, Maramureş, Bistriţa, Braşov, Buzău, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea şi Argeş.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau