Valea Prutului a ajuns teritoriu străin
Dimensiune font:
Străinii au cumpărat 40% din terenurile agricole din această zonă * faţă de acest fenomen, Vasile Mihalachi, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, inginer agronom, dă un avertisment:„Ne vindem sufletul!”
Aproximativ 40% din terenurile agricole de pe Valea Prutului, cele mai mănoase pământuri ale judeţului Vaslui, se află în prezent în proprietatea străinilor. În oraşul Murgeni sau comunele Viişoara, Vetrişoaia, Lunca Banului, Stănileşti şi Fălciu vânzările de pământ către străini se petrec în ritm alert, preţurile, extreme de convenabile pentru europeni, fiind cuprinse între 1.500 şi 4.000 de euro pe hectar.
Citeşte şi
Joacă tenis cu paleta legată de mână
Dumnezeu i-a dat forţa să trăiască... FOTO
În Vetrişoaia de exemplu, din cele 5.000 hectare de teren arabil, aproape jumătate este deja în proprietatea străinilor. Vasile Puiu, fermier al comunei, spune că cele mai multe tranzacţii au fost făcute de un grup de firme cu capital german. „Achiziţiile de terenuri se fac în funcţie de amplasamentul parcelelor, suprafaţa comasată, posibilităţile pentru efectuarea de irigaţii etc. Din cauza legislaţiei în vigoare privind achiziţionarea de pământ de către persoanele fizice străine şi a secetei, fermierii români nu prea mai cumpără teren. Dimpotrivă, au ajuns să îşi vândă ce aveau în proprietate”, a spus Vasile Puiu.
Pe parcursul anului 2015 la Direcţia pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Vaslui s-au înregistrat 2.347 oferte de vânzare a terenurilor din extravilanul localităţilor, pentru o suprafaţă de 2.485 hectare. Au fost emise 266 avize finale şi 3 avize negative, iar primăriile au emis 1.104 adeverinţe pentru vânzarea liberă. În primele două luni ale acestui an, 387 de oferte de vânzare a terenurilor din extravilanul localităţilor au fost postate pe site-ul DAJ Vaslui.
„Ne vindem sufletul”
Vasile Mihalachi, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, inginer agronom, crede că vasluienii care îşi vând pământul străinilor fac mai mult decât un act de vânzare. În faţa fenomenului care ia amploare în judeţ, Mihalachi spune că terenurile din posesia străinilor nu mai sunt pământ românesc, iar aceştia îşi vor exporta producţiile după bunul plac. Mediul de afaceri vasluian rezonează, prin vocea lui Ionel Constantin, preşedintele Camerei de Comerţ, care are aceleaşi avertismente asupra viitorului: străinii nu trebuie să dicteze pe piaţă. „Două lucruri vor fi importante în viitor: apa şi pământul”, spune Constantin.
„Pământul trebuie respectat”, spune Mihalachi. „Ne vindem pământul, ne vindem sufletul! Ne bucurăm la banii străinilor, că ne dau 3.000 de euro pe hectar. Pământul nostru e atât de bun! Dar străinul va exporta totul. De ce să nu exporte românii? Nu văd cu ochi buni aceste vânzări şi nu cred că există vreun agricultor care să vadă cu ochi buni acest lucru”, mai spune Vasile Mihalachi.
El arată că fermierii vasluieni nu sunt sprijiniţi, ci dimpotrivă, sunt dezavantajaţi în raport cu ceilalţi europeni, în mod evident: în Italia, spre exemplu, subvenţia este de 350 euro/hectar, iar un litru de motorină costă 0,80 euro, în România subvenţia ajunge la 159 euro/hectar, în timp ce un litru de motorină costă 1,20 euro.
„De ce să mă bucur pe moment de banii străinilor şi să regret apoi? E ca şi cum mi-aş vinde sufletul. Eu aşa văd lucrurile. Ne-am vândut industria, ne-am vândut tot, acum ne vindem pământul. Atât mai aveam. O să rămânem în ţara nimănui”, spune Mihalachi.
De la vârful mediului de afaceri vasluian, Ionel Constantin, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Vaslui, deşi este deschis către investiţiile străine, vine să întărească spusele lui Mihalachi atunci când este vorba despre pământ.
„Trebuie să ne gândim la cum evoluează lucrurile la nivel regional şi nu numai. În condiţiile în care jumătate din suprafaţa agricolă a ţării se va află în posesia străinilor, ei vor influenţa, la un moment sau altul, preţurile. Trebuie să vedem că mult teren arabil este cumpărat chiar de investitori arabi, dar şi chinezii au început să cumpere masiv, suprafeţe foarte mari. Ori trebuie să devenim conştienţi de faptul că două lucruri vor fi importante în viitor: apa şi pământul”, spune Ionel Constantin. Ovidiu IANCU
„Sunt împotriva oricărei vânzări! Este vorba despre un bun pe care nu avem dreptul să-l vindem. Solul românesc este atât de bun încât aş îndrăzni să spun că ar trebui să valoreze de două ori preţul din Europa. Ori noi îl dăm cu cel mult 3.500 de euro pe hectar” – Ionel Constantin, preşedintele CCIA Vaslui
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau