Valea Prutului se vinde bucată cu bucată
Dimensiune font:
Cu mulţi bani în conturi şi o mare dorinţă de a cumpăra, investitorii germani se impun uşor în faţa fermierilor locali, finalizând tranzacţie după tranzacţie * până acum, peste 30% din terenurile agricole din Vetrişoaia sunt deja în proprietatea străinilor
Liberalizare pieţei funciare către persoanele fizice străine a început să producă primele efecte. Investitori din alte ţări colindă judeţul Vaslui pentru a cumpăra terenuri agricole, mai ales parcele compacte, cu o suprafaţă cât mai mare. Datorită calităţii bune a terenurilor, Valea Prutului a devenit principala atracţie a cumpărătorilor străini. Primarul Vasile Puiu spune că, deja, peste 30% din suprafaţa agricolă a comunei se află în proprietatea investitorilor străini, acelaşi fenomen fiind înregistrat şi în alte comune din zonă. „Vin străinii şi pun presiune pe piaţa funciară de la noi. Un hectar de teren agricol se vinde cu aproximativ 3.500 de euro. Fermierii români nu sunt susţinuţi, nu au bani pentru a cumpăra. Nu mai durează mult şi vom fi sclavi în ţara noastră. Pe Valea Prutului, cei mai mulţi cumpărători de pământ sunt din Germania”, a spus Vasile Puiu.
Sprijin pentru fermieri
La începutul acestui an, investitorii străini aveau achiziţionate peste 12.000 hectare de teren agricol în judeţul Vaslui. Printre cele mai atractive comune se numără Vetrişoaia, Griviţa, Duda Epureni, Codăeşti, Albeşti, Fălciu. „Statul trebuie să încurajeze fermierii români, să îi ajute să se împroprietărească cu teren agricol. La nivel naţional, am înstrăinat deja 10% din suprafaţă agricolă”, a atenţionat Ionel Constantin, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură.
Mii de oferte de vânzare de terenuri
În cursul lunii mai, pe site-ul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Vaslui au fost publicate 208 oferte de vânzare, pentru o suprafaţă de 225 hectare de teren. În perioada ianuarie-aprilie, au fost publicate în total 788 de oferte de vânzare a terenurilor agricole extravilane, pentru o suprafaţă de 830 hectare. Preţul mediu solicitat de ofertanţi este de 10.045 lei/hectar şi depinde de poziţia şi calitatea terenului, de mărimea parcelei scoase la vânzare. În primele cinci luni ale anului, DAJ a emis 131 avize în vederea realizării tranzacţiilor şi 3 avize negative, din cauză că nu au fost îndeplinite cerinţele legale privind preemtorii.
Citeşte şi: Şcoli cu risc de prăbuşire la Vaslui
Anca POPESCU
În România, subvenţia în agricultură ajunge la 159 euro/hectar, în timp ce un litru de motorină costă 1,20 euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau