Vânătorii de amante au blocat roţile donatorilor de sânge
Dimensiune font:
Câţiva ieşeni cu iniţiativă şi un suflet mare au avut parte ieri, 2 noiembrie, de un scenariu grotesc pus în practică de agenţii Poliţiei Locale * oamenii au mers să doneze sânge pentru victimele incendiului din Bucureşti însă, la ieşirea din centrul de transfuzii s-au trezit cu roţile maşinilor blocate şi cu o brigadă de poliţişti gata să împartă meniul de amenzi * în timp ce oamenii legii îşi justifică acţiunea ca fiind una întemeiată, ieşenii pun problema lipsei locurilor de parcare, mai ales că Primăria Iaşi nu a fost în stare să ofere condiţiile optime de spaţiu, deşi a invitat populaţia să doneze sânge pentru victimele incendiului care a îndoliat o ţară întreagă
Sute de ieşeni au fost indignaţi când au aflat de ultima ispravă a agenţilor din Poliţia Locală Iaşi. Mai mulţi şoferi care au mers, împreună cu familia sau prietenii, să doneze sânge la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din strada N. Bălcescu nr. 21, au avut parte de o surpriză ridicolă din partea celor care ar trebui să servească interesul cetăţeanului. Donatorii nu doar că s-au trezit cu roţile maşinilor blocate, dar au încasat amenzi şi avertismente de la agenţii Poliţiei Locale, într-o acţiune parcă premeditată să descurajeze actele umanitare de sprijin pentru victimele din Clubul Colectiv, din Capitală.
„Au fost blocate roţile unui număr de 15 maşini. Opt persoane care au făcut donaţii au primit doar un avertisment scris. Restul de şapte nu au putut face dovada şi, fie au plătit taxa pentru deblocarea roţii ori, dacă nu, au fost aplicate sancţiuni de la 190 la 370 lei, conform HCL 172/2002. Nu ne-am dus acolo cu scopul de a-i amenda pe cei care au fost la donaţii. Traficul era îngreunat în zonă şi nu s-au respectat semnele de circulaţie”, a declarat Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Iaşi. Chiar dacă au plecat acasă cu avertisment, donatorii tot au trebuit să achite din buzunar taxa pentru deblocarea roţii, adică 100 de lei. Ieşenii reclamă că, în zona centrului de transfuzii locurile de parcare sunt inexistente, iar Primăria Iaşi trebuia să ia măsuri pentru încurajare donatorilor de sânge şi nu să-şi trimită „dulăii” să-i amendeze pe cei care mai au un dram de omenie în ei.
Primarul Mihai Chirica: „Nu le-am spus să blocheze roţile”
Principalul responsabil de facilitarea condiţiilor pentru donatorii ieşeni este Primăria Iaşi, prin intermediul primarul interimar Mihai Chirica, cel care, la începutul acestei săptămâni încuraja ieşenii, pe pagina personală de Facebook, să doneze sânge pentru victimele din Capitală. Nu doar că aceste facilităţi nu au fost îndeplinite în vreun fel, dar o instituţie subordonată Primăriei Iaşi s-a trezit să-i sancţioneze pe ieşenii binevoitori. Mai mult, deşi reprezentanţii Primăriei le-au transmis poliţiştilor să nu blocheze roţile, aceştia au ignorat apelul municipalităţii. „Am aflat şi eu, din păcate, de această situaţie şi i-am rugat pe cei de la Poliţia Locală să nu abuzeze de oamenii care vin să doneze sânge. Am fost personal acolo şi am văzut cum se parchează, dar i-am rugat pe poliţişti să-i dirijeze pe donatori către spaţiile de parcare, încât astfel de evenimente să nu se mai repete. Noi nu am cerut blocarea roţilor. Este, într-adevăr, o zonă cu probleme de accesibilitate, dar intrarea la Spitalul Sf. Spiridon trebuie să fie ferită de obstacole”, a precizat Mihai Chirica. Acţiunea poliţiştilor locali a fost intens dezbătută de ieşeni pe reţelele de socializare. Dacă unii spun că poliţiştii locali au abuzat blocând roţile celor care au urmat o cauză nobilă, alţii sunt de părere că donatorii nici nu ar trebui să conducă, din cauza stării de ameţeală de după donaţie, iar legea se aplică pentru toată lumea, atunci când vine vorba de parcări neregulamentare.
Donatori ca înainte de Revoluţie
Dincolo de isprava poliţiştilor locali, reprezentanţii centrului de transfuzii s-au declarat mulţumiţi de numărul mare de donatori ieşeni în ultimele două zile. „Au venit foarte mulţi să doneze, mai mulţi decât ieri (duminică, n.r.), în total peste 160 de persoane, dintre care 110 au putut să şi doneze, restul au fost refuzaţi din motive medicale. Marea majoritate au fost tineri, studenţi care s-au mobilizat extrem de bine şi au venit în grupuri organizate. N-am mai avut sute de donatori pe zi de dinainte de Revoluţie. Momentan, nu ne-a fost solicitat sânge de la Bucureşti. Din câte am înţeles, şi acolo merge foarte bine activitatea de donare, însă şi în cazul spitalelor ieşene nevoia este continuă. Ar trebui să existe o campanie constantă, pentru că, dacă s-ar fi întâmplat aşa ceva la noi în Iaşi, ar fi fost o adevărată catastrofă, din cauza lipsei de sânge”, a explicat dr. Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iaşi. Condiţiile de donare sunt aceleaşi, spun medicii, iar persoanele donatoare primesc şapte tichete de masă, o zi liberă de la muncă, abonament pentru mijloacele de transport în comun cu 50% reducere, dacă sunt din oraş, iar dacă sunt din judeţ, abonament de o zi. Până la sfârşitul săptămânii, reprezentanţii centrului de transfuzii anticipează grupuri organizate de 70-80 de donatori pe zi.
* * *
„I-am rugat pe cei de la Poliţia Locală să nu abuzeze de oamenii care vin să doneze sânge. (…) Noi nu am cerut blocarea roţilor” – Mihai Chirica, primar interimar
* * *
„N-am mai avut sute de donatori pe zi de dinainte de Revoluţie” - dr. Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iaşi
Vezi si Spitalele din Iaşi nu ar putea face faţă unei tragedii
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau