Vasile Şalaru calcă pe bec în problema şcolilor infecte
Dimensiune font:
După un mandat de secretar de stat în Ministerul Educaţiei încheiat prematur, Vasile Şalaru a realizat că zeci de şcoli din judeţul Iaşi nu au autorizaţie sanitară de funcţionare * acum, el cere bani de la Consiliul Judeţean Iaşi pentru sprijinul primăriilor care se confruntă cu probleme de infrastructură şcolară
Cunoscut mai degrabă pentru replici jenante şi mai puţin pentru activitatea din mandatul de secretar de stat în Ministerul Educaţiei, actualul consilier judeţean Vasile Şalaru şi-a amintit, în cadrul plenului şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, că una din marile probleme ale învăţământului ieşean o reprezintă unităţile şcolare fără autorizaţie sanitară. Acesta a ridicat problema şcolilor care îşi educă elevii în condiţii infecte şi a făcut apel la sprijinul financiar urgent pentru primării. „Este o mare problemă cu şcolile din judeţ care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare şi care îşi expun elevii la condiţii de învăţare improprii. Consiliul Judeţean Iaşi trebuie să găsească soluţii pentru sprijinul primăriilor care au în patrimoniu şcoli fără acest aviz sanitar, astfel încât problemele să fie remediate până la începerea noului an şcolar. Nu mai putem aştepta să ne prindă iar luna septembrie, trebuie să începem demersurile acum”, a declarat consilierul judeţean Vasile Şalaru, ales din partea ALDE. Fostul secretar de stat pe învăţământ preuniversitar spune acum că va face toate demersurile posibile pentru ca, la începutul anului şcolar, toate unităţile de învăţământ care sunt în curs de obţinere a avizului sanitar să funcţioneze la parametri normali.
Un sfert dintre şcolile din judeţ sunt neautorizate
Avântul acestuia a fost potolit imediat de vicepreşedintele CJ Victorel Lupu, care i-a arătat lui Şalaru că nu are cale legală pentru sprijinul financiar al unităţilor administrativ-teritoriale. Există însă un program guvernamental pentru relaţia cu primarii pe fondul problemei autorizaţiilor sanitare, demarat împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. „Înţelegem problema, dar legea nu ne permite intervenţia financiară în acest domeniu. Însă, există un demers al Guvernului, încă de la începutul acestui an, un program prin care au fost solicitate din partea primăriilor situaţiile în care se află cu stadiul autorizaţiei sanitare de funcţionare”, a explicat Victorel Lupu.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, la această dată, dintr-un total de 677 unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi, 193 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Cauzele pornesc de la toalete infecte, spaţii mici, clădiri vechi ori iluminat natural insuficient.
Cauți un loc de muncă? Vezi aici anunțurile de angajare!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau