Viorel Hrebenciuc a fost scos de sub control judiciar
Dimensiune font:
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ieri revocarea măsurii controlului judiciar în cazul mai multor inculpaţi din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri * printre cei norocoşi se află fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fostul ministru Tudor Chiuariu şi fostul deputat Ioan Adam * decizia instanţei este definitivă
Viorel Hrebenciuc (PSD) a fost trimis în judecată în ianuarie 2015 pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare de bani. El a stat cinci luni în arest preventiv (octombrie 2014- martie 2015) şi trei luni în arest la domiciliu (martie-iunie 2015), fiind apoi pus sub control judiciar.
În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă (3 infracţiuni), iar fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu este judecat pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare de bani. „Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Ministerul Public – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii de şedinţă din data de 22 iunie 2016, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privindu-i pe inculpaţii Bengescu Dan Costin, Chiuariu Tudor Alexandru, Kadas Iosif, Hrebenciuc Viorel, Ordog Lorand Andras, Adam Ioan, Sturza Paltin Gheorghe, Iacob Sorin Ion, Mătăşel Ioan, Crăciunescu Adam şi Hrebenciuc V. Andrei”, a decis instanţa supremă.
Citeşte şi
Comuna Faraoani a intrat în „reorganizare”
Prima instanţa a hotărât înlăturarea măsurii preventive a controlului judiciar, decizia fiind menţinută definitiv şi de instanţa superioară.
Povestea unor şmenuri cu bani mulţi
Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost reţinut în 2014 pentru a nu se sustrage de la urmărirea penală şi pentru a se asigura buna desfăşurare a procesului penal, în dosarul privind retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de pădure, în care este acuzat de şase infracţiuni, potrivit DNA.
Potrivit procurorilor, reţinerea lui Viorel Hrebenciuc se impunea întrucât există probe din care rezultă că a săvârşit faptele de care este acuzat, iar măsura este proporţională cu gravitatea infracţiunilor care ar fi fost comise de acesta. DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a lui Hrebenciuc în dosarul privind retrocedările ilegale de păduri, precum şi în dosarul în care este acuzat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă.
Procurorii susţin că, în 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, să pronunţe o hotărâre judecătorească în favoarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea în posesia lui Strudza a unei suprafeţe de 43.227 de hectare de pădure în Bacău, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.
Imediat după decizia din 17 aprilie 2012 a Tribunalului Covasna, Sturdza, împreună cu
Ioan Adam, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu şi Viorel Hrebenciuc, a constituit şi coordonat un grup pentru a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit.
Pentru a pune în aplicare decizia instanţei, obţinută fraudulos, Sturdza şi Adam le-ar fi promis lui Viorel Hrebenciuc, Călugăr, Varga şi Bengescu bani sau alte foloase. În schimbul banilor, aceştia ar fi promis că vor determina funcţionarii de la Comisia Judeţeană de Fond Funciar Bacău, Direcţia Silvică Bacău, comisiile locale de fond funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău şi ITRSV Suceava să urgenteze îndeplinirea actelor pentru punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate pentru terenul de peste 43.000 de hectare de pădure.
Eva TRANDAFIR
Procurorii mai arată că Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatăl său, deputatul Viorel Hrebenciuc, să comită infracţiunea de trafic de influenţă.
Citeşte şi ANUNŢURI ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau