VIP-urile fug de judecătorii ieşeni
Dimensiune font:
Multe dintre persoanele importante ale Iaşului care s-au trezit cu dosare penale au făcut pe dracu-n patru ca să nu fie judecate în oraşul de baştină, în vreme ce oficialităţile le-au dorit altora plecarea. Nu tuturor însă, despărţirea de Iaşi le-a purtat noroc.
Lilieana Cremeniţchi, soţia magistratului răposat Radu Cremeniţchi de la Curtea de Apel Iaşi, a ajuns la Galaţi la cererea ministrului Justiţiei, dar tot a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare. Ea a discutat cu afaceriştii Gheorghe Apopi şi Dragoş Dascălu despre o soluţie favorabilă într-un litigiu civil. „Cremeniţchi Lilieana i-a promis inculpatului Apopi că va încerca, în virtutea relaţiilor pe care le are, influenţarea membrilor completului de judecată, contra unei sume de bani ce trebuia înmânată până la data judecării cauzei”, au concluzionat magistraţii gălăţeni. Avocata a primit pentru aceasta 30.000 de lei, prin Nicolae Hogaş, angajatul lui Apopi. Hogaş şi Dascălu s-au ales cu câte 2 ani şi două luni de închisoare cu suspendare, iar Apopi - cu 3 ani, dar cu executare.
Cremeniţchi a avut mai mult succes nu demult, când le-a cerut judecătorilor gălăţeni ridicarea măsurilor asiguratorii de pe bunuri. Încă din timpul anchetei, DNA pusese sechestru pe un teren din Podu Iloaiei, dar magistraţii au dispus acum ridicarea lui.
De la Bacău, la Bucureşti
Magistraţii băcăuani au fost mult mai severi cu un fost executor ieşean. Dan Călin Pipernea a fost condamnat la 5 ani şi 3 luni de închisoare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi spălare de bani. Totul a pornit de la faptul că judecătorii au decis ca o ieşeancă să primească măsuri reparatorii prin echivalent pentru un teren confiscat de comunişti. Pipernea a pornit abuziv executarea silită, ba şi-a şi stabilit un onorariu de succes de 158.984 de lei, în vreme ce în contul femeii au ajuns 630.596 lei.
După ce Judecătoria a anulat executarea, Pipernea a făcut alte demersuri pentru a evita restituirea banilor. „Inculpatul a efectuat menţiuni necorespunzătoare adevărului în procesul verbal de distribuire a sumelor, atestând în mod nereal că întreaga sumă poprită a fost virată în contul inculpatei Lăcătuşu”, au precizat anchetatorii. Viorela Lăcătuşu a fost condamnată la doi ani cu suspendare. Sentinţa a fost însă atacată de executor, iar dosarul e acum pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Alţii au ajuns la Iaşi
VIP-uri din alte colţuri ale ţării au ajuns, în schimb, la Iaşi. Un exemplu este ex-deputatul gălăţean Mihail Boldea, acuzat că a pus pe picioare un grup specializat în înşelăciuni imobiliare. Potrivit DIICOT, grupul descoperea imobile şi terenuri aflate în proprietatea Consiliului Local sau a unor gălăţeni, pe care şi le însuşea ilegal. „Urmărind să atragă în activitatea infracţională o persoană cu pregătire juridică, în care să aibă deplină încredere că nu intenţionează să deconspire faptele, Boldea Mihail a iniţiat şi o relaţie afectivă cu Bolboceanu Cristina, aceasta ajungând în cele din urmă să aibă o relaţie de concubinaj”, au spus anchetatorii. Iaşul i-a purtat noroc lui Boldea, care a fost eliberat din arest, iar acum a obţinut şi sesizarea Curţii Constituţionale. Ştefana CZELLER
Motive de strămutare
ICCJ decide strămutarea unui proces când există suspiciunea că imparţialitatea judecătorilor e afectată, din cauza împrejurărilor dosarului, a calităţii părţilor sau a pericolului de tulburare a ordinii publice.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau