Vom avea Spital Regional de Urgenţă în... 2023
Dimensiune font:
Noi discuţii au avut loc ieri între reprezentanţii autorităţilor locale ieşene, Ministerului Sănătăţii şi Băncii Europene de Investiţii * în urma întâlnirii s-a ajuns la concluzia că Spitalul Regional de Urgenţă va fi gata în 2023 * investiţia în valoare de 200 milioane euro va avea până la o mie de paturi şi va fi destinată situaţiilor de urgenţă critice
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Cristian Grasu a precizat că Spitalul Regional de Urgenţă la Iaşi va fi gata în primul semestru al anului 2023. În cadrul întâlnirii de lucru cu reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, delegaţia a efectuat şi o vizită pe viitorul amplasament al celui mai aşteptat proiect în infrastructura medicală regională. „Am ieşit dintr-o şedinţă foarte utilă în care s-a demonstrat o mobilizare extraordinară a tuturor factorilor de răspundere. Au fost toate persoanele pe care doream să le întâlnesc, cu ajutorul reprezentanţilor autorităţilor locale, şi mă refer aici la domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi şi domnul primar al municipiului Iaşi, care m-au ajutat să am o primă discuţie şi o primă organizare a acestui proiect foarte important în valoare de 200 milioane euro care se va împlini aici, la Iaşi”, a declarat secretarul de stat. Oficialul nu a putut preciza cu exactitate numărul de paturi şi secţiile componente ale viitorului spital, estimând însă o capacitate de până la o mie de paturi. „Numărul de parturi şi structura internă a spialului va rezulta din adaptarea sa la un masterplan regional în care se vor lua în calcul atât cererea de servicii existentă cât şi capacitatea regiunii de a oferi servicii medicale. În momentul de faţă este prematur să discutăm despre un număr estimat. Orientativ, între 800-1000 paturi, oriunde se poate situa această nevoie. Până nu vom vedea rezultatele masterplanului regional cred că este prematur să discutăm despre o excludere sau includere a oricărei secţii. Treaba consultantului angajat de BEI este să ne ofere toate aceste lucruri”, a precizat secretarul de stat Cristian Grasu.
Cât despre calendarul stabilit în cadrul întâlnirii de ieri, în luna septembrie este aşteptat planul funcţional provizoriu, în decembrie un studiu de fezabilitate iar în martie 2018, o aplicatie pentru accesarea fondurilor europene. Începerea efectivă a construcției ar trebui să aibă loc, după același calendar, în primul trimestru al anului 2019, iar realizarea lucrărilor nu ar trebui să depășească 36 de luni. „Dacă suntem în stare să menţinem aceeaşi atmosferă şi aceeaşi echipă ca mobilizare sunt estimări ca în al doilea semestru al anului 2022 spitalul va fi gata urmând ca toate amănuntele birocratice să se termine nu mai târziu de primul semestru din 2023”, a completat secretarul de stat.
Variantele pentru descongestionarea traficului
Potrivit preşedintelului CJ Iaşi, Maricel Popa, traficul va fi descongestionat prin folosirea variantelor E58 pentru zona de nord a judeţului şi centura mare Ciurea – Leţcani pentru zona de sud. „Înafară de caracterul de urgenţă, spitalul reprezintă şi un caracter strategic. Împreună cu domnul primar am stabilit calendarul de desfăşurare pentru obţinerea documentaţiei. Vom avea un plan al căilor de acces pentru descongestionarea zonei”, a precizat preşedintele CJ Iaşi. Primarul muncipiului Iaşi, Mihai Chirica consideră că paşii importanţi au fost făcuţi, prin transferul terenului de 12 hectare din Moara de Vânt în administrarea Ministerului Sănătăţii.
Edilul a făcut trimitere la importanţa spitalului regional în contextul proiectului autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş. „Prezenţa Spitalului Regional de Urgenţă la Iaşi va reconfigura un pic sistemul de sănătate publică. Vorbim de servicii medicale de urgenţă de înaltă calitate care pot să transforme în totalitate sistemul de sănătate publică ieşean şi regional. Că vor fi 800 de paturi, o mie sau mai multe, nu cred că trebuie să o transformăm într-o chestiune subiectivă comparând cu Craiova sau Cluj. E un prim pas, îl aşteptăm şi pe următorul, cel legat de autostrada est-vest. Va ajuta acest proiect pentru că, în cele din urmă, o parte din centură se va conecta la viitoarea autostradă. Dacă vom reuşi să-i dăm importanţa necesară atât din punct de vedere economic cât şi ca vizibilitate pentru regiunea noastră se va realiza şi acest lucru”, a declarat Mihai Chirica.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau