Zeci de milioane de euro pentru gestionarea bălegarului
Dimensiune font:
Platforme de depozitare au fost amenajate la Gura Humorului, Vicovu de Sus, Gălăneşti, Todireşti şi Frasin, valoarea alocată, inclusiv pentru echipamentul aferent, fiind cuprinsă între 1,1 şi 1,4 milioane de lei de fiecare beneficiar * proiectul „Controlul integrat al poluării cu nutrienți” are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii, prin îndreptarea atenţiei spre reducerea conţinutului de nitraţi din apa potabilă şi crearea unui mediu mai curat.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor organizează, astăzi, în municipiul Suceava, o dezbatere publică de analizare a cadrului normativ privind reducerea poluării cu nitraţi, prezentate fiind măsurile pentru prevenirea acesteia, precum şi sursele de finanţare a investiţiilor care susţin respectivele demersuri. Dezbaterea este parte a campaniei pe 2016 a Proiectului „Controlul integrat al poluării cu nutrienţi” şi se desfăşoară la Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, între orele 10.00-17.00. Evenimentul se adresează autorităţilor publice locale, a instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu, specialiştilor, mediului academic şi societăţii civile din judeţul Suceava.
Una din trei şcoli funcţionează fără autorizaţii
Dialog deschis
La dezbatere vor avea intervenţii reprezentanţi ai autorităţilor centrale, experţi din domeniul protecţiei mediului, membri ai comunităţii academice şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate în implementarea, monitorizarea şi controlul Directivei „Nitraţi”. Dezbaterea se doreşte a fi un dialog deschis între autorităţile locale judeţene, beneficiari şi finanţatori, în vederea creşterii accesului beneficiarilor din judeţ la sursele publice de finanţare a investiţiilor prevăzute în Directiva „Nitraţi”. În judeţul Suceava, prin proiectul “Controlul integrat al poluării cu nutrienți” au fost finanţate cinci investiţii, finalizate deja. Este vorba despre platformele de depozitare a gunoiului de grajd din Gura Humorului, Vicovu de Sus, Gălăneşti, Todireşti şi Frasin, inclusiv despre echipamentul necesar, adică încărcătoare frontale, tractoare cu remorcă, cisterne vidanjă, maşini de împrăştiat gunoi şi europubele, valoarea alocată fiind cuprinsă între 1,1 şi 1,4 milioane de lei fiecare. Alte trei investiţii sunt în curs, în cauză fiind platformele de depozitare pentru gunoi de grajd de la Cajvana, Frătăuţii Noi, şi Hînțești. De asemenea, au fost plantate perdele de protecţie, formate din 26.000 de puieți de salcâm, în localităţile Frasin şi Todireşti. Pentru intervalul 2016-2022, proiectul „Controlul integrat al poluării cu nutrienți” dispune de un total de 48 de milioane de euro. Suma peste destinată investiţiilor din comunităţile locale, în vederea reducerii poluării cu nutrienți, cât şi pentru implementarea de măsuri de consolidare a capacităţii instituţiilor cu rol în monitorizarea şi raportarea calităţii apelor. Proiectul „Controlul integrat al poluării cu nutrienți” are drept ţintă îmbunătăţirea calităţii vieţii, prin îndreptarea atenţiei spre reducerea conţinutului de nitraţi din apa potabilă şi crearea unui mediu mai curat. Directiva europeană privind protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din agricultură a fost transpusă integral în legislaţia românească. Lidia DIACONU
În judeţul Suceava s-au identificat mai multe localităţi vulnerabile sau potenţial expuse la poluarea cu nitraţi. Este vorba despre Bălcăuţi, Bilca, Cajvana, Dorneşti Frasin, Frătăuţii Vechi, Gălăneşti, Grăniceşti, Gura Humorului, Horodnic de Sus, Păltinoasa, Rădăuţi, Satu Mare, Straja, Todireşti, Vama, Vicovu de Jos şi Vicovu de Sus.
Citeşte şi ANUNŢURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau