Zeci de monumente lăsate în voia sorţii
Dimensiune font:
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi trage un nou semnal de alarmă pentru salvarea monumentelor istorice de pe raza judeţului * peste 30 de bijuterii arhitecturale de mare importanţă culturală şi istorică riscă să dispară în orice moment * două din monumentele complet ignorate de Ministerul Culturii sunt Muzeul Sadoveanu şi Atelierele Nicolina * Direcţia de Cultură nu mai are bani nici pentru angajarea unui avocat în procesele în care instituţia este implicată
Biserici, mănăstiri, şcoli sau conace declarate monumente istorice, toate zac în conul unei umbre veşnice a nepăsării. În total, 31 de astfel de clădiri se află în stare gravă de degradare sau care necesită lucrări de restaurare urgente. Printre acestea se numără Catedrala romano-catolică „Adormirea Maicii Domnului”, Observatorul Astronomic, Casa Beldiman (astăzi Clubul Copiilor), Casa Roset (astăzi Muzeul de Istorie Naturală), Sediul Filarmonicii „Moldova”, corpul vechi al Maternităţii „Elena Doamna”, Baia Comunală, Casa călăului sau ruinele Curţii domneşti. „Soluţia cea mai bună pentru aceste monumente sunt fondurile europene. Golia, ansamblul metropolitan, Muzeul Municipal, proiectul în derulare de la Aroneanu induc faptul că fondurile europene sunt cea mai bună şansă pentru restaurarea monumentelor. Muzeul Vasile Alecsandri de la Mirceşti a fost retrocedat Academiei Române, în justiţie. Din păcate, apelurile noastre către Academia Română de a prelua acest imobil nu s-au dovedit cu succes. Ei motivează că nu-i împiedică nimeni să preia imobilul şi să-l restaureze sau să-l predea, în continuare, spre utilizare Muzeului Literaturii Române”, a declarat Virgin Băbîi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi. Potrivit unor studii făcute de instituţie, 30% din situaţia monumentelor istorice sunt în pericol, iar 35% sunt degradate. Judeţul Iaşi are înscrise în lista monumentelor istorice un număr de 1.630 de obiective din care 828 arheologice, 703 monumente de arhitectură, 53 monumente de for public şi 46 monumente memoriale. Una dintre cele mai mediatizate probleme ale patrimoniului local a fost legată de ruinele Curţii Domneşti, din partea de est a Palatului Culturii, şi abandonarea exploatării acestora după ridicarea Palas Mall. „Au existat intervenţii în zonele protejate care nu au respectat avizul comisiei zonale a monumentelor istorice. Un exemplu este construcţia cu caracter temporar, al cărei aviz a expirat, aparţinând Holding-ului Palas şi care este sediul administrativ EON. Această clădire şi-a schimbat destinaţia fără avizul DJC Iaşi”, a mai adăugat Virgil Băbîi.
„Nu avem nici bani de avocat”
Conducerea DJC Iaşi spune că, de-a lungul anilor, a fost implicată în zeci de procese, iar din cauza lipsei fondurilor, anul acesta, nu-şi mai poate permite nici măcar un avocat. Obiectivele care nu şi-au găsit locul pe lista monumentelor istorice sunt Muzeul Sadoveanu, pentru care DJC Iaşi a depus, recent, un nou memoriu la Ministerul Culturii şi Atelierele Nicolina. „Am avut probleme cu proprietarii unor monumente, din cauza adreselor greşite. Direcţia este târâtă în multe procese, ba chiar unul prin Curtea Constituţională. Anul acesta nu avem bani să angajăm un avocat pentru instituţia noastră. Unele procese le-am câştigat, altele le-am pierdut. Unul dintre monumentele înscrise în lista din 1992, dar care nu s-au regăsit în lista publicată în Monitorul Oficial din 2004 este Atelierul Nicolina, din care au mai rămas în picioare două clădiri. Am încercat să preluăm acest monument, însă ne-am lovit de refuzul proprietarilor cehi”, a mai completat Virgil Băbîi. În plus, pe lista restaurărilor eşuate se află Biserica „Naşterea Maicii Domnului” a Mănăstirii Socola şi Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Deleni, iar pe lista monumentelor dispărute şi-au făcut loc Turnul de apă – Fabrica Nicolina, Casa scriitoarei Magda Isanos, Conacul Poieni (care a fost dărâmat şi furat de săteni bucată cu bucată, proces în care o persoană şi-a pierdut viaţa), Fosta Manufactură de tutun, Conacul Cantacuzino – Paşcanu – Cepelniţa, Casa Anghel din comuna Miroslava, casele familiei Cantacuzino din Cucuteni, busturile lui Nicolae Gane şi Barbu Ştefănescu Delavrancea, furate din parcul Copou şi Biserica „Sf. Nicolae” din Răducăneni.
Angajată însărcinată, concediată pe caz „disciplinar” EXCLUSIV
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau