Ziua spiritualităţii şi culturii iudaice
Dimensiune font:
Sinagoga Baal Shem Tov din Piatra Neamţ a găzduit cea de-a VIII-a ediţie a „Zilei spiritualităţii şi culturii iudaice” * evenimentul a fost organizat simultan în 15 oraşe din România unde mai există în prezent comunităţi active ale evreilor
Tema evenimentului propusă la nivel naţional a fost „Israel, popor – ţară”. Pentru că se apropie Ziua Naţională a Israelului, sărbătorită pe 14 mai, în deschiderea evenimentului au fost trecute în revistă cele mai importante momente din istoria poporului Israel, reunite în conferinţa „Israelul ideal, Israelul istoric, Israelul real”.
Povestiri din Ţara Sfântă
Începând cu anul 1948, când a luat fiinţă statul modern Israel, au apărut multe controverse legate de ţara Sfântă, statutul Ierusalimului şi drepturile palestinienilor. „Se vorbeşte mult despre Orientul Mijlociu, Primăvara arabă, războaiele din Golf şi petrolul atât de important. Conform Bibliei şi altor izvoare, naţiunea Israel are la origine pe patriarhul Avraam, undeva în jurul anului 2000 î. h. Acestuia i-a fost promisă ţara numită astăzi Israeal”, povesteşte Marcel Grinberg, vicepreşedintele Comunităţii Evreieşti Piatra Neamţ.
„Israelul ideal ar fi Israelul din Torah, pământul sfânt promis lui Moise, unde Moise nu a călcat şi a rămas ca pe acel pământ să apară mai târziu Israelul istoric şi real. Israelul istoric este cel evocat deja, bătăliile de-a lungul istoriei pe teritoriul palestinian. Israelul real este cel de astăzi, apărut după 1948”, a explicat Emanuel Nadler, preşedintele comunităţii pietrene. La final a fost vizionat filmul documentar „Aliyah Dada”, regizat de Oana Giurgiu. Lansat iniţial în Israel şi de curând şi în România, filmul prezintă formarea Israelului, migraţia spre Israel a evreilor din toată Europa şi mai ales a celor din zona Moldovei.
Alina FERENŢ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau