Maşinile de epocă, visul colecţionarilor din Moldova

default

Dimensiune font:

| 04-10-2014 05:00

Un tânăr din Săuceşti, judeţul Bacău, a mutat visul american pe malul Siretului * oamenii din sat se uită cu jind după maşinile sale, autoturisme din America anilor '50 * un sucevean şi-a umplut garajul de autoturisme Dacia 1300 * el are primele modele originale şi în stare impecabilă * împreună cu soţia sa, suceveanul a făcut turul Europei într-o Dacie

Există oameni care îşi transformă pasiunea în mod de viaţă, în cel mai important scop al existenţei. Ei spun că atunci când ajungi să-ţi transformi pasiunea şi în performanţă, ai reuşit un lucru extraordinar. Este şi cazul a doi pasionţi de maşini ce deţin adevărate comori în garajele lor.
America anilor '50, mutată la Săuceşti
Andrei este profesor de educaţie fizică, dar şi-a petrecut viaţa mai mult prin garaje decât în sala de sport. După facultate, a plecat în Marea Britanie şi a fost şofer pe maşini de mare tonaj, iar acolo l-a prins un virus ciudat. „Mergeam la carshow-uri. Acolo am văzut maşinile vechi americane mai de aproape. Până atunci le văzusem doar la televizor. Mi-a plăcut şi muzica pe care o ascultau, şi hainele pe care le purtau. Aşa m-a prins tot microbul ăsta”, povesteşte Andrei Bontaş, din satul Săuceşti, judeţul Bacău.
Acum e atât de îndrăgostit de America anilor '50 încât dacă îl vezi, juri că e călător prin timp. Freza, hainele şi atitudinea, toate amintesc de Johnny Cash, de Elvis. Nu se urcă la volan până nu-şi aranjează perciunii şi până nu-i luceşte părul. Şi hainele, şi briantina pentru păr şi maşinile le comandă din străinătate. Maşinile le vinde după ce le recondiţionează. „Nu mai ştiu care a fost prima, dar ştiu care a fost ultima: un Lincoln din '59, decapotabilă, un model foarte rar, pe care l-am adus din America. M-a costat cam vreo 20.000 de dolari”, îşi aminteşte Andrei. Un an a lucrat la el, iar la final a mai apucat să-l conducă puţin. Un belgian a pus ochii pe maşină şi au bătut palma pentru 26.000 de euro. Acum, în garaj, mai are două maşini la recondiţionat, un Cadillac şi un Oldsmobil. „Oldsmobilul e din anii `60, în două portiere, cupe, fără stâlpi. E un model foarte rar, care, după recondiţionarea va arăta superb. E ceva sport, care se caută, mai ales în afară”, spune tânărul. Când e vorba să iasă prin sat sau să ajungă în oraş, în Bacău, conduce „tot un hârb”. „Am o Cobră din anii `80. Am mai adus acum un Chrysler din '55 pentru că nu am putut să mă abţin. L-am adus din Anglia, de la un băiat care îl avea de 12 ani şi care l-a adus din America. Nu e mult de muncă la el pentru că starea tehnică e foarte bună. Trebuie făcută tinichigeria. Maşina a stat în Anglia afară, nu în garaj, şi lucrul acesta se vede”, a spus Andrei.
Atracţia Bacăului
Maşina a făcut senzaţie peste tot pe unde a trecut. Nea Vasile, din Săuceşti, e unul dintre cei care, între două beri, admiră maşinile tânărului. „Mereu îl văd când trece ba la deal, ba la vale. Mie maşina asta nouă, pe care a adus-o acum, nu prea îmi place. Avea înainte una mare de tot, cu coarne. Un Cadillac. Ăla mi-a plăcut fantastic de mult”, spune bărbatul. În oraş, oamenii opresc şi se uită la maşină sau se pozează alături de ea. „La anii aceia, maşinile aveau aer condiţionat şi geamuri electrice, ceea ce e fantastic”, completează tânărul.
Andrei a reuşit să-i molipsească şi pe alţii de pasiunea sa. În garajul din Săuceşti vine în fiecare zi domnul Liviu, tinichigiu cu experienţă, convertit şi el de pasiunea tânărului. „Rugina e aceiaşi pe orice maşină. Timpul trece pentru toate. Mi-ar place o maşină nouă, dar după ce iese din fabrică i-a scăzut valoarea cu 10% înainte să ajungi cu ea acasă. Peste cinci ani nu mai valorează nici jumătate, pe când la astea vechi, peste cinci ani îs şi mai scumpe”, spune domnul Liviu, pregătindu-se pentru a suda pe sub Oldsmobil.
Lucrul merge greu pentru că în România piesele de schimb nu se găsesc şi trebuie comandate tocmai de peste ocean. „Ar trebui să refac şi cromul, însă e cam greu la noi. Nu prea găsesc meseriaşi care să facă un lucru de calitate. Nici cu tapiţeriile nu îmi e uşor”, spune Andrei Bontaş. Tânărul are, însă, răbdare. Deşi spune în glumă că are curtea plină cu „hârburi”, se uită cu drag la ele. Abia aşteaptă să le recondiţioneze şi să le caute un proprietar care să le iubească la fel de mult ca el.
Colecţionar de Dacii 1300
O pasiune asemănătoare are şi Dănuţ Crainiciuc, din Suceava, numai că bărbatul iubeşte de o viaţă Dacia 1300. Îndrăgostit de marcă de când era copil, specialist în mecanică, el
a reuşit să pună mâna pe modele cu adevărat valoroase pe care le-a recondiţionat si care arată ca ieşite de pe poarta fabricii. Astfel, are în proprietate întreaga colecţie de maşini marca Dacia 1300, de la primul an de fabricaţie şi până la perioada de tranziţie spre momentul în care constructorul a trecut de la motoarele originale franţuzeşti, la cele autohtone, mai puţin fiabile. Are aşadar modelele din perioada de aur a mărcii, deţinând inclusiv maşina cu numărul 90 din primul an de fabricaţie a Daciei 1300. Prima maşină şi-a cumpărat-o în 1990, o Dacie 1310 pe care şi-a tunat-o, dar modelul nu i-a plăcut niciodată aşa că s-a întors la Dacia 1300. În scurt timp a trecut la modele valoroase, adică din primii ani de fabricaţie şi bine întreţinute. De atunci şi până astăzi a avut în proprietate 43 de autoturisme Dacia 1300 şi alte două Dacii model 1100, anterior celui 1300. Preferatele colecţionarului au fost întotdeauna maşinile simple dar fiabile fabricate în anii `60-`70. În aceste condiţii s-a axat pe modelele fabricate între anii 1969-1972, în perioada în care motoarele erau franţuzeşti. A început să-şi reîmprospăteze colecţia din anii 2002-2003, când s-a axat doar pe maşini din această perioadă, nemodificate şi în stare bună.
Vedeta” colecţiei
După 20 de ani de muncă Dănuţ Crainiciuc are colecţia întreagă, patru modele din anii `69, `70, `71 şi `72, plus încă unul din 72. Colecţia este completă şi din punct de vedere al paletei coloristice, procentul de originalitate per ansamblu fiind de 90-95%. Achiziţionate de la diverşi proprietari, maşinile erau în stare bună de funcţionare, însă erau departe de modul impecabil în care arată acum după ce le-a recondiţionat colecţionarul. De fiecare dată a investit doar în piese originale şi de multe ori l-a costat mai mult recondiţionatul decât achiziţionarea. „De exemplu, pe una dintre maşini i-am dat proprietarului 3.800 de euro, şi am băgat în recondiţionare până la 10.000 de euro”, spune Crainiciuc. Însă totul este impecabil, de la motor, caroserie ori tapiţerie şi până la banalul ştergător. Deşi toate maşinile sunt extrem de valoroase, colecţia are şi un vârf. Autoturismul Dacia 1300, cu numărul SV-90-UAP, culoarea verde 57 (turcoaz) este fabricat în 1969, primul an în care s-a scos modelul, şi are numărul 90, fiind un model foarte rar. În ţară mai sunt doar patru maşini Dacia 1300 fabricate în 1969, însă acestea nu sunt toate în stare bună. A apărut însă şi recunoaşterea meritelor sale. Cum au trecut 30 de ani de când modelele nu se mai fabrică şi sunt originale, maşinile au devenit „vehicule istorice”, atestate de Retromobil Club România. Asta înseamnă că sunt scutite de la impozite, iar asigurarea CASCO pentru ele este simbolică, 90 de euro pentru toate şase. Mai important pentru colecţionar este însă că sunt recunoscute ca vehicule istorice de prim rang.
În jurul Europei, cu Dacia 1300
În urmă cu doi ani, Dănuţ Crainiciuc împreună cu soţia sa Narcisa au plecat în turul Europei la volanul unei Dacii 1300. Aceasta a fost aventura vieţii lor, iar temerarii şi-au stabilit cu exactitate traseul turului. „Voi parcurge peste 7.000 de km, traversând România, Ungaria, Austria, Germania, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Monaco, Italia şi Elvetia. În această perioadă voi participa la trei dintre cele mai cunocute reuniuni internaţionale ale posesorilor de automobile de epocă”, declara în 2012 Dănuţ Crainiciuc. El a explicat că principalul scop al călătoriei sale este promovarea mărcii Dacia şi a României. În continuare colecţionarul participă la toate întâlnirile automobiliştilor din ţară dar şi din străinătate. Cel mai recent este raliul internaţional de automobile retro organizat în capitala Republicii Moldova, la Chişinău. Aici Dănuţ Crainiciuc a condus Dacia 1300 fabricată în 1970. El s-a deplasat la volanul maşinii până la Vaslui, unde a participat la o expoziţie pe platoul din faţa Prefecturii locale, iar apoi a plecat, într-o coloană de peste 40 de maşini retro din toată ţara spre Republica Moldova.
Cristina Maria CUCU

„Unii se uită ciudat, alţii admirativ. Pe mine nu mă deranjează. Toţi spun că e scump să ai aşa o maşină. E drept că se consumă mult, poate şi 20%, dar eşti scutit de impozit şi nu plăteşti nici rovignetă” - Andrei Bontaş 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei