Operaţiunea „Maidanezul”! FOTO/ VIDEO

default

Dimensiune font:

| 13-12-2014 05:45

A fi hingher în Iaşi sau în orice alt municipiu nu mai reprezintă demult o îndeletnicire de pe urma căreia să capeţi stima sau măcar simpatia concitadinilor. Dimpotrivă, în percepţia unora, hingherul rămâne un „criminal josnic şi înarmat”, care se „luptă” cu un suflet inferior lui, incapabil de a vorbi şi a se apăra. Clişeul este folosit îndeobşte de cei care fac parte din tagma iubitorilor de animale şi care nu pot accepta sub nicio formă tratamentele de care au parte patrupedele, de la capturare şi până la o eventuală eutanasiere. Însă, există cel puţin o întrebarea la care, suntem convinşi, puţini se gândesc şi la care şi mai puţini cetăţeni deţin răspunsuri: cum ar arăta un oraş fără hingheri?

Potrivit statisticilor, în Iaşi, pe străzile din oraş ar exista cel puţin 3.000 de câini comunitari. În trecut, cifra a fost aproape dublă, însă odată cu apariţia unor noi reglementări legislative în ceea ce priveşte gestionarea câinilor fără stăpân, a funcţionării noului padoc de la Tomeşti şi, nu în ultimul rând, prin intensificarea eforturilor celor de la Salubris vizând adopţiile, numărul patrupedelor a scăzut simţitor. De capturarea patrupedelor agresive sau bolnave se ocupă trei echipe. „Unul începe treaba la ora 6.00, altul la 8.00 şi al treilea la 9.00, pentru a nu aglomera activitatea la padoc atunci când aduc patrupedele capturate”, ne explică şefii Salubris.


Baia Comunală, raiul maidanezilor!
Conform unei înţelegeri dinainte stabilite, ne întâlnim cu unul dintre aceste echipaje la Baia Comunală. „Avem o sesizare venită din partea angajaţilor de aici. Este vorba de mai mulţi câini care s-au aciuat în zonă şi care, seara, devin agresivi”, ne explică Toma Mathe, cel care coordonează una dintre echipe, compusă din alţi doi colegi, dintre care un şofer. Apoi, angajaţii Băii Comunale le dau hingherilor informaţii referitoare la patrupede. „Nu erau atât de multe, dar s-au înmulţit. Au venit de prin vecini şi s-au aciuat la noi. La mine nu sar, dar seara latră şi sunt agresive, atunci când ies fetele de la spălătorie”, spune unul dintre aceştia.


Laţul, înlocuit cu „arma” cu tranchilizante
La prima vedere, curtea unde s-ar afla animalele pare pustie. Vremea rea şi apariţia hingherilor sunt motivele care au determinat patrupedele să se ascundă sub nişte conducte de termoficare. Înarmat cu o „puşcă” şi cu trei doze de tranchilizante, angajatul Salubris trimite una dintre seringi în corpul unui câine. „Durează cam cinci minute până tranchilizantul îşi face efectul”, spune acesta. Înţepat de acul seringii, câinele fuge în celălalt colţ de curte înainte de a se prăbuşi, adormit. Celălalt hingher îl aduce în braţe la maşină, în timp ce colegul său caută să recupereze seringa pe care o folosise. Lucrurile se repetă în cazul celui de-al doilea câine. Unicul care mai poate fi capturat întrucât, intuind pericolul, celelalte patrupede s-au făcut nevăzute. „De aici mergem la o altă sesizare. Este vorba de un cetăţean care reclamă faptul că, la blocul său, s-ar afla mai mulţi câini, unii fiind agresivi”, ne spune angajatul Salubris.


„Padocul” din Păcurari!
Situaţia din Păcurari diferă de precedenta pentru simplul fapt că, aici, câinii s-au aciuat la parterul unui bloc. Miloasă, o ieşeancă le-a improvizat un adăpost din cutii de carton şi preşuri. „Ce era să fac? Sunt şi pui, mi-a fost milă de ei”, le explică aceasta hingherilor. Chiar şi aşa, riscul ca vreun locatar, trecător sau copil să fie muşcaţi de maidanezi este destul de mare. De altfel, ieşeanca înţelege situaţia şi nu se opune capturării animalelor. Doi pui sunt prinşi cu mâna şi urcaţi în maşină. În cazul mamei lor, este nevoie din nou de utilizarea armei cu aer comprimat şi de tranchilizante. „Nu puteam lua decât maximum şase câini”, spun angajaţii Salubris, înainte de a lua drumul padocului.


Condiţii de lux!
Drumul către Tomeşti decurge fără incidente. În anii trecuţi, din cauza stării precare a dubelor Salubris, câinii forţau balamalele, reuşind să evadeze. „Lucrurile s-au schimbat. Sunt maşini noi”, ne spune dr. Livioara Rotariu, şefa padocului. Celor şase patrupede aduse de hingheri le sunt repartizate cuşti nelocuite, unde animalele se bucură de un confort pe care, evident, nu l-ar fi găsit la colţ de bloc sau în vreo curte: cuşti din lemn, saltele, mâncare. „Stau până cineva la va adopta. Îmbucurător este faptul că a crescut numărul adopţiilor, în fiecare săptămână vin la noi cetăţeni care doresc să adopte un câine. În general, este vorba de proprietari de gospodării, nu prea întâlnim cazuri în care animalul este luat pentru a fi dus într-un apartament”, mai spune medicul veterinar.


Transporturi de animale pe care nu le văd decât ieşenii
În acest moment, dintr-un total de 900 de locuri, padocul are cam 450 de „locatari”. „Activitatea de ecarisaj este destul de dificilă. Pe de o parte vorbim de costuri destul de mare pe care municipalitatea le suportă pentru capturare, transport, îngrijire, hrană, tratamente, sterilizare. Şi echipele de hingheri întâmpină probleme din cauza unor aşa-zişi iubitori de animale. Nu mă refer la asociaţiile de profil, care chiar ne ajută, ci la ieşenii care se opun capturării câinilor şi aducerii lor la padoc”, spune dr. Rotariu.


În ceea ce priveşte faptul că este semnalată permanent apariţia unor patrupede „noi” pe străzile din oraş, explicaţia este una singură: transporturile ilegale de animale. „Sună oamenii şi ne atrag atenţie că într-o anumită zonă a venit o maşină care a debarcat mai multe exemplare. În general, este vorba de zonele periferice. Până apare Poliţia Locală, maşina a şi dispărut”, spun angajaţii padocului. Aeroportul este una dintre zonele la care se face referire. Apoi, agenţii economici mari, gen Nicolina sau Fortus. „La Nicolina, a fost un caz în care un patruped a fost tranchilizat în stradă, după care a intrat în curtea fabricii. Portarul nici nu a vrut să audă de capturarea lui”, precizează aceştia.


Un alt loc, acelaşi job...
Părăsim padocul întrucât hingherii nu-şi pot permite să staţioneze prea mult. „Mergem din nou la Baia Comunală. Apoi, la o altă sesizare, în Tătăraşi”, spun aceştia. În cele din urmă, planul se schimbă întrucât, în zona Băii, comunitarii dispăruseră. În schimb, în Tătăraşi, la o casă părăsită, un câine alb, agresiv, le dă bătăi de cap hingherilor, fiind nevoie de două doze pentru capturarea acestuia. „Cam aşa decurge activitatea zilnică. E destulă muncă, alergătură... Nu putem spune că nu suntem plătiţi pentru ceea ce facem, avem sporuri”, mai spune Toma Mathe. Omul vorbeşte cu un calm atipic pentru un hingher, probabil şi datorită rutinei activităţii pe care o prestează, însă nu-şi poate ascunde stânjeneala provocată de întrebările noastre. Probabil, i se pare nefiresc să scrie cineva despre capturarea patrupedelor de pe străzi, lucru absolut normal într-un oraş de talia Iaşului. „Am fost muşcat de multe ori, dar face parte din job. M-am obişnuit”, ne mai spune acesta.


Ne despărţim convinşi de două lucruri. Primul, că interlocutorul nostru va continua să-şi facă meseria ani buni de-acum înainte, atât timp cât nu se va putea vorbi niciodată de capturarea totală a patrupedelor fără stăpân. Apoi, gândul ne zboară la tragedia din Herestrău, a cărei proporţii şi mediatizare a responsabilizat şi mai mult factorii implicaţi în activitatea de ecarisaj. Tudor DAMASCHIN

* * *
„Am fost muşcat de multe ori, dar face parte din job. M-am obişnuit” – Toma Mathe, angajat Salubris


* * *
Dintr-un total de 900 de locuri, padocul de la Tomeşti are la acest moment aproximativ 450 de „locatari”.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

zeromaidanezi

Dec 13, 2014

intr-adevar munca de hingher nu este usoara:conditiile meteo,riscurile zilnice la care se adauga lipsa de respect a unor cetateni sunt argumente care pledeaza in favoarea aprecierii persoanelor care profeseaza in acest domeniu nu cred ca ar fi exagerat asa cum exista ziua pompierului samd sa existe si ziua hingherului

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei