Pe urmele eroilor neamului

default

Dimensiune font:

| 01-07-2015 11:00

Bătăliile pentru apărarea patriei se pierd adesea în negura timpului şi în paginile cărţilor de istorie. Cu toate acestea, există în ţară edificii care stau mărturie curajului dovedit în luptă de români, pentru ocrotirea pământurilor natale. Un astfel de aşezământ este Monumentul Eroilor, situat pe Muntele Măgura, construcţie ce a fost ridicată în cinstea eroilor necunoscuţi căzuţi în Primul Război Mondial şi care străjuieşte asupra oraşului de mai bine de 87 de ani. Anual, aici ajung mii de curioşi

Într-o societate grăbită, în care timpul pare a nu mai avea răbdare cu noi, alegem adesea să evadăm din cotidian pentru a ne încărca sufleteşte, căutând să găsim propria noastră oază de linişte şi de frumos. Un mic colţ de Rai am descoperit în inima Moldovei, traversând agale bazinul hidrografic al Văii Trotuşului. Este vorba despre staţiunea turistică Târgu Ocna, un mic orăşel al judeţului Bacău, ce şi-a câştigat renumele din cele mai vechi timpuri, datorită exploatării masive a sării, cât şi a izvoarelor cu ape minerale, care au lecuit, în timp, bolnavi ce au păşit pe aceste meleaguri pitoreşti.

Citeşte şiAurul alb din inima Moldovei


Muntele Măgura, o filă a istoriei românilor

Străbătut de răul Trotuş, în al cărui susur parcă auzi şi astăzi povestea oraşului, Târgu Ocna este un izvor nesecat de istorie, atât prin numărul mare de monumente, cât şi prin poziţionarea geografică. Unul dintre cele mai impunătoare obiective turistice ale zonei este Monumentul Eroilor, un străjer pentru oraş, al cărui turn se zăreşte pe Muntele Măgura. Situat la 520 de metri altitudine, edificiul este unic în ţară, atât prin amplasament, cât şi din punct de vedere arhitectural. Pentru a ajunge la monument, pătrunzi în inima muntelui pe drumul mănăstiresc ce şerpuieşte parcă spre cer. Dacă eşti însă iubitor de natură şi de drumeţii, poţi alege să urci muntele la pas, străbătând codrii pe poteca ce altădată era trecută de ostaşii români cu armele în mână, dornici să-şi apere ţara şi neamul. Ca mărturie a acestor lupte dăinuiesc stâncile ciuruite de gloanţe, în faţa cărora copii se minunează, iar adulţii îşi pleacă privirile cu respect, în cinstea celor pe care astăzi îi numim eroii neamului.


Din respect pentru eroi

Odată străbătută poteca, vizitatorii descoperă impunătorul monument, ce uimeşte plin simplitate şi prin respectul pe care îl emană. Aici, l-am găsit pe muzeograful Radu Alin. Aflăm de la acesta că monumentul „a fost ridicat în memoria celor peste 14.000 de ostaşi români căzuţi în Primul Război Mondial pe frontul de la Oituz- Coşna- Cireşoaia”. Construirea Monumentului a început în anul 1925, sub domnia regelui Ferdinand şi a reginei Maria, lucrările fiind finalizate trei ani mai târziu, în 1928, sub domnia regelui Mihai şi a Înaltei regenţe domneşti. „Lucrările pentru ridicarea acestui impunător edificiu au fost făcute de către soldaţii veterani, ramaşi în viaţă după aprigele lupte de la Oituz- Coşna-Cireşoaia. Fondurile necesare pentru această construcţie au fost adunate prin subscripţie publică de către Mihai Teodoru, iniţiatorul acestui proiect, sprijinit de arhitectul Constantin Ciogolea, fiu al oraşului, stabilit la Bucureşti”, povesteşte ghidul nostru. Monumentul Eroilor cuprinde parterul şi două etaje, legate printr-o scară interioară circulară, fiind ridicat în întregime din piatră cioplită, având înălţimea de 22 de metri şi formă de obuz.


Sacrificiu acoperit de negura timpului şi de nepăsare
Deşi până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial monumentul era păzit permanent, la încheierea luptelor, acesta cade pradă uitării şi nepăsării, fiind lăsat în paragină. 27 de ani mai târziu reintră în atenţia autorităţilor, fiind renovat între anii 1972-1974 şi deschis publicului larg, ca muzeu. Din acel moment, iubitorii de istorie, dar şi curioşii, pot vizita edificiul, la parterul căruia vor descoperi o placă în memoria eroilor, menită să arate vitejia, puterea şi spiritul de sacrificiu al ostaşului român. „Depusă pe mormântul eroului necunoscut, descoperit în tranşeele încă vizibile de la Coşna, această placă are gravat mesajul Ostaşi ce aţi căzut pentru ţară, Viteji ai credinţei, soldaţi, Oriunde în morminte voi staţi, Vă fie ţărâna uşoară!”, explică muzeograful Radu Alin.

 

 


Istoria din spatele zidurilor
Cei care vor trece pragul acestui muzeu vor putea găsi aici fotografii ce imortalizează cele mai importante momente de pe front, arme de război, uniforme purtate de soldaţii români şi vestigii care amintesc de Primul Război Mondial. „Un exponat de valoare este fotografia Masa Reginei, ce a fost dăruită de fotograf unui prieten şi transmisă din generaţie în generaţie până în anul 1992, când a fost donată muzeului”, explică muzeograful.
Urcând treptele monumentului, la etaj putem admira şi fotografii ce ilustrează construirea edificiului. De asemenea, muzeologul ne prezintă cu încântare şi imaginile ce-i înfăţişează pe ostaşii români pe câmpurile de luptă de la Oituz, Coşna şi Cireşoaia. „Avem imagini cu telegrafiştii ce au luptat în anul 1917 în corp de comandă. De asemenea, avem şi o fotografie a caporalului-grenadier Muşat”, ne prezintă muzeograful Radu Alin exponatele. Prin intermediul fotografiilor, mai facem cunoştinţă şi cu alţi viteji ai acelor vremuri, precum locotenent colonelul Gheorghe Demetriad, căzut erou pe vârful Coşna, colonelul Marcel Olteanu, colonel-locotenent Gheorghe Sotir, generalul Eremia Grigorescu, care a luptat la Oituz, precum şi cu generalul Averescu.

 


În amintirea lui Constantin Muşat
De poveştile ghidului se bucură şi Andrei, în copil de 12 ani, venit cu părinţii în staţiunea Târgu Ocna, tocmai din Someşul Rece. „Este prima dată când vizitez un astfel de monument, aflat în vârful unui munte! Îmi place nespus de mult ce am văzut aici, iar poveştile despre ostaşi sunt fascinante”, rosteşte cu entuziasm în glas Andrei, rugându-l pe ghid să-i mai vorbească despre bătăliile care s-au dat pe aceste meleaguri. Istoriograful îşi continuă relatările. „Unităţile germane şi austro-ungare se apropiau din ce în ce mai mult de oraşul Târgu Ocna. Pericolul cuceririi Văii Trotuşului de către inamic a determinat Marele Cartier General să trimită urgent în această zonă trupe de rezervă. Astfel că, în 11 august 1917, trebuia să ajungă la Târgu Ocna Divizia 1 cavalerie de la Mărăşeşti şi un Batalion de Vânători de Munte de la Târgu Neamţ. Spre seara zilei de 11 august 1917, după ce au străbătut o distanţă de 145 kilometri pe jos cu echipament de război, Batalionul Cireşoaia, ajungea în apropiere de Târgu Ocna, într-un sat, Brăteşti. Luat prin surprindere, inamicul s-a retras în dezordine, lăsând în urma sa numeroşi prizonieri şi armament”, îi povesteşte ghidul băiatului fascinat, acum, de istorie. Anca BURNICHE

3.000 de vizitatori anual
Deşi aduce cu sine o bogată încărcătură istorică, Monumentul Eroilor de pe Muntele Măgura nu este un obiectiv turistic foarte cunoscut şi vizitat de români. Deschis pentru public din aprilie şi până în luna decembrie, pragul acestuia este trecut de aproximativ 3.000 de persoane anual.
Cei care vor alege însă oraşul staţiune Târgu Ocna şi vor urca muntele până la Monument vor putea poposi pentru a-şi trage sufletul şi pentru a se închina la Mănăstirea Măgura, aflata la doar 150 de metri de monument. De asemenea, în micul orăşel mai pot fi vizitate Mina de Sare Trotuş, cât şi vestigiile unei aşezări din cultura Cucuteni, situate pe platoul Podei.


Lucrările pentru ridicarea acestui impunător edificiu au fost făcute de către soldaţii veterani, ramaşi în viaţă după aprigele lupte de la Oituz-Coşna-Cireşoaia”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei