Revenirea dopajului organizat în atletism
Dimensiune font:
Corupţie extinsă până în cele mai înalte sfere ale instanţelor sportive, eşantioane pozitive distruse şi competiţii „sabotate”: atletismul a făcut un mare pas înapoi în acest an, în care Rusia a fost suspendată din toate competiţiile, iar scandalul promite să se extindă şi în 2016.
La câteva luni după ce FIFA a fost lovită de un adevărat tsunami declanşat de ancheta justiţiei americane privind corupţia din cadrul forului fotbalistic mondial, atletismul şi Federaţia sa internaţională (IAAF) s-au confruntat la rândul lor cu un imens scandal.
Principala acuzată a fost Rusia, arătată cu degetul pentru „dopajul generalizat” şi exclusă din toate competiţiile atletice, inclusiv de la viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, care va avea loc peste opt luni la Rio de Janeiro, în Brazilia.
Concluziile Comisiei independente de anchetă a Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA), date publicităţii pe 9 noiembrie, au confirmat dezvăluirile făcute în decembrie 2014 în cadrul unui documentar al postului german de televiziune ARD, oferindu-le însă o dimensiune de neconceput.
Cazuri pozitive, urmare a practicilor supervizate de autorităţile sportive ruse, au fost acoperite de un sistem coruptibil, mergând de la Agenţia rusă antidoping (RUSADA), Laboratorul de la Moscova şi până la anumiţi responsabili ai Federaţiei internaţionale de atletism.
Un dopaj de stat, organizat, asemănător cu cel din unele ţări al fostului bloc comunist din anii ’70-’80, care părea să fie clasat definitiv în arhivele istoriei.
Justiţia s-a interesat, evident, de aceste practici, punându-l sub acuzare, pentru corupţie pasivă şi spălare de bani în formă agravantă, pe cel care a fost preşedintele IAAF până în vara acestui an, senegalezul Lamine Diack.
Consilierul juridic şi compatriotul acestuia, Habib Cisse, precum şi medicul francez responsabil cu antidopingul în cadrul IAAF, Gabriel Dolle, au fost la rândul lor puşi sub acuzare pentru corupţie pasivă.
O altă ţară aflată sub lupa anchetatorilor este Kenya, Comisia de Etică a IAAF suspendând deja trei înalţi responsabili ai Federaţiei kenyene de atletism. Dopajul pare endemic în această altă forţă a atletismului, care a terminat în fruntea clasamentului pe medalii la Campionatele Mondiale de la Beijing, din această vară.
Un al doilea documentar al ARD - în colaborare cu Sunday Times -, a tulburat apele în săptămâna precedentă Mondialelor din capitala chineză, cu Kenya în rolul de „actor principal”. Ancheta susţine, între altele, că cel puţin un atlet din şase medaliat la Jocurile Olimpice sau Campionatele Mondiale (cu excepţia sprintului) a recurs la dopaj.
Conform AFP, Comisia independentă de anchetă a IAAF urmează să dezvăluie, la începutul anului 2016, concluziile asupra celorlalte dosare pe care le are în vizor.
„Când vom face publice aceste informaţii, va fi o adevărată surpriză. Cred că oamenii se vor întreba cum poate fi posibil aşa ceva. Este o trădare completă a ceea ce oamenii care se ocupă de sport ar fi trebuit să facă”, a avertizat Dick Pound, raportorul comisiei, în presa britanică.
Aceste scandaluri ridică, înainte de toate, o întrebare de fond, la care actorii sportului vor fi obligaţi să răspundă în următoarele luni sau ani: poate fi lăsată lupta antidoping în mâinile instituţiilor sportive?
Poziţia Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA), dar şi cea a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) sunt foarte clare în legătură cu acest subiect: o agenţie internaţională ar trebui să fie capabilă să-i uşureze pe sportivi de această povară, pentru a putea acţiona cu toată transparenţa şi eficienţa.
Sebastian Coe, venit la conducerea IAAF în luna august a acestui an, prins la rândul său în acest vârtej pentru un presupus conflict de interese cu Nike, companie al cărei ambasador a fost până în noiembrie, are de ce să-şi facă griji. IAAF însăşi se află în vizorul unei anchete preliminare a justiţiei franceze pentru atribuirea Campionatelor Mondiale din 2021 oraşului american Eugene, leagănul companiei Nike.
Atletismul, sportul olimpic numărul unu, se află la marginea pistei, constrâns să se reformeze, cu opt luni înaintea Jocurilor 2016 de la Rio. I.TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau