Ultima barieră împotriva pierderii credibilităţii atletismului
Dimensiune font:
Sprinterul jamaican Usain Bolt, de la înălţimea legendei sale, consolidată de cele 11 titluri mondiale, 6 olimpice şi recordurile mondiale la 100 şi 200 metri, a devenit ultima redută împotriva pierderii credibilităţii atletismului, un sport zguduit de cazuri grave de dopaj şi corupţie în 2015
Usain Bolt, 29 ani, nu şi-a dorit acest rol, care însă îi revine în mod natural, de reper sportiv începând cu 2008, nu doar în atletism, ci în sportul mondial. Jamaicanul a apărat sportul curat împotriva americanului Justin Gatlin, suspendat cinci ani pentru două teste pozitive, ultimul la testosteron, dar care pornea favorit la Mondialele 2015 de la Beijing. Bolt a triumfat însă la 100 şi 200 m, precum şi la ştafeta 4x100 m împotriva lui Gatlin.
Triplul campion mondial a declinat însă rolul de „justiţiar” înaintea Mondialelor de la Beijing: „Înainte de toate, eu alerg pentru mine. Oamenii spun că trebuie să câştig pentru credibilitatea acestui sport, dar există atât de mulţi atleţi care sunt curaţi. Cred că este responsabilitatea tuturor atleţilor de a ajuta sportul nostru şi de a arăta că se poate ajunge departe fără dopaj”.
Bolt a subliniat apoi pentru tinerii atleţi că succesele sunt posibile şi fără autorul substanţelor dopante: „Vreau doar să le spun că este posibil să reuşeşti, să câştigi curse cu puterea convingerii şi cu muncă dură. Eu, în fiecare zi trag de mine. Am un antrenor bun, dar cred că este doar o problemă de educaţie. O fac de ani de zile, mă concentrez doar asupra acestui lucru şi asta e tot”.
Noul preşedinte al IAAF, englezul Sebastian Coe, apreciază că atletismul va rezista şi după retragerea lui Bolt, care ar putea avea loc după JO 2016 de la Rio sau după Mondialele din 2017 de la Londra, şi trebuie promovate şi alte exemple. „Trebuie să asigurăm promovarea şi altor mari performeri. Trebuie să-i susţinem comercial pe atleţii care au capacităţi excepţionale. Este cazul lui David Rudisha (800 m), Valerie Adams (greutate), Bogdan Bondarenko (înălţime) sau Blanka Vlasic (înălţime), printre alţii”, a declarat Lord Coe, dublu campion olimpic la 1.500 m (1980, 1984).
În lista sa a marilor campioni, Coe l-a omis pe americanul Ashton Eaton, campion olimpic şi mondial al decatlonului. Atletul din Oregon a stabilit la Beijing un nou record mondial cu 9.045 puncte şi a fost preferat lui Bolt, câştigător de cinci ori al acestui trofeu, la titlul de cel mai bun atlet al anului desemnat de IAAF. La feminin, atleta anului 2015 a fost aleasă etiopiana Genzebe Dibaba (24 ani), care, pe 17 iulie, la Monte Carlo, a reuşit să stabilească un nou record al lumii la 1.500 m, cu timpul de 03’50’’07/100, îmbunătăţind performanţa deţinută din 1993 de către chinezoaica Qu Yunxia. I.TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau