Biserica „Sfânta Varvara” din Mina Trotuş
Dimensiune font:
Mina de sare Trotuş, din oraşul Târgu Ocna, judeţul Bacău, a fost înfiinţată în anul 1970, pe vremea când exploatarea sării se realiza în sistem multietajat. La fel ca în zilele noastre, desprinderea sării din masiv se făcea prin tăierea unor făgaşe ce atingeau o adâncime de circa 3 metri.
Principala atracţie din Mina Trotuş este Biserica „Sfânta Varvara”. Aceasta este impresionantă datorită arhitecturii originale, dar şi a poziţionării sale. Sfântul lăcaş a fost ridicat pentru ocrotirea minerilor care se află constant într-o misiune grea.
Toţi cei care au vizitat Mina Trotuş au rămas surprinşi de amenajarea cu bun gust a acesteia şi de faptul că aici pot fi desfăşurate diferite activităţi, fie ele simple sau complexe. În cadrul minei, există o bază de tratament şi agrement care stă la dispoziţia turiştilor cu numeroase obiective cum ar fi Muzeul Sării, magazinele de suveniruri, lacul cu apă sărată, cascada, bufetul cu terasă, mesele de tenis şi locurile special amenajate pentru copii.
Salina se află în masivul de sare Vâlcele-Slătinele, la aproximativ 240 de metri adâncime şi este un factor important pentru tratamentul bolilor respiratorii. Utilizarea şi recunoaşterea în scop terapeutic a mediului de salină a cunoscut o creştere spectaculoasă în ultimii anii.
În cadrul minei Trotuş este adăpostită Biserica „Sfânta Varvara”. Aceasta a fost ridicată şi amenajată între lunile aprilie - decembrie 1992. Sfântul lăcaş din mină a fost ctitorit de minerii care muncesc la 240 de metri sub nivelul solului. Aici se oficiază slujbe doar în noaptea de Înviere, în situaţiile speciale şi în ziua în care se sărbătoreşte „Sfânta Varvara”.
Aceasta este una dintre puţinele biserici din România construite în salină şi singura din Europa construită integral din sare. Un lucru interesant este faptul că mobilierul bisericii este realizat tot din sare. Candelabrul cel mare, scaunul arhieresc, aplicele pereţilor, stranele şi celelalte obiecte de cult alcătuiesc un tot unitar cu locul în care sunt aşezate.
Obiectele au fost lucrate de minerii de aici, iar icoanele, catapeteasma şi celelalte obiecte de cult au fost construite prin contribuţia minei Trotuş şi a Mănăstirii Măgura Ocnei. Toate obiectele din sare au fost tratate cu un lac special, pentru a nu atrage umezeala şi pentru a le face rezistente în timp.
Biserica este destul de mare, puternic luminată, iar din interior nu lipseşte nici unul dintre elementele de arhitectură ortodoxă. Catapeteasma este alcătuită din 24 de icoane, una dintre ele reprezentând-o pe „Sfânta Varvara”, patroana spirituală şi ocrotitoarea minerilor.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 5403
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau